Ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων για την απόφαση της κυβέρνησης να ναρκοθετήσει και στο νησί της Σαμοθράκης, όπως και σε όλη τη χώρα, το Κτηματολόγιο και τους Δασικούς Χάρτες που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να αμφισβητούνται  ιδιοκτησίες και επαγγελματικές δραστηριότητες στο ακριτικό νησί, κατέθεσε η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νατάσα Γκαρά.

Η κα Γκαρά κάνει λόγο για αδικαιολόγητη επιβολή ενός ασφυκτικού πλαισίου μόλις 2 μηνών, εντός του οποίου οι κάτοικοι της Σαμοθράκης καλούνται να κατοχυρώσουν την ιδιοκτησία τους. Και όλο αυτό παρά τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στο Κτηματολόγιο στη Σαμοθράκη ήδη από τις προαναρτήσεις, καθώς δεν λαμβάνονται υπόψη ακόμα και νόμιμες πράξεις τη Διοίκησης.

Παράλληλα, υπενθυμίζει πως η ανάρτηση των δασικών χαρτών για τη Σαμοθράκη, που ξεκίνησε στις 12.02.2021, προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις λόγω της πληθώρας των λαθών που περιέχονταν σε αυτούς. Λάθη τα οποία δεν έχουν διορθωθεί μέχρι και σήμερα από την κυβέρνηση.

Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι να ταλαιπωρούνται οι πολίτες, καθώς με βάση τους αναρτημένους λανθασμένους χάρτες, έχουν προκριθεί δικαιώματα της πολιτείας έναντι των δηλώσεων των πολιτών, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου προϋπάρχουν νόμιμες οικοδομικές άδειες, πράξεις χαρακτηρισμού, πολυετή συμβόλαια, αποδοχές κληρονομιάς κλπ.

Κλείνοντας η κα Γκαρά απευθύνει στους αρμόδιους Υπουργούς τα εξής ερωτήματα:

  1. Για ποιο λόγο η κυβέρνηση επέλεξε μέσα σε ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο, μέσα στην πανδημία και στην κορύφωση του 4ου κύματος αυτής, με κλειστές ή ελλιπώς στελεχωμένες υπηρεσίες, μέσα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, να κλείσει με εκκρεμότητες το Κτηματολόγιο χωρίς ενημέρωση των πολιτών και ιδιαίτερα σε ένα ακριτικό νησί με δυσκολίες στην πρόσβαση και την εξυπηρέτηση όλων των πολιτών από διαδικτυακές εφαρμογές;
  2. Γιατί δεν έχουν περιληφθεί τόσο στις εγγραφές του Κτηματολογίου όσο και στους δασικούς χάρτες της Σαμοθράκης οι νόμιμες πράξεις του δημοσίου, πράξεις χαρακτηρισμού, οικοδομικές άδειες κλπ., παρότι υπάρχει ρητή πρόβλεψη του νόμου περί τούτου;
  3. Γιατί αντλούνται στοιχεία από τους αναρτημένους δασικούς χάρτες για την αμφισβήτηση της περιουσίας των πολιτών όταν ο Πρωθυπουργός έχει παραδεχτεί τα λάθη τους, όταν δεν έχουν ακόμα διορθωθεί και όταν περιμένουμε ακόμα τις καθυστερημένες αλλαγές του θεσμικού πλαισίου της δασικής νομοθεσίας;
  4. Προτίθεστε να αναστείλετε ή να παρατείνετε τις προθεσμίες για την διόρθωση των αναρτημένων στοιχείων του Κτηματολογίου και θα προβείτε παράλληλα σε ενέργειες ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας και στήριξης της ακριτικής Σαμοθράκης;
  5. Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει η Κυβέρνηση ώστε να ενταχθεί η Σαμοθράκη στο ειδικό καθεστώς του άρθρου 62 του ν. 998/1979 όπου δεν έχει ισχύ το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου ως μη δορυάλωτη περιοχή;

Ακολουθεί η Ερώτηση όπως κατατέθηκε:

                                                                                 Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2022

 

Ερώτηση

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

  1. Περιβάλλοντος και Ενέργειας
  2. Ψηφιακής Διακυβέρνησης

 

Θέμα: «Η Σαμοθράκη βιώνει τα αποτελέσματα της καταστροφικής διακυβέρνησης Μητσοτάκη»

 Οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της Σαμοθράκης βιώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο την ανεπάρκεια και τα καταστροφικά αποτελέσματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Στο ακριτικό νησί του Έβρου αμφισβητούνται οι ιδιοκτησίες και οι επαγγελματικές δραστηριότητες επειδή η κυβέρνηση ναρκοθέτησε το Κτηματολόγιο και τους Δασικούς Χάρτες, που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να υπάρχει ταυτόχρονα προστασία του περιβάλλοντος, σχεδιασμός της βιώσιμης ανάπτυξης και κράτος δικαίου. Δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι άλλο από μία κυβέρνηση που αδιαφορεί για την περιφέρεια, για την κοινωνία, μας απομακρύνει από το κράτος δικαίου και η μόνη της προτεραιότητα είναι το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και ο στραγγαλισμός της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Η διαδικασία ανάρτησης κτηματολογικών στοιχείων άρχισε στη Σαμοθράκη στις 9/12/2021 και ολοκληρώνεται για τους κατοίκους εσωτερικού εντός δύο μηνών, ενώ η ίδια προθεσμία τρέχει και για την υποβολή των αιτήσεων διόρθωσης των κτηματολογικών στοιχείων που αναρτήθηκαν. Επομένως  οι πολίτες καλούνται μέσα στο ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο δύο μηνών, μέσα στις γιορτές, εν μέσω κακοκαιρίας όπου η πρόσβαση στη Σαμοθράκη δεν είναι πάντα εξασφαλισμένη, και με οξύτατη κρίση πανδημίας, που αναιρεί τη λειτουργία πολλών υπηρεσιών που είναι έτσι και αλλιώς με ευθύνη της ΝΔ υποστελεχωμένες, να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα έγγραφα για να κατοχυρώσουν την ιδιοκτησία τους. Και όλα αυτά ενώ είναι γνωστό ότι έχει διαπιστωθεί πληθώρα προβλημάτων στις προαναρτήσεις  των δικαιωμάτων στο ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ στη Σαμοθράκη, καθώς αμφισβητούνται ή δεν λαμβάνονται υπόψη ακόμα και νόμιμες πράξεις της Διοίκησης και τα προβλήματα αυτά επηρεάζουν πάρα πολλές εκτάσεις που φτάνουν σχεδόν το 50% των ιδιοκτησιών που έχουν δηλωθεί.

Στη Σαμοθράκη η ενημέρωση των πολιτών για την εμπρόθεσμη άσκηση των δικαιωμάτων τους στο πλαίσιο της ανάρτησης των κτηματολογικών στοιχείων είναι ελλιπής σε μεγάλο βαθμό και υπάρχει αντικειμενική αδυναμία χρήσης των διαδικτυακών εργαλείων λόγω έλλειψης γνώσεων και εξοπλισμού σε πολλές οικογένειες των ακριτών της Σαμοθράκης, που μόνο υποκριτικά τους θυμάται ο κ. Μητσοτάκης στις εξαγγελίες του.

Από την προανάρτηση και την περιορισμένη πληροφόρηση προκύπτει ότι πολλές από τις δηλώσεις δικαιωμάτων των πολιτών στο Κτηματολόγιο έχουν απορριφθεί καθώς οι Δασικές Υπηρεσίες έχουν δηλώσει τις εκτάσεις αυτές ως δασικές και κατά συνέπεια τεκμαίρεται η κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου επί αυτών («πρόκριση άλλου δικαιώματος»). Επομένως, για να διορθωθούν οι καταχωρήσεις του Κτηματολογίου στις περιπτώσεις αυτές οι πολίτες καλούνται να προσκομίσουν τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι τα δικαιώματα ιδιοκτησίας τους θα έπρεπε να προκριθούν έναντι του Δημοσίου.

Τα βασικά αίτια αυτής της εξέλιξης είναι ότι:

