Κυρίες και κύριοι,

Κάθε τόπος έχει την ιδιαίτερη ταυτότητά του.

Μια ταυτότητα που διαμορφώνεται από την ιστορία και τη γεωγραφία.

Η ιστορία του δικού μας τόπου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι μακρά, ξεκινάει από την αρχαιότητα και, διαπερνώντας ολόκληρη τη βυζαντινή και οθωμανική περίοδο, καταλήγει να ταυτίζεται με τον σύγχρονο Ελληνισμό.

Η γεωγραφική θέση της Περιφέρειάς μας από την άλλη, ευνοούσε πάντοτε την επικοινωνία των ανθρώπων, των ιδεών και των αγαθών και ήταν αυτή που διαμόρφωσε, σε μεγάλο βαθμό, τον ιστορικό χαρακτήρα του τόπου μας ως περάσματος, ως σταθμού και ως σημείου διασταυρώσεως πάνω σε σημαντικούς χερσαίους και θαλάσσιους εμπορικούς δρόμους.

Σήμερα, οι κάτοικοι αυτού του τόπου έχουμε το προνόμιο αλλά και την ευθύνη αυτής της σπουδαίας κληρονομιάς.

Ωστόσο, δεν ήμασταν πάντοτε σταυροδρόμι και γέφυρα.

Κατά τη διάρκεια της ιστορίας μας υπήρξαν περίοδοι που η γεωγραφική μας θέση στάθηκε αιτία απομόνωσης και εσωστρέφειας.

Μεταπολεμικά για παράδειγμα, όταν η περιοχή μας ήταν απομακρυσμένη από τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας μας και συνόρευε με κράτη με τα οποία οι σχέσεις μας ήταν τεταμένες, έχασε τον ρόλο της ως περάσματος και μετατράπηκε σε σύνορο, σε όριο, σε ανάχωμα.

Σήμερα βέβαια, μετά από δεκαετίες απομόνωσης, οι συνθήκες έχουν αλλάξει.

  • Η υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής στον τομέα των μεταφορών και των συγκοινωνιών, όπως η Εγνατία Οδός και οι κάθετοι άξονές της,
  • η ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση,
  • η αναβάθμιση των διμερών μας σχέσεων με την Τουρκία και
  • η κατασκευή νέων δικτύων μεταφοράς ενέργειας προς την Ευρώπη και τα Βαλκάνια, όπως ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΡ, καθώς και τα δίκτυα που σχεδιάζονται να υλοποιηθούν στο μέλλον,

άλλαξαν τα γεωπολιτικά δεδομένα και έδωσαν στην περιοχή μας το ρόλο της πύλης εισόδου προς τη βαλκανική και ευρωπαϊκή ενδοχώρα.

Η περιοχή μας ξεκίνησε σταδιακά να εγκαταλείπει τα στενά όρια της εσωστρέφειάς της και άρχισε να ανακαλύπτει ξανά το ρόλο που η ιστορία και η γεωγραφία της είχαν αναθέσει από την αρχαιότητα.

Ωστόσο, οι θετικές αυτές αλλαγές συνέπεσαν με μία αρνητική συγκυρία: την οικονομική κρίση.

Η κρίση μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε πως το αναπτυξιακό μοντέλο που εφαρμόστηκε για χρόνια στην περιοχή μας δεν είχε στέρεες βάσεις.

Έγιναν βέβαια βήματα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης, απορροφήθηκαν σημαντικοί πόροι, δεν υπήρξε ποτέ όμως ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για πραγματική ανάπτυξη.

Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, θα σας δώσω ένα παράδειγμα.

Τα προηγούμενα χρόνια κατασκευάστηκαν δεκάδες κτιριακά συγκροτήματα για να καλύψουν πρόσκαιρες ανάγκες, χωρίς να υπάρχει σχέδιο για την μακροπρόθεσμη χρήση τους.

Με αυτόν τον τρόπο, απορροφήθηκαν πόροι, η κατασκευή των κτιρίων αυτών αύξησε πρόσκαιρα τους δείκτες ανάπτυξης στην περιοχή μας, σήμερα όμως τα κτίρια αυτά μένουν αχρησιμοποίητα και σε λίγο καιρό θα χρειάζονται αρκετά χρήματα για τη συντήρησή τους.

