Σε συνέχεια της πρόσφατης ανακοίνωσης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), για την πρόθεσή του να υποστηρίξει με δωρεά, ύψους τουλάχιστον €200 εκατομμυρίων, ένα σύνολο σημαντικών έργων στον τομέα της Υγείας στην Ελλάδα, και την υπογραφή σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του ΙΣΝ (21 Μαρτίου 2018), πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου του ΙΣΝ, κ. Ανδρέα Δρακόπουλου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αρχιτέκτονας Renzo Piano, που έχει αναλάβει τον σχεδιασμό των έργων υποδομών στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας, καθώς και ο κ. Ronald Daniels, Πρόεδρος του Πανεπιστήμιου Johns Hopkins (ΗΠΑ), που με την ομάδα του ομώνυμου Πανεπιστήμιου και Νοσοκομείου συμβάλλουν, συμβουλευτικά προς το ΙΣΝ, στην άρτια υλοποίηση των έργων.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, παρουσιάστηκαν οι πρώτες προκαταρτικές σχεδιαστικές προσεγγίσεις για τα έργα υποδομών από τον Renzo Piano και τους συνεργάτες του.

Στη συνέχεια, ο κ. Ανδρέας Δρακόπουλος, συνοδευόμενος από τους κ.κ. Renzo Piano και Ronald Daniels, επισκέφθηκαν και συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιο Παυλόπουλο.

Υπενθυμίζεται ότι, η «Πρωτοβουλία για την Υγεία» περιλαμβάνει την υλοποίηση 7 έργων, τα οποία υπέδειξε το Υπουργείο Υγείας βάσει των υφιστάμενων αναγκών στη χώρα. Το σύνολο του προϋπολογισμού όλων των έργων αναμένεται να υπερβεί τα €200 εκατομμύρια.

Ήδη, ξεκινάει άμεσα η υλοποίηση του πρώτου από τα επτά συνολικά έργα που εντάσσονται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Υγεία, καθώς έχει επιλεγεί ο εξοπλισμός που θα εγκατασταθεί στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, μέσα στο επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, ο εξοπλισμός περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κλίνες νοσηλείας, εξοπλισμό χειρουργείων, λαπαροσκοπικούς πύργους, εξοπλισμό για το ακτινοδιαγνωστικό τμήμα, το τμήμα ΩΡΛ, το Γναθοχειρουργικό, ενδοσκοπικά μηχανήματα, φορεία, monitors παρακολούθησης ασθενών, αναπνευστήρες, απινιδωτές, κ.ά. Το σύνολο της συγκεκριμένης μόνο δωρεάς αναμένεται να υπερβεί τα €8 εκατομμύρια.

Συγκεκριμένα, η Πρωτοβουλία περιλαμβάνει στο σύνολό της τα παρακάτω έργα:

  • Τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής
  • Τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό Νοσοκομείου Παίδων στη Θεσσαλονίκη
  • Τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό κτιρίου που θα ανεγερθεί στη θέση που βρίσκονται σήμερα τα κτίρια «Οίκος Αδελφών» και «Αδελφών Νοσοκόμων» στο χώρο του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, με σκοπό να λειτουργήσει ως Έδρα της Πανεπιστημιακής Νοσηλευτικής
  • Την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός (βλ. παραπάνω – ολοκληρώνεται άμεσα)
  • Την προμήθεια νέου εξοπλισμού καθώς και τη συντήρηση υφιστάμενου με σκοπό την ενίσχυση της δυναμικότητας και αποτελεσματικότητας των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ
  • Την προμήθεια και εγκατάσταση ειδικού ιατρικού εξοπλισμού (PET – Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων καθώς και δημιουργία μονάδων παραγωγής ραδιοφαρμάκων) σε επιλεγμένα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας
  • Τη χρηματοδότηση της διαμόρφωσης και υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικά με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και την αντιμετώπιση του τραύματος

Στο πλαίσιο της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό, ο κ. Δρακόπουλος αναφέρθηκε στα βήματα που το ΙΣΝ έχει πραγματοποιήσει από την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας με την Ελληνική Δημοκρατία, στις 21 Μαρτίου 2018.