  • Η κυβέρνηση δια του κ. Πιερρακάκη αποφάσισε με τον νόμο 4821/2021 να ολοκληρώσει το Κτηματολόγιο με εκκρεμότητες, κάτι πρωτοφανές παγκοσμίως. Αυτό οδηγεί σε ελλιπή και πρόχειρη επεξεργασία των τίτλων, ταχεία προανάρτηση και ενσωμάτωση όλων των διαχρονικών προβλημάτων στους τίτλους του Κτηματολογίου. Δηλαδή δεξιές κυβερνήσεις στην Ελλάδα επέτρεψαν διαχρονικά την αναρχία στις χρήσεις και στους τίτλους με κουκουλώματα και εξυπηρετήσεις επί δεκαετίες, και τώρα έρχεται μία άλλη δεξιά κυβέρνηση να νομιμοποιήσει το μπάχαλο.
  • Η κυβέρνηση αφού πρώτα ακύρωσε, με τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο Χατζηδάκη 4685/20, τους κυρωμένους δασικούς χάρτες στο 45% της χώρας, χάρτες για τους οποίους δεν υπήρχε καμία αντίρρηση, προχώρησε παράλληλα σε ανάρτηση δασικών χαρτών από το Φεβρουάριο του 2021 με λάθη και ελλείψεις κάτι που παραδέχτηκε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, όταν με έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου ζήτησε παράταση της ανάρτησης και διορθώσεις την 5.4.2021.
  • Η κυβέρνηση προχώρησε σε τροποποίηση του τρόπου κατάρτισης των δασικών χαρτών αλλά και του θεσμικού πλαισίου χαρακτηρισμού των δασικών εκτάσεων (άρθρο 48 του ν.4685/2020 και υπουργική απόφαση που έκανε δεκτή την γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών (ΤΣΔ) σύμφωνα με την οποία εκτάσεις που καλύπτονται από φρύγανα και ασπάλαθους δεν χαρακτηρίζονται δάση ή δασικού χαρακτήρα). Έχει επίσης πολλές φορές εξαγγείλει και νέες νομοθετικές αλλαγές σε θέματα όπως οι εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις και οι δασωμένοι αγροί, ρυθμίσεις οι οποίες ακόμα δεν έχουν προχωρήσει. Σε κάθε περίπτωση η διόρθωση λαθών που έχουν αναγνωριστεί από την κυβέρνηση, η ενσωμάτωση των αποφάσεων του ΥΠΕΝ και νομοθετικών ρυθμίσεων ή και μελλουσών αλλαγών οφείλουν να οδηγήσουν σε αναθεώρηση των αναρτημένων δασικών χαρτών, όπως άλλωστε έκανε πρόσφατα η Διεύθυνση Δασών Ν. Καβάλας, με την υπ’ αριθ. 11791/14-1-2022 (ΑΔΑ:ΩΑΤΘΟΡ1Υ-ΝΒΒ) απόφαση της.

Στην περίπτωση της Σαμοθράκης η ανάρτηση των δασικών χαρτών στις 12.2.2021 προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις λόγω της πληθώρας λαθών που περιέχονταν σε αυτούς. Παρά το ότι σε εφαρμογή της παραγράφου 10 του άρθρου 48 του ν. 4685/2020, οι δασικοί χάρτες αναμορφώνονται σε όποιο στάδιο αυτοί βρίσκονται, προκειμένου να συμπεριλάβουν τις διοικητικές πράξεις που ορίζονται στην παρ.7 του άρθρου 3 του ν.998/1979, μέχρι σήμερα τα λάθη αυτά δεν έχουν διορθωθεί από τη Διεύθυνση Δασών  Έβρου αν και η προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων κατά του δασικού χάρτη της Σαμοθράκης λήγει στις 11 Απριλίου 2022. Επομένως το αργότερο μέχρι 11.2.2022 θα πρέπει η Διεύθυνση Δασών να έχει ολοκληρώσει την αναμόρφωση του δασικού χάρτη της Σαμοθράκης ενσωματώνοντας τις διοικητικές πράξεις που έχουν προσκομίσει οι πολίτες αλλά και διορθώνοντας τα πρόδηλα σφάλματα.

Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι να ταλαιπωρούνται οι πολίτες καθώς με βάση τους αναρτημένους λανθασμένους χάρτες, έχουν προκριθεί δικαιώματα της πολιτείας έναντι των δηλώσεων των πολιτών, ακόμα και σε περιπτώσεις όπου προϋπάρχουν νόμιμες οικοδομικές άδειες, πράξεις χαρακτηρισμού και πολυετή συμβόλαια και αποδοχές κληρονομιάς που δεν προσβλήθηκαν ποτέ από το ελληνικό δημόσιο.

Επιπλέον τον Ιούλιο του 2021 ο υπουργός ΠΕΝ έκανε δεκτή βουλευτική τροπολογία με την οποία εντάχθηκαν τα Δωδεκάνησα πλην των νήσων όπου ισχύει ο κτηματολογικός κανονισμός, όπως είναι η Ρόδος, η Κως και κάποιες δημοτικές ενότητες της Λέρου, στο άρθρο 62 του ν. 998/1979 όπου δεν έχει ισχύ το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου στις δασικές εκτάσεις. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ως αιτιολογία για την αποδοχή της τροπολογίας ανέφερε: «το άρθρο 62 του ν.998/1979 αναφέρεται σε περιοχές που δεν είναι δορυάλωτες, δηλαδή, δεν κατακτήθηκαν από τον Οθωμανό κατακτητή με το δόρυ και το σπαθί. Σ’ αυτές τις περιοχές, όπως είναι Κυκλάδες, όπως είναι η Κρήτη, όπως είναι η Μάνη, όπως είναι τα νησιά του Ιονίου, δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του δημοσίου που προσδιορίζεται εξαιτίας του δασικού χαρακτήρα των εκτάσεων. Εδώ ερχόμαστε για τα νησιά των Δωδεκανήσων, πλην, επαναλαμβάνω αυτών των νήσων όπου ισχύει ο κτηματολογικός κανονισμός, να τροποποιήσουμε το εν λόγω άρθρο 62, το πολύ γνωστό αυτό άρθρο και εντάσσουμε και αυτές τις περιοχές σε αυτήν τη διάταξη. Νομίζω δίνει μια πολύ μεγάλη λύση που έχει να κάνει με το ιδιοκτησιακό καθεστώς».