Σήμερα λοιπόν, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat που αφορούν στο κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης βρίσκεται στο 47,64% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, κατέχει δηλαδή την τελευταία θέση ανάμεσα στις Περιφέρειες της χώρας και μια από τις τελευταίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και για αυτό υπάρχουν ευθύνες.

Ευθύνες που βαραίνουν πρωτίστως τις κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών, καθώς σε ζητήματα ανάπτυξης τον πρώτο λόγο έχει η κεντρική κυβέρνηση, τόσο με το νομοθετικό και φορολογικό πλαίσιο που διαμορφώνει όσο και με τα έργα υποδομής που υλοποιεί.

Ταυτόχρονα όμως, ευθύνη έχουμε και οι τοπικές αρχές: η Περιφέρεια, οι Δήμοι και οι φορείς για τα έργα που επιλέγουμε να γίνουν.

Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που ζούμε, όπου πλέον κρατικά χρήματα για επενδύσεις δεν υπάρχουν και απέχουμε ακόμα πολύ από την ουσιαστική επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και της πραγματικής ανάπτυξης, οφείλουμε εμείς οι ίδιοι, σε τοπικό επίπεδο, μεθοδικά και στοχευμένα να επιλέγουμε τις δράσεις και τα έργα εκείνα που θα συμβάλουν αποτελεσματικά στην ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας.

Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε πιο αποτελεσματικά τους πόρους που διαχειριζόμαστε, να δημιουργήσουμε ευνοϊκές προϋποθέσεις για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, να αναζητήσουμε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα και, το κυριότερο, να επενδύσουμε στους τομείς εκείνους που συνθέτουν το πραγματικό πλεονέκτημα της περιοχής μας.

Γιατί θέλουμε την Περιφέρειά μας εμπορικό, ενεργειακό και μεταφορικό πέρασμα αλλά τη θέλουμε ταυτόχρονα και προορισμό.

Κυρίες και κύριοι,

θα σας παρουσιάσω το Σχέδιο της Διοίκησής μου για το παρόν και το μέλλον της Περιφέρειάς μας,

  • για μια ανοιχτή και δυναμική Περιφέρεια η οποία έχει συγκεκριμένους στόχους,
  • θέτει προτεραιότητες στον αναπτυξιακό της σχεδιασμό,
  • επιδιώκει τη συμμετοχή και τη συνεργασία όλων και
  • βασίζεται στην υπευθυνότητα.

Ένα Σχέδιο, που βασίστηκε στο έργο του αείμνηστου Περιφερειάρχη μας Γιώργου Παυλίδη -έργο το οποίο τιμούμε, αναγνωρίζουμε και συνεχίζουμε-, ταυτόχρονα όμως, ένα Σχέδιο που έχουμε εμπλουτίσει με νέες ιδέες και δράσεις και που παραμένει ανοικτό σε νέες προτάσεις που σίγουρα θα υπάρξουν και θα είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μας.

Περιλαμβάνει συνολικά 18 θεματικές ενότητες, καθεμιά από τις οποίες αντιστοιχεί σε ένα πεδίο ευθύνης της Περιφέρειας και μπορεί να έχει επιμέρους τομείς. Όλες οι θεματικές ενότητες και οι επιμέρους τομείς τους, εξειδικεύονται σε 159 μεγαλύτερες και μικρότερες δράσεις με συγκεκριμένο προϋπολογισμό, οι οποίες και αποτελούν το Σχέδιο.

Το Σχέδιο, το οποίο θα αποσταλεί σε όλους σας ηλεκτρονικά, διαμορφώθηκε μετά από συσκέψεις, διαβουλεύσεις, επισκέψεις και συναντήσεις με όλους τους τοπικούς φορείς κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους.

Υπάρχουν βέβαια πολλά αιτήματα για έργα. Και τα περισσότερα από αυτά είναι λογικά. Δε θέλησα όμως να τα συμπεριλάβω όλα και να δώσω υποσχέσεις. Γνωρίζω ότι κάτι τέτοιο μπορεί να ικανοποιούσε πολλούς πρόσκαιρα, δε θα ήταν όμως υπεύθυνο εκ μέρους μου.

