Ενημέρωση και πρόσκληση στο 3ο Συνέδριο «Μαθητές σε ρόλο Διπλωμάτη»

Στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκαν το 2016 & 2017 με μεγάλη επιτυχία οι εργασίες της 1ης και 2ης Πανελλήνιας Μαθητικής Προσομοίωσης των Επιτροπών του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με τίτλο «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη», που απευθύνεται σε μαθητές Δημοσίων και Ιδιωτικών Σχολείων με γλώσσα εργασίας την ελληνική.

Οι διοργανώσεις του 2016 και 2017:
✓ Υλοποιήθηκαν από την Κοιν.Σ.Επ. «ΡΟΗ»,
✓ Υπό την επιστημονική διεύθυνση της Καθηγήτριας Διεθνούς Δικαίου, κας Δρ. Παρασκευή Νάσκου-Περράκη,
✓ Με τη συμμετοχή τουλάχιστον 1100 μαθητών,
✓ Από 100 και πλέον Γυμνάσια και Λύκεια Ελλάδας και Κύπρου,
✓ Με την υποστήριξη 100 πρόεδρων επιτροπών και 50 δημοσιογράφων (όλοι φοιτητές)

Στις παραπάνω διοργανώσεις, μεταξύ άλλων φιλοξενήθηκαν από το φορέα υλοποίησης παιδιά από το «Ζωγράφειο» Γυμνάσιο και Λύκειο Κωνσταντινούπολης, από το «Σχολείο Κωφών» Θεσσαλονίκης, τον «Φάρο του Κόσμου», ενώ παράλληλα έγιναν ειδικά σεμινάρια για τους συνοδούς καθηγητές και γονείς των συμμετεχόντων, αλλά και ξενάγηση στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Η 1η και 2η Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση των Επιτροπών του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου τέθηκαν υπό την αιγίδα του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ (UNRIC), του Υπ. Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Υπ. Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του διπλωματικού σώματος και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Μεταξύ των ομιλητών ήταν οι κ.κ. Δημήτρης Φατούρος από το Γραφείο του ΟΗΕ στις Βρυξέλλες, o οποίος ανέγνωσε και μήνυμα από το Γενικό Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών κο Μπαν ΓΚι – Μουν, ο κ. Δαμιανός Σερεφίδης από το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή στη Γενεύη και η κα. Rebecca  Fong, Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι στο Newsletter «UNIC@Work» (τεύχος Δεκεμβρίου 2016) του Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ, το συνέδριο «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη» αναφέρεται σαν μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις που
έλαβαν χώρα εντός του 2016 σε όλο τον κόσμο.

Στόχος των συνεδρίων είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα που αφορούν την προστασία και προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, καθώς και η γνωριμία και εξοικείωση τους με ζητήματα εφαρμογής των σχετικών διεθνών Συμβάσεων του ΟΗΕ.

Επίσης, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν στα  ζητήματα εφαρμογής των διεθνών πράξεων από τα κράτη μέρη, να μάθουν να υπερασπίζονται τα δικαιώματα του ανθρώπου, να δέχονται τα επιχειρήματα των άλλων, να σέβονται τις απόψεις των άλλων κρατών και να αναπτύσσουν την κατάλληλη επιχειρηματολογία, προκειμένου να πείσουν για τις θέσεις τους.

Στο πλαίσιο των εργασιών της προσομοίωσης υιοθετήθηκαν ομόφωνα από τους «εμπειρογνώμονες» μαθητές, 19 κείμενα (Γνώμες των Επιτροπών και Ψήφισμα του Συμβουλίου), τα οποία είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα www.roh.gr και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε συνέχεια της μεγάλης επιτυχίας της 1ης και 2ης Προσομοίωσης, αποφασίστηκε η διεξαγωγή της 3ης Πανελλήνιας Μαθητικής Προσομοίωσης στη Θεσσαλονίκη, το διάστημα 14-16 Δεκεμβρίου 2018 στις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων«Απόστολος Παύλος» στην Πυλαία Θεσσαλονίκης (14-15 Δεκεμβρίου) και του «Βελλίδειου» Συνεδριακού Κέντρου της ΔΕΘ (16 Δεκεμβρίου).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ημερομηνία Διεξαγωγής: 14-16 Δεκεμβρίου 2018

Τόπος Διεξαγωγής: Ιδ. Εκπαιδευτήρια «Ο Απόστολος Παύλος», Θεσσαλονίκη

Δυνατότητα Συμμετοχής: Μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου

Αιτήσεις Συμμετοχής: Από 21 Σεπτεμβρίου έως και 21 Οκτωβρίου 2018 (στο site)

