Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος μετέβη σήμερα, Πέμπτη 23 Ιουνίου 2020 στον λιμένα Αλεξανδρουπόλεως μαζί με τον Πρέσβυ των Η.Π.Α. στην Αθήνα κ. Τζέφρυ Πάιατ (GoeffreyRPyatt), προκειμένου να παρακολουθήσουν δραστηριότητες της 101ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας των ΗΠΑ στο πλαίσιο υποδοχής, οργανώσεως και προωθήσεως μέσων προς υποστήριξη της επιχειρήσεως “Atlantic Resolve”. Επίσης, τιμήθηκε η συμπλήρωση 150 ετών από την ίδρυση και τη λειτουργία του λιμένα.

Στην ενημέρωση παραβρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ κ. Αντώνης Οικονόμου, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς, ο Δήμαρχος της πόλεως κ. Γιάννης Ζαμπούκης, ο Πρόεδρος του Ο.Λ.Α. Α.Ε. κ. Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, η στρατιωτική ηγεσία της XII Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού, στελέχη της αυτοδιοίκησης και φορέων της περιοχής.


Κατά την ομιλία του, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος τόνισε τα εξής:

«Επιτρέψτε μου να κάνω αρχικά ένα σχόλιο στα αγγλικά. Θυμάμαι πέρυσι, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, σε αυτό περίπου το σημείο, κρατούσα ένα σκουριασμένο κομμάτι μέταλλο από τη βυθοκόρο «Όλγα», σε μια γλαφυρή απόπειρα να δώσω έμφαση στο εξής: ότι αυτό το σκουπίδι που κρατούσα ήταν απτή απόδειξη μιας ηχηρής, αναπτυσσόμενης και εξελισσόμενης στρατηγικής σχέσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Ελλάδος.

Θυμάμαι, και φαντάζομαι και ο Πρέσβης θα το θυμάται πολύ καλά, καθώς παρατηρούσα σήμερα στο ίδιο μέρος αυτήν την τεράστια επιχείρηση Διοικητικής Μερίμνης, καθώς η στρατιωτική ισχύς και αποτελεσματικότητα μιας χώρας δεν υπολογίζεται μόνον από τον αριθμό των αεροπλανοφόρων ή των αεροσκαφών 5ης γενιάς, αλλά και από την ικανότητά της να διεξάγει τεράστιες επιχειρήσεις Διοικητικής Μερίμνης και υποστηρίξεως, όπως αυτή που πραγματοποιείται αυτήν τη στιγμή στην Αλεξανδρούπολη, παρατηρώντας τα στοιχεία της 101ης Ταξιαρχίας να αποβιβάζονται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, μιας πόλης που έχει ονομαστεί από τον Αλέξανδρο, συνειδητοποίησα ότι αυτό το τεράστιο εγχείρημα, με όλα όσα προηγήθηκαν, υλοποιείται, όχι θεωρητικά αλλά πρακτικά.

Αισθάνομαι πολύ χαρούμενος και ικανοποιημένος για αυτό, νιώθω σεβασμό και εκτίμηση. Εκτίμηση σαν αυτή που τρέφω για τον Πρέσβη κ. Πάιατ και την τεράστια συνεισφορά του για την υλοποίηση αυτού του έργου, και για το γεγονός ότι έχει οδηγήσει τη στρατηγική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας σε άλλο επίπεδο, μέσω της MDCA, της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, μέρος της οποίας είναι η επιχειρησιακή αναβάθμιση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης και της στρατηγικής του θέσης.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω λίγα ακόμα σημεία: Το πρώτο είναι ότι σε περιόδους αναταραχής, όπως είναι αυτή που βιώνουμε τώρα, και μέσω πληθώρας προκλήσεων ασφαλείας και περιφερειακών εντάσεων, μέσω αυτού του έργου, η Ελλάδα αναδεικνύεται ως βασικός αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος στην περιοχή, για τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα αναδεικνύεται ως αληθινός και ειλικρινής πυλώνας σταθερότητας, και είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με τους εταίρους της στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, αλλά επίσης – και αυτό αποτελεί το τελευταίο σημείο στο οποίο ήθελα να αναφερθώ – είναι πάντα έτοιμη να υποστηρίξει, να υπερασπιστεί και να προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι κάθε απειλής, οποτεδήποτε, μέσω της υπεροχής των Ενόπλων της Δυνάμεων.