Στο Σχέδιο λοιπόν δε θα βρείτε προθέσεις. Αντίθετα, ό,τι περιλαμβάνεται έχει ήδη δρομολογηθεί, τουλάχιστον το πρώτο βήμα, και το τονίζω αυτό.

Φυσικά, προθέσεις για άλλα έργα και δράσεις υπάρχουν. Αυτά όμως θα ανακοινωθούν όταν θα έχουμε κάνει τουλάχιστον το πρώτο βήμα για την πραγματοποίησή τους.

Σε ένα χρόνο περίπου από τώρα θα παρουσιάσω την εξέλιξη του Σχεδίου,

  • πρώτον, για να ανακοινώσω τα νέα έργα και δράσεις που θα θελήσουμε να συμπεριλάβουμε στο Σχέδιο,
  • δεύτερον, για να ενημερώσω για την πρόοδο υλοποίησής του και
  • τρίτον, για να εξηγήσω τους λόγους για τους οποίους θα υπάρχουν καθυστερήσεις σε έργα.

Έτσι αντιλαμβάνομαι την έννοια της υπευθυνότητας απέναντι στους πολίτες.

Γιατί οι πολίτες, που είναι και οι τελικοί κριτές, πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια.

Θεματική ενότητα 1: ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕΝΑ ΕΡΓΑ

Πρόκειται για αναγκαία και ώριμα έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα τα οποία η Περιφέρεια διεκδικεί από την κεντρική Διοίκηση.

Όπως τόνισα ήδη, η γεωγραφική μας θέση είναι ένα από τα ισχυρότερα πλεονεκτήματά μας.

Για να μπορέσουμε όμως να την αξιοποιήσουμε πρέπει να υλοποιηθούν σημαντικά έργα υποδομής.

Το στοίχημα εν προκειμένω είναι η ανάπτυξη των λιμανιών μας, η ανάπτυξη των αεροδρομίων μας, η σύνδεσή τους με τους οδικούς άξονες και το σιδηροδρομικό δίκτυο και η περαιτέρω σύνδεση όλων αυτών με τις πύλες εισόδου στην Περιφέρειά μας, οι οποίες είναι ταυτόχρονα και πύλες εισόδου στη χώρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ιεραρχήσαμε τα απαραίτητα και ώριμα έργα και τα γνωστοποιήσαμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης και συγκεκριμένα στον αρμόδιο αναπληρωτή Υπουργό κ. Αλέξη Χαρίτση. Για τον κ. Χαρίτση ειδικά θέλω να εκφράσω δημόσια την ικανοποίησή μου τόσο για την κατανόηση και τη συνεργασία του όσο και για τη θετική του ανταπόκριση.

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν διεκδικούμε:

  • Την αναβάθμιση του λιμένα Αλεξανδρούπολης και τη λειτουργία της σύνδεσής του με το σιδηροδρομικό δίκτυο. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 27 εκ. € από τα οποία τα 3,6 εκ. € είναι η συμμετοχή της Περιφέρειας που συμφωνήσαμε με το Υπουργείο.
  • Την αναβάθμιση των υποδομών του εμπορικού και αστικού λιμένα της Καβάλας. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 40 εκ. € από τα οποία τα 3 εκ. € είναι η συμμετοχή της Περιφέρειας που συμφωνήσαμε με το Υπουργείο.
  • Την κατασκευή της γέφυρας και του νέου συνοριακού σταθμού στους Κήπους του Έβρου για την οποία εκπονήσαμε προκαταρκτική μελέτη και προχωρήσαμε σε εργασίες υποδομής. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 35 εκ. €.

Για τα τρία αυτά έργα, τα οποία θέσαμε εμείς σε προτεραιότητα στις επαφές μας με τον κ. Υπουργό, περιμένουμε άμεσα θετικές εξελίξεις.

  • Την κατασκευή της πρώτης φάσης του οδικού άξονα Δράμας – Καβάλας που αφορά στο τμήμα Δράμα – Άγιος Αθανάσιος, προϋπολογισμού 40 εκ. €.