Αυτά περιγράφονται αναλυτικά παρακάτω:

Το ΙΣΝ έχει ήδη πραγματοποιήσει τις πρώτες συναντήσεις με τις αρμόδιες ομάδες έργου που έχει ορίσει το Ελληνικό Δημόσιο, για το σύνολο των 7 έργων που εντάσσονται στην Πρωτοβουλία. Συγκεκριμένα, για τα 3 έργα υποδομών (Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη, Αθήνα-Ευαγγελισμός), αμέσως μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, η ομάδα του ΙΣΝ μαζί με τον Renzo Piano, επισκέφθηκαν τα τρία σημεία όπου πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με εκπροσώπους των δωρεοδόχων οργανισμών, καθώς και επιτόπιες επισκέψεις στις υπάρχουσες δομές, αλλά και τους χώρους όπου πρόκειται να ανεγερθούν τα νέα κτίρια. Συναντήσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και στο αρχιτεκτονικό γραφείο Renzo Piano Building Workshop (RPBW) στη Γένοβα, καθώς προχωρά ο σχεδιασμός των έργων. Παράλληλα, για τις λοιπές 4 δωρεές έχουν πραγματοποιηθεί συσκέψεις με τις ομάδες έργου που έχει ορίσει η Ελληνική Πολιτεία, συζητώντας τα πρώτα βήματα υλοποίησης και θέτοντας χρονοδιαγράμματα εργασιών.
Για τον βέλτιστο σχεδιασμό και υλοποίηση των έργων, η ομάδα του ΙΣΝ πλαισιώνεται από ένα σύνολο συνεργατών με στόχο να επιτευχθεί η άρτια εκτέλεσή τους βάσει διεθνών προδιαγραφών και κορυφαίων πρακτικών. Τον συντονισμό των έργων και όλων των συμβούλων, για λογαριασμό του ΙΣΝ, έχει αναλάβει ως project manager η εταιρεία Hill International.

Στο πλευρό του ΙΣΝ βρίσκεται συμβουλευτικά ομάδα του Πανεπιστήμιου και του Νοσοκομείου Johns Hopkins, που εδρεύει στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ και αποτελούν μακροχρόνιο συνεργάτη του Ιδρύματος σε πληθώρα δωρεών ανά τον κόσμο. Το επιστημονικό δυναμικό του Πανεπιστημίου και του Νοσοκομείου Johns Hopkins, με την εκτεταμένη και σημαντική εμπειρία που διαθέτει, αναλαμβάνει έναν συμβουλευτικό ρόλο για το σύνολο των 7 έργων, με σκοπό να μεταφέρει την τεχνογνωσία μεγάλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα.

Όσον αφορά στα έργα υποδομών, ακολουθώντας το επιτυχημένο μοντέλο για τον σχεδιασμό του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), η ομάδα του RPBW συνεργάζεται στενά με το ελληνικό αρχιτεκτονικό γραφείο Betaplan, καθώς και μια πληθώρα άλλων τοπικών συνεργατών, μεταξύ των οποίων είναι και το μελετητικό γραφείο της αρχιτέκτονος τοπίου, Έλλης Παγκάλου, H. Pangalou and Associates, που θα αναλάβει την εκπόνηση και εκτέλεση της μελέτης περιβάλλοντος χώρου.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο RPBW συνεργάζεται επίσης με τη βρετανική εταιρεία Llewelyn Davies, η οποία εξειδικεύεται στον νοσοκομειακό σχεδιασμό και αναμένεται να συνεισφέρει με την εμπειρία της σε μεγάλης κλίμακας έργα στον τομέα της υγείας.

Ακολουθώντας το παράδειγμα δημιουργίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, και για τη διασφάλιση και σε αυτή, τη νέα μεγάλη δωρεά του ΙΣΝ, της ομαλής εξέλιξής της, έχει συσταθεί ειδικός φορέας υλοποίησης (Εταιρεία Ειδικού Σκοπού) μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που θα αναλάβει τον συντονισμό, τη διαχείριση και την υλοποίηση των έργων. Η εταιρεία, με την επωνυμία «Πρωτοβουλία για την Υγεία Α.Ε.», είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και θα ελέγχεται κατά το στάδιο υλοποίησης των έργων και μέχρι την ολοκλήρωση και παράδοσή τους στο Ελληνικό Δημόσιο, από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μετά την ολοκλήρωση και παράδοση των έργων στο Δημόσιο, ο φορέας υλοποίησης θα παύσει να υφίσταται. Η σύσταση της εταιρείας αναμένεται να κυρωθεί με νόμο από το Ελληνικό Κοινοβούλιο μέσα στο επόμενο διάστημα.