Αυτό είναι ένα σημείο το οποίο η Κυβέρνηση, την οποία εκπροσωπώ εδώ, κατέστησε σαφές, και το οποίο μπορώ και εγώ να καταστήσω σαφές, όσες φορές χρειαστεί, και σε πολλές γλώσσες, ώστε να το κατανοήσουν όλοι.

Σας ευχαριστώ και πάλι κύριοι, ήταν υπέροχο να σας έχουμε εδώ, και να βλέπουμε τη συνεργασία μας να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται. Είναι υπέροχο που το απολαμβάνετε κι εσείς να βρίσκεστε εδώ, στην Αλεξανδρούπολη και τη Θράκη. Προσβλέπουμε σε περαιτέρω εντατικοποίηση της στρατηγικής μας σχέσης και ελπίζουμε να δρέψουμε όλα τα οφέλη για αυτήν την περιοχή, την πόλη της Αλεξανδρούπολης, τις περιοχές της Θράκης, της Μακεδονίας, της Βορείου Ελλάδος, για την ωφέλεια της τοπικής οικονομίας και όχι μόνο.

Τώρα, στα ελληνικά, θα ήθελα να πω πως με ιδιαίτερη ικανοποίηση ευρισκόμεθα σήμερα στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, για να παρακολουθήσουμε την υποδοχή και προώθηση δυνάμεων της 101ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού, των ΗΠΑ, που αποτελεί σημαντικό στάδιο της Επιχείρησης “AtlanticResolve”.

Εκτιμώ ότι η ικανοποίηση αυτή είναι απόλυτα δικαιολογημένη διότι σε διάστημα μικρότερο των 10 μηνών, από την περσινή εκδήλωση στο χώρο αυτό, βλέπουμε πλέον όλοι πλέον στην πράξη, τα θετικά αποτελέσματα για το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, μετά την ανέλκυση της βυθοκόρου «Όλγα» που είχε γίνει με την συνδρομή οικονομική και όχι μόνο των ΗΠΑ και βέβαια την πολύ εντατική πρωτοβουλία που επέδειξε γι’ αυτό το εγχείρημα ο κ. Πρέσβης, ο φίλος μας κ. Τζέφρυ Πάιατ.

Είναι προφανές λοιπόν ότι έχει βελτιωθεί σημαντικά η λειτουργικότητα του Λιμανιού, και η δυνατότητα ελλιμενισμού μεγάλων πλοίων, το αποδεικνύει σήμερα περίτρανα η παρουσία του μεταγωγικού πλοίου “Endurance” που μετέφερε δυνάμεις και υλικό. Πρόκειται, ίσως, για το μεγαλύτερο πλοίο που έχει καταπλεύσει ποτέ εδώ, και εναπόκειται πλέον σε εμάς να αξιοποιήσουμε, στο έπακρο, τις νέες δυνατότητες που δημιουργούνται για εξωστρέφεια και οικονομική ανάπτυξη, όχι μόνον για την Αλεξανδρούπολη, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, την Θράκη και την Βόρειo Ελλάδα.

Είναι, επίσης, προφανές ότι η Αλεξανδρούπολη μπορεί να προσελκύσει, λόγω της σπουδαίας γεωστρατηγικής θέσεως του Λιμανιού της, μεγάλες επενδύσεις που περιλαμβάνουν νέα έργα υποδομών στις προβλήτες, εγκατάσταση του πλωτού τερματικού σταθμού επαναεριοποίησης (FSRU), τη διασύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο που θα αρχίσει να λειτουργεί κατά την επιχείρηση αυτή, ήδη από αύριο εν μέρει και με την Εγνατία Οδό και την σχεδιαζόμενη επέκταση, στην περιοχή, του ΝΑΤΟϊκού αγωγού καυσίμου.