[Συνολικός προϋπολογισμός Δράμα – Καβάλα: 150 εκ. €]

  • Την κατασκευή της πρώτης φάσης του οδικού άξονα Ξάνθης – ελληνοβουλγαρικών συνόρων που αφορά στο τμήμα Δημάριο – σύνορα. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 45 εκ. € από τα οποία τα 5 εκ. € είναι η συμμετοχή της Περιφέρειας.

[Προϋπολογισμός Ξάνθη – Δημάριο: 150 εκ. €]

  • Την κατασκευή της Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης με προτεραιότητα στο ανατολικό τμήμα που θα συνδέσει το λιμάνι με την Εγνατία Οδό, προϋπολογισμού 55 εκ. €.
  • Την ηλεκτροκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολης – Ορμενίου, προϋπολογισμού 113 εκ. €.
  • Την κατασκευή του φράγματος Ιάσμου Ροδόπης και των αναγκαίων δικτύων άρδευσης, προϋπολογισμού 120 εκ. € για το φράγμα και 100 εκ. € για τα δίκτυα άρδευσης.

Τομέας: Εγγειοβελτιωτικά

  • Σε ό,τι αφορά τα εγγειοβελτιωτικά έργα, έχουμε υποβάλει πρόταση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για 21 έργα άρδευσης σε όλη την Περιφέρεια (το καθένα πάνω από 2,2 εκ. €) συνολικού προϋπολογισμού 173,6 εκ. €.

Σήμερα, τέλος, ανακοινώθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο η έγκριση του Ειδικού Προγράμματος για τον Έβρο.

  • Ζητήσαμε από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης την έγκριση ενός Ειδικού Προγράμματος για τον Έβρο, προϋπολογισμού 26,6 εκ. €, την οποία και πετύχαμε. Το Πρόγραμμα αυτό προβλέπει την πραγματοποίηση 38 απαραίτητων έργων και μελετών που θα ενισχύσουν σημαντικά τις υποδομές του Έβρου στους τομείς της οδοποιίας, της άρδευσης και της αντιπλημμυρικής προστασίας.

Θεματική ενότητα 2: ΕΡΓΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκπόνηση μελετών, δημιουργία νέων υποδομών και δράσεων και συντήρηση υφιστάμενων υποδομών.

Μετά από αίτημά μας, εγκρίθηκε από τον αρμόδιο Υπουργό το νέο τριετές Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων όπως το προτείναμε.

Με την έγκριση αυτή πετύχαμε σημαντικές αυξήσεις της τάξης των 45,6 εκ. € οι οποίες θα βοηθήσουν σημαντικά στη βελτίωση των υποδομών της Περιφέρειάς μας.

Ενδεικτικά αναφέρω:

  • Επισκευή και συντήρηση οδικού δικτύου.

Πετύχαμε αύξηση 25 εκ. € (συνολικός προϋπολογισμός 60 εκ. €)

  • Δαπάνες φωτισμού.

Πετύχαμε αύξηση 2,9 εκ. € (συνολικός προϋπολογισμός 6 εκ. €)

  • Αντιπλημμυρικά έργα.

Πετύχαμε αύξηση 2 εκ. € (συνολικός προϋπολογισμός 10 εκ. €)

  • Συντηρήσεις και λειτουργία αντλιοστασίων αποστράγγισης της πλημμυρικής λεκάνης του ποταμού Έβρου και των παραποτάμων του.

Πετύχαμε αύξηση 950.000 € (συνολικός προϋπολογισμός 2,5 εκ. €)

Επίσης, πετύχαμε την έγκριση για πρώτη φορά των παρακάτω νέων έργων και δράσεων με τα οποία εξασφαλίζονται επιπλέον ετήσιες χρηματοδοτήσεις για την κάλυψη βασικών αναγκών της Περιφέρειάς μας:

  • Αντικατάσταση των παλαιών προστατευτικών στηθαίων με στηθαία νέας τεχνολογίας, προϋπολογισμού 6 εκ. €.
  • Επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμός κτιρίων της Περιφέρειας, προϋπολογισμού 1 εκ. €.
  • Ενώ περιμένουμε την έγκριση του έργου για τη βελτίωση και τη λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου Φαλακρού, προϋπολογισμού 1,6 εκ. €.
  • Τέλος, με την ολοκλήρωση των νέων βελτιωμένων διαβάσεων στους χειμάρρους των οικισμών Κάλχα, που ήδη δόθηκε σε χρήση, και Δοκού, που ολοκληρώνεται σύντομα, στην Π.Ε. Ροδόπης, ξεκίνησε η επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος, αυτό της διακοπής της διέλευσης των οχημάτων κατά τους χειμερινούς μήνες στο δρόμο Πανεπιστημιούπολης – Κάλχα – Γρατινής – Φιλλύρας – Αρριανών, δρόμο που τέμνεται από 7 ποτάμια.