Από πλευράς του, το Ελληνικό Δημόσιο έχει προχωρήσει στη σύσταση των ομάδων έργου, καθώς και της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής που θα πραγματοποιεί συναντήσεις σε τακτική βάση με τους εκπροσώπους του ΙΣΝ.

Η Επιτροπή αποτελείται από εκπροσώπους του Γραφείου Πρωθυπουργού, του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του ΕΚΑΒ, του Τμήματος Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Ε.Κ.Π.Α., καθώς και εκπροσώπους υπεύθυνους για τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Η Επιτροπή θα συνεδριάζει σε συχνότητα, σύνθεση και θεματολογία σύμφωνα με την εξέλιξη και ωριμότητα των επιμέρους έργων.

Η πρωτοβουλία του ΙΣΝ «Στηρίζοντας την Υγεία στην Ελλάδα» αποτελεί ένα μακροπρόθεσμο έργο, με πολλαπλά έργα να εντάσσονται στο πλαίσιό της, και με σκοπό την ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας στη χώρα μας. Η δωρεά αυτή είναι αντιπροσωπευτική της φιλοσοφίας και αποστολής του ΙΣΝ για την υποστήριξη προγραμμάτων που συμβάλλουν στη συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την αποτελεσματική υποστήριξη του κοινού καλού.
Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει δεσμευθεί να παρέχει τακτικές ενημερώσεις, σε τριμηνιαία βάση, για την έγκαιρη και ολοκληρωμένη ενημέρωση όλων των πολιτών αναφορικά με την πρόοδο της υλοποίησης της πρωτοβουλίας.

Αρχιτεκτονικά Σχέδια από το Renzo Piano Building Workshop

Κατά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ο αρχιτέκτονας Renzo Piano, παρουσίασε τα προκαταρκτικά σχέδια για τα 3 έργα υποδομών: το νέο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, το Νοσοκομείο Παίδων Θεσσαλονίκης, καθώς και το κτίριο στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός που σχεδιάζεται με σκοπό να λειτουργήσει ως Έδρα της Πανεπιστημιακής Νοσηλευτικής. Ιδιαίτερα συζητήθηκε η ανθρωποκεντρική προσέγγιση του αρχιτέκτονα στον σχεδιασμό των έργων, η έμφαση στην ένταξη κάθε έργου στο φυσικό του περιβάλλον και στη χρήση του φυσικού φωτός και ο σεβασμός, μέσα από τη δημιουργία των υποδομών, στις ανάγκες των ανθρώπων που νοσηλεύονται, των οικείων τους, αλλά και των εργαζομένων στους χώρους που θα ανεγερθούν.

Δηλώσεις

Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης, κ. Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Θέλω για άλλη μια φορά να σας ευχαριστήσω για την πολύτιμη συνεισφορά σας και την έμπρακτη στήριξη σε έναν ζωτικό τομέα για κάθε πολίτη του ελληνικού κράτους που είναι η Υγεία. Και βεβαίως να ευχαριστήσω για τη συνεισφορά του και την παρουσία του σήμερα εδώ, τον Renzo Piano. Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε όχι μόνο μια σημαντική συμβολή, καλύπτοντας ανάγκες του συστήματος Υγείας, αλλά και μια σημαντική αρχιτεκτονική συμβολή στον αστικό χώρο, όπου θα δημιουργηθούν σημαντικές παρεμβάσεις».

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, κ. Ανδρέας Δρακόπουλος, δήλωσε: «Οι διαδικασίες υλοποίησης της Πρωτοβουλίας για την Υγεία προχωρούν με ταχείς ρυθμούς. Η ομάδα του ΙΣΝ έχει στρέψει την προσοχή της στο μεγάλο και απαιτητικό έργο που έχουμε μπροστά μας, έχοντας ενεργοποιήσει ένα ευρύ δίκτυο συνεργατών από όλο τον κόσμο, ακολουθώντας το πρότυπο υλοποίησης του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Είμαστε τυχεροί που έχουμε συνοδοιπόρους στην προσπάθεια αυτή, τόσο την ομάδα του Renzo Piano, όσο και ένα σύνολο διεθνώς καταξιωμένων ειδικών στον χώρο τους, όπως το Πανεπιστήμιο και το Νοσοκομείο Johns Hopkins των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα βρισκόμαστε σε διαρκή συντονισμό με τις αρμόδιες ομάδες που έχει ορίσει η Ελληνική Πολιτεία, συνεργαζόμενοι πραγματικά για έναν κοινό σκοπό».