Οι επενδύσεις αυτές θα συμβάλλουν στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, θα πολλαπλασιάσουν τα οφέλη της για την χώρα μας, αλλά και θα αναδείξουν –και αυτό για μένα είναι ιδιαίτερα σημαντικό- τις ομορφιές και τη στρατηγική σημασία αυτής ειδικά εδώ της περιοχής.

Όπως είχα την ευκαιρία να τονίσω εδώ πέρυσι τον Σεπτέμβριο, οι συγκοινωνιακές υποδομές και το δίκτυο οδικών αξόνων της ευρύτερης περιοχής δημιουργούν προϋποθέσεις για να αποτελέσει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στρατηγικό κόμβο σε έναν κάθετο άξονα προς Βορρά για τη ταχεία μεταφορά προσώπων και εμπορευμάτων, με ιδιαίτερη σημασία επίσης και για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Η σημερινή δραστηριότητα στο πλαίσιο της Επιχείρησης “AtlanticResolve” προστίθεται σε μία μεγάλη σειρά δραστηριοτήτων στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος και ΗΠΑ, συνεργασία στρατηγικού χαρακτήρα, συνεργασία με βάθος, συνεργασία που βασίζεται σε μία να το πω έτσι σύμπτωση αξιών, βασικών δημοκρατικών αξιών, και όχι σε μία συγκυριακή κατάσταση, συνεργασία αμοιβαίως επωφελή, για τα δύο μέρη που διαπνέεται από την επιθυμία των δύο χωρών να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην ασφάλεια τη σταθερότητα και την ευημερία της ευρύτερης περιοχής.

Αυτό ήταν ακριβώς και το μήνυμά μου στη συνομιλία που είχα προχθές με τον Αμερικανό ομόλογό μου, τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ τον κ. Μαρκ Έσπερ, κατά την οποία επιβεβαιώσαμε δια τηλεφώνου την ισχυρή στρατηγική σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ, που εδράζεται σε ισχυρούς διαχρονικούς δεσμούς των χωρών και των λαών μας όπως είπα σε κοινές αξίες.

Η επικαιροποίηση της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας που υπογράφηκε τον περασμένο Οκτώβριο, δημιουργεί νέες δυνατότητες και νέες ευκαιρίες, με γνώμονα την περαιτέρω ενίσχυση και των δικών μας Ενόπλων Δυνάμεων.

Συζητήσαμε επίσης σε αυτή τη συνομιλία που πρέπει να το πω και τις τελευταίες εξελίξεις μετά την ανακοίνωση Τουρκίας ότι προτίθεται να εξάγει έρευνες σε περιοχή που περιλαμβάνει και Ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Υπογράμμισα ότι η Ελλάδα είναι διαχρονικά πυλώνας σταθερότητας στη Νοτιανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Επιδιώκουμε πάντοτε συνεργασία και σχέσεις που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στις αρχές καλής γειτονίας.

Έχουμε όμως καταστήσει σαφές και προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ελλάδα έχει πάντοτε την ετοιμότητα να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, και θα το πράξει αποφασιστικά εφ’ όσον απαιτηθεί.

Και το γεγονός ότι αυτή την ώρα το σύνολο σχεδόν του Ελληνικού Στόλου έχει αναπτυχθεί στο Νότιο Αιγαίο αποδεικνύει ακριβώς αυτά που είπα.

Σήμερα με την παρουσία μας, σε μία σημαντική στρατιωτική δραστηριότητα, υπογραμμίζουμε, από εδώ, από την ακριτική Αλεξανδρούπολη, που κάποτε ήταν εσχατιά, αλλά τώρα σιγά-σιγά μεταβάλλεται σε επίκεντρο δραστηριοτήτων, ότι η Αμυντική Συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ αποτελεί μείζονα προτεραιότητα που συμβάλλει στην ασφάλεια των δύο Εθνών.