Για το έργο αυτό έχουμε εξασφαλίσει τις πιστώσεις για την ολοκλήρωσή του.

Θεματική ενότητα 3: ΕΡΓΑ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Η Περιφέρειά μας έχει στην ευθύνη της 3.200 χλμ. οδικού δικτύου, από τα οποία τα 900 χλμ. βρίσκονται στον Έβρο.

Στο πλαίσιο υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, αξιολογήσαμε 40 έργα οδοποιίας συνολικού προϋπολογισμού 116,3 εκ. €.

Τα πρώτα 23 έργα, προϋπολογισμού 50,4 εκ. €, κρίθηκαν ότι πληρούν άμεσα τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια του σχεδίου και μπορούν να ενταχθούν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας.

Αυτά τα 23 έργα, με σειρά προτεραιότητας όσον αφορά την οδική τους ασφάλεια είναι:

Κωδικός Δράσης Τίτλος Δράσης Τελική Βαθμολογία Προϋπολογισμός Δράσης (€) (τελικός ή εκτιμώμενος) Ιεράρχηση
·         ΔΡ-01 Η βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας της Ε.Ο.57 από τη διασταύρωση της ΒΙ.ΠΕ. Δράμας έως τη διασταύρωση προς Βώλακα 3,625 3 000 000
·         ΚΑ-05 Η βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας της Παλαιάς Ε.Ο. 02 της Π.Ε. Καβάλας 3,575 2 500 000
·         ΕΒ-05 Η βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας του τμήματος της Ε.Ο. 02 «Μάκρη – Αλεξανδρούπολη» 3,425 3 185 129
·         ΔΡ-06 Η βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας της Ε.Ο. 14 από τον Σιδ.Σταθμό Πλατανιάς στην Π.Ε. Δράμας έως τα όρια της Π.Ε. Ξάνθης 2,9 1 100 000
·         ΡΟ-01 Η βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας του τμήματος «κόμβος Εγνατίας – κόμβος Ιάσμου» στην Ε.Ο. 02 στην Π.Ε. Ροδόπης 2,8 1 100 000
·         ΡΟ-05 Η βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας του κόμβου Αιγείρου στον άξονα Κομοτηνής – Λάγους 2,8  710 000
·         ΡΟ-10 Η ανακατασκευή του τμήματος της Επαρχιακής Οδού από το Κοπτερό έως τον Ίασμο στην Π.Ε. Ροδόπης 2,6 6 650 000
·         ΕΒ-04 Η βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας του τμήματος της Ε.Ο. 02 «Λουτρός – Τελωνείο Κήπων» 2,55 4 900 000
·         ΚΑ-02 Η βελτίωση και η διαπλάτυνση της 10ης Επαρχιακής Οδού στο τμήμα «Νέα Πέραμος – Εγνατία Οδός» 2,45 1 545 740
·         ΡΟ-03 Η βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας της Επαρχιακής Οδού που διέρχεται από τον οικισμό Πόρπη στην Π.Ε. Ροδόπης 2,44  280 000 10η
·         ΡΟ-11 Η κατασκευή της γέφυρας του ποταμού Λίσσου και των προσβάσεων στην Επαρχιακή Οδό Πανεπιστημιούπολη – Γρατινή – Αρριανά στην Π.Ε. Ροδόπης 2,43 5 000 000 11η
·         ΔΡ-08 Η βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας της Επαρχιακής Οδού 3 Δράμα – Σιδηρόνερο – Σκαλωτή, από τη Δράμα έως το Σιδηρόνερο 2,4  800 000 12η
·         ΕΒ-07 Η βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας του άξονα «Μάκρη – Δίκελα – Αρχαία Μεσημβρία» 2,4 1 423 039 13η
·         ΞΑ-01 Η βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας της Ε.Ο. 02 στην ΠΕ Ξάνθης 2,4 5 000 000 14η
·         ΚΑ-06 Η βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας των Επαρχιακών Οδών 1,4,10,11,12 της Π.Ε. Καβάλας 2,33 1 700 000 15η
·         ΚΑ-04 Η βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας της Ε.Ο. 02 και των Επαρχιακών Οδών 6-7-8 της Π.Ε. Καβάλας 2,325 2 800 000 16η
·         ΕΒ-02 Η κατασκευή νέας γέφυρας στη θέση του χειμάρρου «Ειρήνη» και των εκατέρωθεν τμημάτων αυτής στην Ε.Ο. 53 της Π.Ε. Έβρου 2,3 4 100 000 17η
·         ΔΡ-09 Η βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας της Επαρχιακής Οδού 10 από τη διασταύρωση του Βώλακα έως τη Μικροκλεισούρα στην Π.Ε. Δράμας 2,15  500 000 18η
·         ΔΡ-03 Η ανακατασκευή του κόμβου Ξηροποτάμου και η μετατροπή του σε κυκλικό 2,15  850 000 19η
·         ΔΡ-07 Η ανακατασκευή του κόμβου SOFTEX και η μετατροπή του σε κυκλικό 2,15  700 000 20η
·         ΚΑ-03 Η βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας του Εθνικού και Επαρχιακού οδικού δικτύου της Θάσου 2,075 2 000 000 21η
·         ΡΟ-02 Η βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας του κόμβου Φαναρίου στην Ε.Ο. 02 της Π.Ε. Ροδόπης 2,05  115 000 22η
·         ΡΟ-04 Η βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας του συνόλου των κόμβων στον άξονα Κομοτηνής – Μαρώνειας 2,02  450 000 23η

