Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες όχι μόνο για τη διατήρηση των 7 Κυριακών αλλά και για τη νομοθέτηση των 32 Κυριακών με πρόσχημα τον τουρισμό, βάζοντας με αυτόν τον τρόποάλλο ένα λιθαράκι στην πλήρη απελευθέρωση που είναι απαίτηση των μονοπωλίων του κλάδου. Καθαρίζει όλη τη λάντζα που άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και προχωρά την επίθεση ένα βήμα παραπέρα. Είναι η κυβέρνηση που αντί να την κατοχυρώσει νομοθετικά, την καταργεί, ανοίγοντας το δρόμο για δουλειά 7 ημέρες την εβδομάδα, υλοποιώντας και δικαιώνοντας τον διακαή πόθο του μεγάλου εμπορικού κεφαλαίου.

Αυτή είναι η “δίκαιη ανάπτυξη” που ετοιμάζει η Κυβέρνηση για τους εμποροϋπάλληλους!

Σήμερα στον κλάδο του Εμπορίου κυριαρχούν, με ευθύνη όλων των Κυβερνήσεων, η απλήρωτη υπερωριακή εργασία, οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, τα ακανόνιστα ωράρια, οι απλήρωτες υπερωρίες, ρεπό που δεν δίνονται, οι συμβάσεις μιας ημέρας και οι δοκιμαστικές περίοδοι χωρίς δικαιώματα, τα κακοπληρωμένα μαύρα ωρομίσθια, οι συμβάσεις ακόμα και 1 μέρας, κατώτατος και υποκατώτατος μισθός, εορταστικό ωράριο, Λευκές Νύχτες, Black Friday or black everyday…

Σε πάρα πολλούς χώρους εντείνεται η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων.

-Η πολυεθνική LIDL συνεχίζει να εξαπολύει επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων στοχεύοντας στην γιγάντωση των κερδών της με το μικρότερο για αυτήν κόστος. Καθημερινά αυξάνεται η εντατικοποίηση αλλά και η τρομοκρατία για να δουλεύει αδιαμαρτύρητα κάθε εργαζόμενος σε όλα τα πόστα και με εξαντλητικούς ρυθμούς. Καθημερινή είναι και η απειλή της απόλυσης, με τους εργαζόμενους να δέχονται επανειλημμένα επιπλήξεις και αιφνιδιαστικούς ελέγχους.

-Στα MediaMarkt μέσα στο κατακαλόκαιρο η εταιρία μετατρέπει όλους τους 8ωρους-5ημερους σε 6ήμερους. Δίνει μάλιστα και την «εναλλακτική επιλογή» να δεχτούν οι εργαζόμενοι  3 «σπαστά» είτε να γίνουν 6ωροι! Η εργοδοσία απειλεί με απόλυση, αν δεν δεχτούν. Θέλουν τους εργαζόμενους χωρίς ρεπό, με ευέλικτα ωράρια για τις ανάγκες του κάθε καταστήματος, με σκοπό να ¨βγαίνει η δουλειά¨ με λιγότερο προσωπικό, ταυτόχρονα έρχονται και νέες απολύσεις.

-Τα “MediaMarkt”, ο “Κωτσόβολος”, τα “Public”, το “Πλαίσιο”, συνολικά οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι του κλάδου, παρά τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς, από κοινού εφαρμόζουν τα αντεργατικά μέτρα των κυβερνήσεών τους. Επιτίθενται με αγριότητα σε κάθε δικαίωμα. Καταργούν ακόμα και το δικαίωμα στην ξεκούραση, την κυριακάτικη αργία.

Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας, αγώνας και αντεπίθεση η επιλογή μας !

Η κατάργηση της αργίας της Κυριακής υλοποιεί τις διαχρονικές απαιτήσεις των μονοπωλίων για βαθιές ανατροπές στον εργάσιμο χρόνο, μέγιστη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, με απελευθερωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και μισθούς των 200 και 300 ευρώ.

Η Κυριακή-αργία αποτελεί μια ιστορική κατάκτηση της εργατικής τάξης και η κατάργησή της είναι μαχαιριά στην καρδιά των εργαζομένων.Αποδιοργανώνει την κοινωνική, οικογενειακή και προσωπική ζωή. Μπαίνουν επιπλέον εμπόδια στη μητρότητα και στις γυναίκες που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία στον κλάδο.

Το ζήτημα της κυριακάτικης αργίας αφορά ιδιαίτερα τις γυναίκες και τη νεολαία που αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων στον κλάδο, αλλά και όλο το λαό, που πρέπει να υπερασπιστεί το δικαίωμα να υπάρχει σταθερή ημέρα ανάπαυσης για όλους.

Είναι προπομπός και οδηγός νέων ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις και τον εργάσιμο χρόνο για όλους σχεδόν τους κλάδους. Όσα μέτρα ξεκίνησαν από το Εμπόριο, εξαπλώθηκαν σαν σπίθα σε κάθε κλάδο: ωρομίσθιο, μερική απασχόληση, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ελαστικές σχέσεις εργασίας, ελαστικά ωράρια.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους  να δυναμώσουμε των αγώνα απέναντι σε κάθε προσπάθεια για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου. Τίποτα δεν κερδίσαμε με την αναμονή, με τη ανάθεση υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας σε άλλους, παρά μόνο με τη συλλογική διεκδίκηση και αγώνα.

Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που έχει διέξοδο :

-Ο δρόμος του οργανωμένου συλλογικού αγώνα μέσα από το Σωματείο.

-Συμπορευόμαστε με τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους και διεκδικούμε:

Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά.

Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας.

Επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων με αναπλήρωση των απωλειών που δεχτήκαμε τα τελευταία χρόνια.

Όχι στη νέα φοροληστεία, στα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που διαλύουν το εργατικό – λαϊκό εισόδημα. Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι πλειστηριασμοί, οι κατασχέσεις.

Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και όλων των μνημονίων που μειώνουν συντάξεις και παροχές.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ –ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ –ΦΕΡΩΝ – ΣΟΥΦΛΙΟΥ «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»

Αριθμ. Απόφ. Πρωτοδικείου Αλεξ/πολης 100/30-4-2004 Βιβλ. Σωμ.13/1-6-2004

Τηλ. 6973777647, email: somatioalexpolis@gmail.com

Αλεξανδρούπολη 02/09/2017

Προηγούμενο άρθροΠρωτότυπο διαδραστικό εργαστήρι προβολής παραδοσιακών επαγγελμάτων δημιουργήθηκε μπροστά στο Νομαρχείο
Επόμενο άρθροΘάνατος λουόμενου στην παραλία της Αγίας Παρασκευής Αλεξανδρούπολης