Ιστοσελίδα: www.roh.gr

✓ Διαδικτυακή εκπαίδευση μαθητών από έμπειρους φοιτητές
✓ Κάλυψη διαμονής από συνεργαζόμενο ξενοδοχείο για συνοδό – καθηγητή / γονέα
✓ Παράλληλο πρόγραμμα ομιλιών, ξεναγήσεων και Workshop συνοδών
✓ Δυνατότητα Ομαδικής αλλά και Ατομικής εγγραφής μαθητή

Ενημέρωση και πρόσκληση στους 2ους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες Ρητορικής Τέχνης «Μαθητές Αγορητές»

Στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκαν το 2017 με μεγάλη επιτυχία οι Πανελλήνιοι Μαθητικοί Αγώνες Ρητορικής Τέχνης με τίτλο «Μαθητές Αγορητές», που απευθύνονται σε μαθητές Δημοσίων και Ιδιωτικών Σχολείων.

Η διοργάνωση του 2017:
✓ Υλοποιήθηκε από την Κοιν.Σ.Επ. «ΡΟΗ»,
✓ Υπό την επιστημονική διεύθυνση των: Δρ. Δημοσθένη Δαββέτα, Δρ. Iωάννη Καζάζη, Δρ. Μιλτιάδη Σαρηγιαννίδη, Δρ. Κωνσταντίνο Τσιτσελίκη, Δρ. Χρυσόστομο Σταμούλη, Δρ. Δημήτρη Καιρίδη και Δρ. Παρούλα Νάσκου – Περράκη (μέρος επιστημονικής επιτροπής)
✓ Με τη συμμετοχή τουλάχιστον 300 μαθητών,
✓ Από 35 και πλέον Γυμνάσια και Λύκεια Ελλάδας και Κύπρου,
✓ Με την υποστήριξη 78 κριτών (φοιτητές)

Στις παραπάνω διοργανώσεις, μεταξύ άλλων, φιλοξενήθηκαν από το φορέα υλοποίησης παιδιά από τον «Φάρο του Κόσμου», ενώ παράλληλα έγιναν ειδικά σεμινάρια για τους συνοδούς καθηγητές και γονείς των συμμετεχόντων, αλλά και ξενάγηση στην πόλη της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τουριστικής Προβολής και Μάρκετινγκ Θεσσαλονίκης.

Οι 1οι Πανελλήνιοι Μαθητικοί Αγώνες Ρητορικής Τέχνης «Μαθητές Αγορητές» τέθηκαν υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο στόχος του εκπαιδευτικού συνεδρίου είναι να δοθεί η δυνατότητα στους συμμετέχοντες μαθητές να μιλήσουν για διάφορα επίκαιρα θέματα μπροστά σε κοινό, να αναπτύξουν την τεχνική του επιχειρήματος ως μέσου επικοινωνίας και επίλυσης των διαφορών, να καλλιεργήσουν την κρίση, τη διάκριση και την ορθή επιχειρηματολογία.

Η εξάσκηση στη ρητορική τέχνη ενισχύει τη θετική διάθεση του μαθητή απέναντι στο σχολείο, προσφέροντας την ευκαιρία για δημιουργική μάθηση, που δίνει έμφαση στην πρωτοβουλία του μαθητή, αυξάνοντας την αυτοεκτίμησή του.

Σε συνέχεια της μεγάλης επιτυχίας των 1ων Πανελλήνιων Μαθητικών Αγώνων Ρητορικής Τέχνης «Μαθητές Αγορητές» αποφασίστηκε η διεξαγωγή του 2ου  αντίστοιχου συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη, το διάστημα 02-03 Μαρτίου 2019 στις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων «Απόστολος Παύλος» στην Πυλαία Θεσσαλονίκης.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Ημερομηνία Διεξαγωγής: 02-03 Μαρτίου 2019
Τόπος Διεξαγωγής: Ιδ. Εκπαιδευτήρια «Ο Απόστολος Παύλος», Θεσσαλονίκη
Δυνατότητα Συμμετοχής: Μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου
Αιτήσεις Συμμετοχής: Από 16 Νοεμβρίου έως και 16 Δεκεμβρίου 2018 (στο site)
Ιστοσελίδα: www.elart.gr
✓ Διαδικτυακή εκπαίδευση μαθητών από έμπειρους φοιτητές
✓ Κάλυψη διαμονής από συνεργαζόμενο ξενοδοχείο για συνοδό – καθηγητή / γονέα
✓ Παράλληλο πρόγραμμα ομιλιών, ξεναγήσεων και Workshop συνοδών
✓ Δυνατότητα Ομαδικής αλλά και Ατομικής εγγραφής μαθητή

Προηγούμενο άρθροΑναβαθμίζεται το αρχαιολογικό πάρκο της αρχαίας Ζώνης και της αρχαίας Εγνατίας Οδού στον Έβρο με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ
Επόμενο άρθροΑνακοίνωσε την υποψηφιότητα της για την Ορεστιάδα η Μαρία Γκουγκουσκίδου