Οι δύο χώρες μας έχουν δεσμευθεί να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά με όλα τα μέσα, προκλήσεις και απειλές ασφαλείας και να διαφυλάξουν τελικά την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή και παρεμπιπτόντως για όσους δεν το έχουν αντιληφθεί η διατύπωση που άφηνε κάποια, ευρύτερα περιθώρια ερμηνείας λόγω της διατύπωσης του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, σχετικά με την εκκρεμούσα τη κατάσταση στο Νότιο Αιγαίο, θεωρώ ότι μετά την βελτίωση τη λεκτική, που έχει προκύψει είναι σαφές πλέον ότι στέλνει μήνυμα ότι, σε όλη αυτή την υπόθεση, το πρόβλημα είναι η Τουρκία, Η Τουρκία αμφισβητεί. Η Τουρκία είναι το πρόβλημα. Και αυτό ξεκαθαρίζει πλέον και μέσα στο κείμενο.

Σας ευχαριστούμε κύριε πρέσβη που συμβάλετε και εσείς ως διπλωμάτης με εμπειρία στην διόρθωση ώστε να γίνει κατανοητό το πνεύμα της ανακοίνωσης του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Κλείνω την κοινή θέληση να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη Στρατηγική Αμυντική σχέση μας, ώστε να εξασφαλίσουμε τη διατήρηση ισχυρών, αποτελεσματικών και διαλειτουργικών Ενόπλων Δυνάμεων και να προωθήσουμε ταυτόχρονα την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία της Πατρίδος μας. Είμαι βέβαιος ότι θα ευοδωθούν οι κοινές μας προσπάθειες και για την προσέλκυση Επενδύσεων, αλλά και για την ύπαρξη σύντομα ακόμα περισσότερων θετικών αποτελεσμάτων και συνολικού οφέλους για την Αλεξανδρούπολη και την ευρύτερη περιοχή.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας».


Στην ομιλία του, ο Πρέσβυς των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Τζέφρυ Πάιατ ανέφερε τα ακόλουθα:

«Καλημέρα σας,

Θα ξεκινήσω ευχαριστώντας τον φίλο και συνταξιδιώτη μου, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλο, για την έλευσή του σήμερα στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και για όσα κάνετε, κ. Υπουργέ, για την ενίσχυση της Συμμαχίας μας.

Θα ήθελα επίσης να αναγνωρίσω τους εταίρους μας από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και ιδιαίτερα τον συνεργάτη μας, το υποναύαρχο κ. Φραγκίσκο Λελούδα του ΓΕΕΘΑ. Επίσης τον Αντιπεριφεριάρχη κ. Πέτροβιτς, τον δήμαρχο κ. Ζαμπούκη, τον Μητροπολίτη Άνθιμο και τον Πρόεδρο του λιμένα κ. Χατζημιχάλη που βρίσκονται μαζί μας. Καθώς επίσης θέλω να ευχαριστήσω τους βασικούς εμπλεκόμενους στην επιχείρηση “AtlanticResolve” τον Αρχιστράτηγο Μόχαν και τον Ταξίαρχο Σόβα, είναι τιμή να έχετε τους στρατιώτες σας μαζί μας στην Ελλάδα.

Η 101η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία είναι από τις ιστορικότερες μονάδες του Στρατού των ΗΠΑ. Είμαι πολύ υπερήφανος που βρίσκονται κοντά μας σήμερα στην Ελλάδα. Είμαι επίσης ενθουσιασμένος που θα υποδεχθούμε τμήματα της 101 το φθινόπωρο, καθώς θα γίνει η εποχιακή αντικατάστασή τους στη Βάση του Στεφανοβικείου.