Ο αρχιτέκτονας των έργων υποδομών, Renzo Piano, ανέφερε: «Ο σχεδιασμός ενός νοσοκομείου, είναι πάντοτε ένα μεγάλο προνόμιο, και μαζί μεγάλη ευθύνη. Το συγκεκριμένο έργο, που υλοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, για το Ελληνικό Σύστημα Υγείας, είναι ύψιστης σημασίας, και αποτελεί μέρος του οράματός μου ως αρχιτέκτονα να σχεδιάζω για τον τομέα της ιατρικής, με ένα ανθρωποκεντρικό πρίσμα προς όφελος της κοινωνίας μας».

Ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, Ronald Daniels, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που η μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Πανεπιστημίου Johns Hopkins αποτελεί πλέον έναν παραγωγικό καρπό για την περαιτέρω ενίσχυση αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας. Η Πρωτοβουλία του ΙΣΝ για τη Στήριξη της Υγείας στην Ελλάδα, επιβεβαιώνει τη κοινή μας δέσμευση για την αξιοποίηση της γνώσης και της εμπειρίας διαφορετικών επιστημονικών πεδίων, θεσμών, αλλά και εθνών, προς την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων στον τομέα της υγείας και προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Το επίπεδο υγείας κάθε κράτους και των πολιτών του παραμένει καθοριστικής σημασίας για τη διασφάλιση της ευημερίας του, και νιώθουμε υπερήφανοι που μας δίνεται η ευκαιρία να συνεργαστούμε με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με το αρχιτεκτονικό γραφείο Renzo Piano Building Workshop, καθώς και με την ηγεσία της Ελληνικής Πολιτείας, προκειμένου να επιτευχθεί η υψηλής ποιότητας υγειονομική περίθαλψη, που θα είναι προσβάσιμη σε όλους».

Λίγα λόγια για τη δράση του ΙΣΝ στον τομέα της Υγείας στην Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι η νέα πρωτοβουλία έρχεται σε συνέχεια δωρεάς του ΙΣΝ προς το ΕΚΑΒ ύψους €14 εκατομμυρίων, η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα, και αφορά την προμήθεια 143 υπερσύγχρονων ασθενοφόρων οχημάτων και την πλήρη συντήρησή τους για 8 χρόνια, καθώς και την ψηφιακή αναβάθμιση του επιχειρησιακού κέντρου του ΕΚΑΒ. Από το 1996 που ξεκίνησε τη δράση του, μέχρι σήμερα, το ΙΣΝ έχει ήδη πραγματοποιήσει δωρεές ύψους άνω των €110 εκατομμυρίων για την ενίσχυση της Υγείας στην Ελλάδα.
Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν: η δωρεά ύψους €20 εκατομμυρίων για την προμήθεια και εγκατάσταση δέκα γραμμικών επιταχυντών σε επτά δημόσια νοσοκομεία της χώρας, η δωρεά για την αναμόρφωση όλων των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Παίδων στη χώρα, καθώς και η δωρεά για την ανέγερση και τον πλήρη εξοπλισμό ξενώνων φιλοξενίας συγγενών ασθενών σε νοσοκομεία ανά την επικράτεια. Επιπλέον, σημαντικό αντίκτυπο είχε η πρωτοβουλία του ΙΣΝ, σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «Αναγέννηση και Πρόοδος», για τη δημιουργία των Κινητών Ιατρικών Μονάδων, οι οποίες προσφέρουν προγράμματα υγειονομικής φροντίδας σε κατοίκους νησιών και απομακρυσμένων περιοχών σε όλη την Ελλάδα.

Προηγούμενο άρθροΑπόστολος Τζιτζικώστας: “Η Αυτοδιοίκηση βγαίνει μπροστά για να μην επικυρωθεί ποτέ η “συμφωνία” με τα Σκόπια”
Επόμενο άρθροΕντυπωσιακές εικόνες από την διεξαγωγή της ΤΑΜΣ «ΕΠΙΛΑΡΧΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΕΛΑΣ» παρουσία Αρχηγού ΓΕΣ