Σύσσωμα τα ποντιακά σωματεία και οι ομοσπονδίες δηλώνουν πως δεν πρόκειται να αποδεχθούν την «πρόσκληση» του Τούρκου προέδρου για τη λειτουργία της Παναγίας Σουμελά.

Με ένα ομόφωνο και πελώριο «ΟΧΙ» απαντούν οι απανταχού Πόντιοι στην πρόσκληση την οποία απηύθυνε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν να προσέλθουν οι ορθόδοξοι χριστιανοί τον Δεκαπενταύγουστο στη λειτουργία της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα. Ο κ. Ερντογάν, κατά τα χθεσινά εγκαίνια της Ιεράς Μονής, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αναστήλωσης οι οποίες διήρκεσαν μια πενταετία, δήλωσε πως «φέτος οι ορθόδοξοι πολίτες μας θα μπορέσουν να τελέσουν λειτουργία στις 15 Αυγούστου στην Παναγία Σουμελά τις οποίες δεν μπορούσαν λόγω των έργων». Ωστόσο, σύσσωμα τα ποντιακά σωματεία και οι ομοσπονδίες δηλώνουν πως δεν πρόκειται να αποδεχθούν την «πρόσκληση» καθώς τη θεωρούν ελιγμό προκειμένου να διασκεδαστούν οι δυσμενείς εντυπώσεις από τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Επιπλέον, την ίδια ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος απηύθυνε αυτήν την πρόσκληση από το χώρο της ιστορικής μονής, μία άλλη ορθόδοξη εκκλησία, η Αγία Σοφία Τραπεζούντας η οποία απέχει μόλις σαράντα χιλιόμετρα από την Παναγία Σουμελά, μετατράπηκε χθες και αυτή σε τζαμί.

Δεν πρόκειται να πάμε στην Τουρκία

Η Χριστίνα Σαχινίδου πρόεδρος της ΠΟΠΣ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων) ήταν μεταξύ αυτών οι οποίοι είχαν παρευρεθεί τον Δεκαπενταύγουστο του 2010 στην ιστορική μονή όπου ακούστηκαν για πρώτη φορά ύµνοι και ικεσίες ύστερα από 88 χρόνια, στο πλαίσιο της Θείας Λειτουργίας που είχε γίνει εκεί, προεξάρχοντος του Οικουµενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολοµαίου. Ερωτηθείσα από την Voria.gr για το εάν η ΠΟΠΣ θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση του κ. Ερντογάν διερωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν να αποδεχθούμε αυτή τη δήθεν πρόσκληση;». Η κ. Σαχινίδου τόνισε ότι «εδώ, ο ‘αγαπητός’ σουλτάνος Ερντογάν έκανε τζαμί την Αγία Σοφία, το μοναδικό αυτό μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού. Από τον Ερντογάν μπορούμε να περιμένουμε και ιμάμη στην Παναγία Σουμελά. Δεν υπολογίζει τίποτε. Θα συνεχίσει την ίδια τακτική».

Προσέθεσε πως «όλα αυτά τα γεγονότα μας θλίβουν, μας πικραίνουν. Τονίζουμε εδώ και χρόνια ότι η γενοκτονική πολιτική του Ερντογάν συνεχίζεται. Το βλέπουμε και τώρα. Αυτή είναι μια γενοκτονική πολιτική. Πολιτιστική γενοκτονία. Ο Ερντογάν δεν πρόκειται να σταματήσει». Δηλώνει δε, κατηγορηματικά πως «δεν υπάρχει καμία πρόθεση, καμία περίπτωση να πάμε στην Τουρκία. Και ας καταλάβουν όλοι, ότι αν σταματήσουμε τελικά να πηγαίνουμε ίσως γίνει κάτι, ίσως καταλάβουν κάτι. Η περιοχή, εκεί στην Τραπεζούντα θησαύρισε τα τελευταία χρόνια από τους χιλιάδες προσκυνητές που πήγαιναν στο μοναστήρι. Για μας η Παναγία Σουμελά υπάρχει εδώ, στο όρος Βέρμιο κι εδώ θα πάμε φέτος να προσκυνήσουμε την ιερή εικόνα της».

Ίσως έρθει η σειρά και της Παναγίας Σουμελά

Το ίδιο κατηγορηματικός είναι και ο πρόεδρος της ΔΙΣΥΠΕ (Διεθνής Ομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων) Γιώργος Παρχαρίδης ο οποίος δήλωσε ότι «έπειτα από αυτό που έγινε στην Αγιά Σοφιά δεν πρόκειται να πάμε στην Τουρκία. Εδώ φοβόμαστε μην γίνει και στην Παναγία Σουμελά, ό,τι έγινε και στην Αγιά Σοφιά».

Περισσότερο συγκρατημένος εμφανίζεται ο πρόεδρος της ΠΟΕ (Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας) Γιώργος Βαρυθυμιάδης ο οποίος δήλωσε στην Voria.gr ότι η ΠΟΕ θα αναμένει τις αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Διαψεύδει το Πατριαρχείο

Της πρόσκλησης Ερντογάν είχε ωστόσο, προηγηθεί απαγόρευση από τουρκικής πλευράς για την τέλεση Θείας Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά. Αυτό προκύπτει από ανακοίνωση της Μεγάλης Πρωτοσυγκελλίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου η οποία εκδόθηκε λίγη ώρα πριν από τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου. Συγκεκριμένα, με την ανακοίνωσή της η Πρωτοσυγελλία ενημέρωνε ότι «λόγω της συνεχιζομένης πανδημίας του νέου κορονοϊού, δεν επετράπη υπό των αρμοδίων τουρκικών Αρχών η τέλεσις της Θείας Λειτουργίας εν τη Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά Τραπεζούντος, την 15ην προσεχούς μηνός Αυγούστου. Τούτο φέρον εις γνώσιν των ενδιαφερομένων το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, επικαλείται επ᾿ αυτούς και επί πάντας την χάριν και την άμαχον προστασίαν της Παναγίας της Σουμελιώτισσας».

Τζαμί και η Αγία Σοφία Τραπεζούντας

Δεν είναι η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης ο μοναδικός βυζαντινός ναός που μετατράπηκε από μουσείο σε τζαμί. Το ίδιο συνέβη χθες και με την Αγία Σοφία στην Τραπεζούντα όπου έγινε η πρώτη προσευχή των μουσουλμάνων έπειτα από δύο χρόνια εργασιών αναστήλωσης και διαμόρφωσης του χώρου. Η απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα σε τζαμί είχε ληφθεί το 2013 και το μοναδικό οικοδόμημα που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, επί βασιλείας του Μανουήλ Α΄ Μεγάλου Κομνηνού στην αυτοκρατορία της Τραπαζούντας, μεταβιβάστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού στη Διεύθυνση Βακουφίων για να λειτουργήσει ως τέμενος.

Πηγή: voria.gr

Προηγούμενο άρθροΕύη Ορφανού: “Συνεχίζουμε έμπρακτα να βοηθάμε συμπολίτες μας”
Επόμενο άρθροΧαράλαμπος Μιχαηλίδης: “Με εντολή του Υπουργείου Υγείας λόγω κορονοϊού… μόνο 1 ταμείο στην ΔΕΥΑΑ”