Είμαι επίσης ευτυχής που επέστρεψα στην Αλεξανδρούπολη, για τους εορτασμούς των 150 χρόνων λειτουργίας του λιμένα της, ενός πραγματικού ορόσημου για αυτό το στρατηγικό θαλάσσιο πλεονέκτημα, αλλά και για την στρατηγική σχέση άμυνας και ασφάλειας Ελλάδας και ΗΠΑ, η οποία, όπως είπε και ο Υπουργός, βρίσκεται πάντα ψηλά.

Όπως ανέφερε και ο κ. Υπουργός, τον προηγούμενο Σεπτέμβριο ήμασταν και πάλι εδώ στην Αλεξανδρούπολη, για την ολοκλήρωση του έργου 2,3 εκ. δολαρίων, με χρηματοδότηση του Στρατού των ΗΠΑ, για την ανέλκυση της βυθοκόρου «Όλγα», η οποία παρεμπόδιζε την πλήρη πρόσβαση στον προβλήτα, από το 2010.

Η ανέλκυση του «Όλγα» βελτίωσε την πρόσβαση και την ευελιξία, αύξησε τη χωρητικότητα του λιμένα, για πολλές χρήσεις, και κατέστησε το λιμένα πιο δελεαστικό για Αμερικανούς επενδυτές. Ως άμεσο αποτέλεσμα της επένδυσης του Υπουργείου Άμυνας στο λιμένα Αλεξανδρούπολης, μπορούμε σήμερα να υποδεχτούμε το μεταγωγικό “Endurance”. Οφείλω να ομολογήσω ότι αυτό το πλοίο είναι καταπληκτικό.

Η άφιξη στοιχείων της 101ης Ταξιαρχίας της Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ επί του “Endurance” σημαίνει την έναρξη της άσκησης ATLANTICRESOLVE 2020. Είναι η πρώτη χρήση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης για τη μεταφόρτωση εξοπλισμού του Στρατού των ΗΠΑ, έπειτα από την ανέλκυση του «Όλγα». Σας υπόσχομαι ωστόσο ότι δεν θα είναι η τελευταία.

Η παρουσία μας σήμερα εδώ εκπέμπει σαφές μήνυμα σε όσους παρακολουθούν, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να συνεργαστούν με την Ελλάδα για την προώθηση των κοινών συμφερόντων μας, στην οικονομία και την ασφάλεια.

Η Αλεξανδρούπολη διαδραματίζει στρατηγικό ρόλο στον κοινό στόχο των χωρών μας για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής ενεργειακής και περιφερειακής ασφάλειας. Η πόλη είναι σε θέση να γίνει περιφερειακός ενεργειακός κόμβος, έπειτα από την ολοκλήρωση της δοκιμής αγοράς για την πλωτής μονάδας αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, και σχέδια για έναν σταθμό παραγωγής ενέργειας της GE, ο οποίος θα λειτουργεί με καύση αερίου. Ένας κόμβος για τις μεταφορές, την άμυνα και την ασφάλεια, με τη γεωστρατηγική θέση του λιμένα, αλλά και των σιδηροδρομικών και οδικών δικτύων, ο οποίος θα τροφοδοτεί την Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Καθώς επίσης και εμπορικός κόμβος, έπειτα από την επερχόμενη ιδιωτικοποίηση του λιμένα.

Χαιρετίζω λοιπόν τις ενέργειες των Υπουργείων Οικονομικών, Υποδομών και Ναυτιλίας, η συνεργασία των οποίων οδήγησε στην επίλυση των χερσαίων ζητημάτων του λιμένα. Με χαρά διαπίστωσα ότι ο Υπουργός κ. Πλακιωτάκης ήταν επίσης εδώ την Τρίτη, μια ακόμα απόδειξη ότι η Αλεξανδρούπολη είναι στρατηγική προτεραιότητα και για την κυβέρνηση του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη.

