11η Αυγούστου του Αγίου Εύπλου του Διακόνου

Πανήγυρις Παρεκκλησίου Αγίου Εύπλου στο λιμάνι της Αλεξανδρουπόλεως

Την Τετάρτη 10η Αυγούστου 2022 το βράδυ στις 20.30, θα τελεστεί στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Εύπλου στο λιμάνι της πόλεώς μας, ο Πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία και αμέσως μετά η βραδυνή Θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο των προγόνων μας Αινιτών που ετοιμάζει κάθε χρόνο ο Σύλλογος “ΕΛΛΗΝΟΜΟΥΣΕΙΟΝ ΑΙΝΟΥ”.
Κατά την διαδικασία θα τηρηθούν απαρέγκλιτα όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα για την προστασία όλων μας- αποστάσεις και μάσκα.
Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι

Ο Άγιος Εύπλους

Ο Άγιος Εύπλους έζησε και μαρτύρησε κατά την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού (3ο μ.Χ. αι.). Γεννήθηκε στην Κατάνη της Σικελίας, όπου και ήταν διάκονος της εκεί Εκκλησίας. Ανέπτυξε πλούσια χριστιανική δράση, για την οποία και συκοφαντήθηκε στον άρχοντα Καλβιασιανό. Ο άρχοντας κάλεσε ενώπιόν του το θερμό κήρυκα του Ευαγγελίου, από τον οποίο ζήτησε να αρνηθεί την πίστη του και να ασπαστεί τα είδωλα. Ο Εύπλους δήλωσε χωρίς περιστροφές στον Καλβιασιανό ότι δεν επρόκειτο να αρνηθεί τον Ιησού Χριστό και ότι ήταν μάταιη κάθε προσπάθεια από την πλευρά του να τον πείσει να αλλάξει πίστη. Έπειτα από αυτή την ομολογία, ο ηγεμόνας διέταξε να υποβάλουν τον Άγιο σε άγρια βασανιστήρια. Οι ειδωλολάτρες, αφού έσκισαν το σώμα του Εύπλου με σιδερένια νύχια, συνέτριψαν τα πόδια του με σφυριά και στη συνέχεια τον έριξαν στη φυλακή. Όμως οι βασανιστές του Αγίου δεν κατάφεραν να λυγίσουν το φρόνημά του και παρά τις έντονες πιέσεις και τα σκληρά βασανιστήρια ο Εύπλους εξακολούθησε να δοξάζει τον Κύριό του. Οι δήμιοι τελικά αποκεφάλισαν τον Εύπλου, ο οποίος με τον τρόπο αυτό έλαβε το στέφανο του μαρτυρίου. Η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του στις 11 Αυγούστου.

Προηγούμενο άρθροΣτην Αλεξανδρούπολη οι εξετάσεις υποψήφιων ΕΠΟΠ και Συνοριοφυλάκων
Επόμενο άρθροΣαμοθράκη: Φωτιά σε δασική έκταση στα Θέρμα