Τις θερμές ευχαριστίες τους προς τον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα αναγνώρισε την ύπαρξη των Πομάκων και των Ρομά, εκφράζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων.

«Ως οι πρώτοι Πομακικοί θεσμοί που ιδρύθηκαν επίσημα στην Ελλάδα, από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης και μετά, νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τον τούρκο Πρόεδρο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για το πολιτικό του σθένος να αναγνωρίσει στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα (8-9/12/2017) με τον πιο κατηγορηματικό και δημόσιο τρόπο την ύπαρξη των Πομάκων και των Ρωμά στην ελληνική Θράκη» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Οπως υποστηρίζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων πρόκειται για μια «ιστορική εξέλιξη με τεράστιες επιπτώσεις στις σχέσεις των μουσουλμανικών πληθυσμιακών ομάδων της Θράκης» και σημειώνουν: «Ο κ. Ερντογάν αναγνωρίζοντας την εθνολογική πραγματικότητα που επί δεκαετίες ο τουρκικός εθνικισμός επιδιώκει να αποκρύψει, επέδειξε αξιοθαύμαστο ρεαλισμό και σύνεση».

Οι Πομάκοι θεωρούν ότι η αναγνώριση του κ. Ερντογάν ήταν πρωτίστως αποτέλεσμα των δικών τους αγώνων, σε κάθε επίπεδο, μέσα και έξω από την Ελλάδα.

Και συνεχίζουν απαριθμώντας τους αγώνες τους.

«Εμείς ήμασταν που ανάψαμε το 1995, το μπουρλότο της πομακικής επανάστασης στη Θράκη, εμείς ιδρύσαμε δια πυρός και σιδήρου τον πρώτο πομακικό σύλλογο στην Κομοτηνή (Κέντρο Πομακικών Ερευνών), εμείς εκδώσαμε την πρώτη και μοναδική εφημερίδα –λάβαρο του πομακικού αγώνα, την ΖΑΓΑΛΙΣΑ, εμείς φέραμε την πομάκικη γλώσσα στα ερτζιανά κύματα με την πρώτη ιστορική ραδιοφωνική εκπομπή σε ιδιωτικό ραδιόφωνο της Κομοτηνής το 1998, εμείς κινητοποιήσαμε ανθρώπους σε κάθε πομακικό χωριό της Θράκης, εμείς πρώτοι αντισταθήκαμε από το 1998, με μαχητικότητα και φυλακίσεις, στον εκτουρκισμό των πανηγυριών μας (Αλάντεπέ), εμείς δημιουργήσαμε το πρώτο πομακικό αλφάβητο με ελληνικούς χαρακτήρες και σύμβολα που αποδίδουν την προφορά μας, εμείς εκδώσαμε το πρώτο Αναγνωστικό της Πομακικής γλώσσας, εμείς κυκλοφορήσαμε τις πρώτες συλλογές παραδοσιακών πομάκικων τραγουδιών, εμείς παραφράσαμε για πρώτη φορά την φράση του Μουσταφά Κεμάλ (Τι ευτυχία να λες ότι είσαι Τούρκος!) και είπαμε: Τι ευτυχία να λες ότι είσαι Πομάκος! Εμείς αντισταθήκαμε με νύχια και με δόντια όχι μόνο στον ανηλεή πόλεμο του τουρκικού κράτους, αλλά και στην υπονόμευση του ελληνικού κράτους που προχώρησε ακόμα και στην ίδρυση μαϊμού πομακικού συλλόγου για να μας αποδυναμώσει, να κόψει τους δεσμούς μας με τον πομακικό πληθυσμό και να μας διαιρέσει.

Χάρη σε εμάς το πομακικό έπαψε να είναι θέμα γραφικών συγγραφέων που επικέντρωναν στην καταγωγή και στην ερμηνεία του εθνωνύμου μας με ευφάνταστες ανοησίες.

Χάρη σε εμάς το πομακικό πήρε διεθνείς πολιτικές διαστάσεις, αφού ήμασταν οι πρώτοι που πραγματοποιήσαμε από τη δεκαετία του 1990, αλλεπάλληλες επισκέψεις στο ευρωκοινοβούλιο και σε ευρωπαϊκούς θεσμούς, όταν όλοι στη Θράκη, κοιμόντουσαν τον ύπνο του …δικαίου!. Χάρη σε εμάς για πρώτη φορά οι Πομάκοι αναγνωρίσθηκαν επισήμως από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (βλέπε Έκθεση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του State Department, έτους 2007).

Εμείς ήμασταν αυτοί που όλα αυτά τα χρόνια πιέζαμε αδιάλειπτα με κάθε πρόσφορο μέσο πολιτικούς, δημοσιογράφους, επιστήμονες να εστιάσουν στο πομακικό. Εμείς ήμασταν αυτοί οι οποίοι δώσαμε στα χέρια τριών διαφορετικών πρωθυπουργών της Ελλάδας την εφημερίδα ΖΑΓΑΛΙΣΑ (Παπανδρέου, Καραμανλής, Σαμαράς).

«Για όλους αυτούς και πολλούς άλλους λόγους νιώθουμε ότι η αναγνώριση Ερντογάν, πέραν των σκοπιμοτήτων με τις οποίες ο ίδιος την νοηματοδοτεί, είναι μια τεράστιας πολιτικής και ηθικής σημασίας πράξη και μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην αναγνώριση της πολιτισμικής μας γενοκτονίας» καταλήγει η ανακοίνωση την οποία υπογράφουν οι Ιμάμ Αχμέτ και Φαρζλή Κεμάλ.

iefimerida.gr

Προηγούμενο άρθροΑυτοψία από τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου στο υπό παράδοση τμήμα Μάνδρα – Ψαθάδες
Επόμενο άρθροΧριστουγεννιάτικο Bazaar του Παιδικού Χωριού SOS Θράκης