Η Πρεσβεία των ΗΠΑ εργάστηκε εντατικά ώστε να ενθαρρύνει τις Αμερικανικές επενδύσεις στην Αλεξανδρούπολη. Η Αμερικανική κυβερνητική υπηρεσία αναπτυξιακής χρηματοδότησης (DFC) έχει αναγνωρίσει ως στρατηγικές προτεραιότητες το σύνολο των έργων που πραγματοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της ιδιωτικοποίησης των λιμένων Αλεξανδρούπολης και Καβάλας.

Είμαστε υπερήφανοι που το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο BlackSummitFinancial ηγείται της πορείας, με μια ισχυρή κοινοπραξία που περιλαμβάνει Αμερικανούς επενδυτές, Έλληνες συμμετέχοντες και έναν Ευρωπαϊκό φορέα εκμετάλλευσης λιμένων με περιφερειακή εμπειρία, οι οποίοι θα υποβάλλουν προσφορές για τους λιμένες Αλεξανδρούπολης και Καβάλας.

Καθώς εορτάζουμε τα 150 χρόνια του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, η σημερινή ανάπτυξη δυνάμεων των ΗΠΑ αποτελεί απόδειξη της δέσμευσης των ΗΠΑ για την προώθηση των κοινών στόχων άμυνας και ασφάλειας που οι χώρες μας έχουν εδραιώσει, μέσω του διμερούς στρατηγικού διαλόγου και της επικαιροποιημένης κοινής συμφωνίας για συνεργασία στον τομέα της άμυνας.

Υπάρχουν πολλοί σήμερα εδώ που φαντάζομαι θέλουν να με ρωτήσουν τι συμβαίνει στο Αιγαίο. Θα σας πω κάτι τώρα. Θέλω να επαναλάβω το σαφές μήνυμα, από την Ουάσινγκτον, όσο και την Ευρώπη (??), απευθύνοντας έκκληση προς τις τουρκικές αρχές να μην προχωρήσουν σε επιχειρήσεις που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή, όπως είναι οι σχεδιασμοί για έρευνες φυσικών πόρων, σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος ασκούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για έναν περίπλοκο στρατηγικό χώρο. Θα θέλαμε οι φίλοι και εταίροι μας στην περιοχή να προσεγγίσουν την ανάπτυξη πόρων υπό το πνεύμα συνεργασίας, το οποίο αποτελεί το θεμέλιο για σταθερή ενεργειακή ασφάλεια και κοινή οικονομική ευημερία. Οι μονομερείς προκλητικές ενέργειες υπονομεύουν αυτόν το στόχο.

Θα είμαι λοιπόν σαφής. Οι ΗΠΑ δηλώνουν την επιθυμία τους για μια ισχυρή και πιο ασφαλή Ελλάδα. Μια ισχυρή και πιο ασφαλής Ελλάδα είναι εντός των ενδιαφερόντων των ΗΠΑ. Και, όπως συζητήθηκε από τον υπουργό Έσπερ με τον Υπουργό Παναγιωτόπουλο εντός της εβδομάδας, η συνεργασία μας εμβαθύνει μια πολύ σημαντική διμερή σχέση, αλλά και ενδυναμώνει τη Νατοϊκή συμμαχία, προωθώντας την ευημερία και την ασφάλεια σε αυτήν τη στρατηγική περιοχή, για όλους τους πολίτες μας.

Ευχαριστώ πολύ».

Η επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Αμύνης ολοκληρώθηκε με ενημέρωση στο «Στρατόπεδο Κανδηλάπτη» σχετικώς με τα έργα εκσυγχρονισμού των υποδομών για την υποδοχή συμμαχικών στρατευμάτων και την εκπαίδευση σε προσομοιωτές αρμάτων.

Προηγούμενο άρθροΣε καραντίνα 3 Συνοριοφύλακες του Τμήματος Σαπών μετά από επαφή με ασυμπτωματική παράνομη μετανάστρια του χθεσινού τροχαίου στο Βέλκιο
Επόμενο άρθροΚώστας  Χατζημιχαήλ: Ιστορική η σημερινή ημέρα για το λιμάνι Αλεξανδρούπολης και την περιοχή