Παρόλα αυτά η Σαμοθράκη αν και ΔΕΝ αποτελεί δορυάλωτη περιοχή και στερείται τίτλων διαχρονικά δεν συμπεριλήφθηκε στις περιοχές όπου δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του  Δημοσίου.

Επειδή, κάθε ευνομούμενη πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει την ακώλυτη άσκηση των δικαιωμάτων των πολιτών της, γεγονός που δεν συμβαίνει στην περίπτωση της Σαμοθράκης, όπου η προανάρτηση του Κτηματολογίου δεν λαμβάνει υπόψη τους περιορισμούς της πανδημίας, τα προβλήματα της χειμερινής περιόδου, τις δυσκολίες εξυπηρέτησης και ενημέρωσης των πολιτών ενός ακριτικού νησιού.

Επειδή, ακόμα δεν έχουν αναμορφωθεί οι δασικοί χάρτες της περιοχής της Σαμοθράκης από την Διεύθυνση Δασών, όπως επιβάλει ο νόμος, με βάση τα έγγραφα που έχουν προσκομίσει οι πολίτες

Επειδή, η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει νομοθετικές αλλαγές που θα τροποποιήσουν περαιτέρω τον τρόπο σύνταξης των δασικών χαρτών

Επειδή, η  κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει την ορθότητα των κτηματολογικών εγγραφών του Κτηματολογίου παρέχοντας στους πολίτες τον απαραίτητο χρόνο και τα κατάλληλα εργαλεία για τον σκοπό αυτό

Επειδή, βασικό χαρακτηριστικό μιας ευνομούμενης πολιτείας είναι η ισονομία των πολιτών και το κράτους δικαίου

Επειδή, η προστασία της περιουσίας των πολιτών αποτελεί Συνταγματική υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Για ποιο λόγο η κυβέρνηση επέλεξε μέσα σε ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο, μέσα στην πανδημία και στην κορύφωση του 4ου κύματος αυτής, με κλειστές ή ελλιπώς στελεχωμένες υπηρεσίες, μέσα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, να κλείσει με εκκρεμότητες το Κτηματολόγιο χωρίς ενημέρωση των πολιτών και ιδιαίτερα σε ένα ακριτικό νησί με δυσκολίες στην πρόσβαση και την εξυπηρέτηση όλων των πολιτών από διαδικτυακές εφαρμογές;
  1. Γιατί δεν  έχουν περιληφθεί τόσο στις εγγραφές του Κτηματολογίου όσο και στους δασικούς χάρτες της Σαμοθράκης οι νόμιμες πράξεις του δημοσίου, πράξεις χαρακτηρισμού, οικοδομικές άδειες κλπ., παρότι υπάρχει ρητή πρόβλεψη του νόμου περί τούτου;
  1. Γιατί αντλούνται στοιχεία από τους αναρτημένους δασικούς χάρτες για την αμφισβήτηση της περιουσίας των πολιτών όταν ο Πρωθυπουργός έχει παραδεχτεί τα λάθη τους, όταν δεν έχουν ακόμα διορθωθεί και όταν περιμένουμε ακόμα τις καθυστερημένες αλλαγές του θεσμικού πλαισίου της δασικής νομοθεσίας; 
  1. Προτίθενται να αναστείλουν ή να παρατείνουν τις προθεσμίες για την διόρθωση των αναρτημένων στοιχείων του Κτηματολογίου και θα προβούν παράλληλα σε ενέργειες ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας και στήριξης της ακριτικής Σαμοθράκης; 
  1. Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει η Κυβέρνηση ώστε να ενταχθεί η Σαμοθράκη στο ειδικό καθεστώς του άρθρου 62 του ν. 998/1979 όπου δεν έχει ισχύ το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου ως μη δορυάλωτη περιοχή;

Η ερωτώσα Βουλευτής

 

Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)

Προηγούμενο άρθροΆνοιξε η πλατφόρμα για τη χορήγηση αντιικών φαρμάκων σε ασθενείς με κορονοϊό – Η διαδικασία για τους πολίτες
Επόμενο άρθροΠΡΟΣΟΧΗ! Έρχονται καταιγίδες και χιόνια στον Έβρο