Με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τον θάνατο του Σπυρίδωνος–Φιλίσκου Σαμάρα (1861-1917), η Μουσική Εταιρεία Αλεξανδρούπολης εκδίδει την παρούσα μελέτη ως ελάχιστη συμβολή στη διατήρηση της μνήμης του κορυφαίου Έλληνα μουσουργού και του έργου του. Στην εποχή του ο Σαμάρας αναδείχθηκε στην κεντρική Ευρώπη μέσα από το δημοφιλέστατο και ιδιαίτερα απαιτητικό κοσμικό μουσικό είδος, την Όπερα. Για να αντιληφθούμε την αναγνώριση που είχε, ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα, μπορούμε να ανατρέξουμε στο σύγγραμμα La musique et les musiciens (Η μουσική και οι μουσικοί) του καθηγητή του Κονσερβατόριου των Παρισίων, Albert Lavignac, που εκδόθηκε για πρώτη φορά στο Παρίσι το 1895, όπου μεταξύ των συνθετών που δρουν στην Ιταλία, όπως ο Giacomo Puccini (1858-1924) και ο Ruggero Leoncavallo (1857-1919), αναφέρεται και ο ελληνικής καταγωγής Spiro Samara.

Η παρουσίαση του νεοκδοθέντος βιβλίου του Θωμά Ταμβάκου, που καταγράφει τη δισκογραφία των έργων του συνθέτη του Ολυμπιακού Ύμνου, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 22 Μαΐου 2017 και ώρα 7.00 μ.μ. στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ωδείου Φαέθων (14ης Μαΐου 121, Αλεξανδρούπολη). Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι πλέον αρμόδιοι περί της έντεχνης ελληνικής μουσικής: ο καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και υπεύθυνος του Εργαστηρίου Ελληνικής Μουσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ. Νικόλαος Μαλιάρας, ο αρχιμουσικός και πρωτεργάτης στη διάδοση της ελληνικής μουσικής, κος Βύρων Φιδετζής, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή παρουσίασε με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το λυρικό δράμα «Δεσποινίς ντε Μπελ-Ιλ» του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη και ο συγγραφέας του βιβλίου, μουσικοκριτικός και ερευνητής, κος Θωμάς Ταμβάκος. Η παρουσίαση θα πλαισιωθεί μουσικά με έργα του τιμώμενου μουσουργού που θα ερμηνευθούν από την υψίφωνο Στέλλα Αδαμίδου και τον πιανίστα Θανάση Τρικούπη.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγγραφέας του βιβλίου, κος Θωμάς Ταμβάκος, θα τιμηθεί την επόμενη ημέρα, Τρίτη 23 Μαΐου 2017, από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε επιστημονική ημερίδα που διοργανώνεται προς τιμή του, για τη συμβολή του στη διάσωση και διάχυση της Ελληνικής Μουσικής Δημιουργίας.

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.     

 

                                                                                                       Δρ. Αθανάσιος Τρικούπης

    Διευθυντής Ωδείου «Φαέθων»      

 

Προηγούμενο άρθροΗ Τουρκία προκαλεί στο Αιγαίο – Άσκηση και στην περιοχή της Σαμοθράκης
Επόμενο άρθροΟ Γ.Γ. του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης στην Αλεξανδρούπολη