Τη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για την πόλη της Κομοτηνής παρουσίασαν σήμερα από κοινού ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης κα Χρύσα Καραδήμα. Ο σχετικός φάκελος με τα προτεινόμενα έργα θα πρέπει να υποβληθεί ως τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης στο πλαίσιο του ΠΕΠ Αν. Μ. Θράκης.

Η προτεινόμενη περιοχή παρέμβασης που έχει επιλεγεί είναι εντός και περιμετρικά του Βυζαντινού Φρουρίου Κομοτηνής- Συνοικία Βαρόσι, Δημοτική Αγορά Κομοτηνής, εκκλησιαστικό μουσείο Ιμαρέτ- Πλ. Χρυσάνθου. Μια περιοχή που «αγκαλιάζει» σημαντικά μνημεία – ορόσημα της πόλης (π.χ. Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Τσανάκλειος Σχολή), καθώς και ένα σημαντικό μέρος της οικονομικής, κοινωνικής και διοικητικής δραστηριότητας της πόλης.

«Ο Δήμος Κομοτηνής, η Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης βρέθηκαν και βρίσκονται σε συνεχή διαβούλευση και συντονισμό μεταξύ τους και με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας της πρότασης» τόνισαν στις τοποθετήσεις τους τόσο ο Μητροπολίτης Παντελεήμων και ο κ. Γιώργος Πετρίδης, όσο και η κα Χρύσα Καραδήμα. Επισημαίνοντας επιπλέον ότι η Κομοτηνή, με την υλοποίηση αυτών των έργων, θα αποκτήσει τη δική της πολιτισμική ταυτότητα και θα προβάλει από κοινού τον πολιτισμό όλων των πληθυσμιακών ομάδων που άφησαν τα «χνάρια» τους στο διάβα των χρόνων και διαμόρφωσαν την πόλη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ως μέγιστος προϋπολογισμός των υποβαλλόμενων στο ΠΕΠ ΑΜΘ έργων ορίζεται το ποσό των 8.600.000 ευρώ εκ του οποίου τα 8.000.000 εκ. αφορούν έργα χρηματοδοτούμενα από το ΕΤΠΑ και 600.000 ευρώ από το ΕΚΤ.

Φώτο: Μητροπολίτης Κομοτηνής, Δήμαρχος Κομοτηνής, προϊσταμένης της Εφορείας αρχαιοτήτων.

Φωτογράφος: Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Προηγούμενο άρθροΚΚΕ: Ανάκαμψη για ποιον και ποιος την πληρώνει;
Επόμενο άρθροΜαρωνείας: ”Το Άγιο Όρος αγωνιά για τη Θράκη και θα μας το αποδείξει”