 

Αυτή τη στιγμή, οι διαθέσιμοι πόροι για έργα οδοποιίας στο Επιχειρησιακό μας Πρόγραμμα είναι 21,4 εκ. €. Το ποσό αυτό εξασφαλίζει την άμεση ένταξη για 13 από τα συνολικά 23 έργα σε όλη την Περιφέρεια.

Από τις εκπτώσεις όμως που θα προκύψουν, καθώς επίσης και από την αύξηση των πόρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος για έργα οδοποιίας, η οποία θα γίνει στο επόμενο διάστημα, θα μπορέσουν να ενταχθούν και τα υπόλοιπα 10 έργα.

Τα έργα θα υποβληθούν στη Διαχειριστική Αρχή για έλεγχο και η ένταξή τους θα γίνεται με απόφασή μου.

Αν κατά τη διάρκεια του ελέγχου προκύψουν προβλήματα σε κάποια από τα έργα, τα έργα αυτά θα αντικατασταθούν από τα επόμενα στη λίστα.

Θεματική ενότητα 4: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΤΟΜΕΑ

Η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα είναι ένας από τους βασικούς αναπτυξιακούς μας άξονες.

Η Περιφέρειά μας άλλωστε είναι μια κατά βάση αγροτική Περιφέρεια:

  • Η καλλιεργήσιμη έκταση της Περιφέρειάς μας είναι 5.018.000 στρέμματα και αντιστοιχεί στο 10% της συνολικής καλλιεργήσιμης έκτασης της Ελλάδας.
  • Στην Περιφέρειά μας καλλιεργείται το 69% του ηλιόσπορου, το 40% των καπνών ανατολικού τύπου, το 34% των επιτραπέζιων αμπελιών, το 18% της πατάτας, το 14,5% του ποτιστικού και το 75% του ξηρικού βαμβακιού όλης της χώρας.
  • Την ίδια ώρα, οι κτηνοτρόφοι μας παράγουν το 15% του βοδινού και το 7,3% του αιγοπρόβειου κρέατος, όπως επίσης το 16,8% του αγελαδινού γάλακτος που παράγεται στην Ελλάδα.

Η Περιφέρειά μας τέλος, είναι πατρίδα ποιοτικών τοπικών προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα, πολλά από τα οποία είναι μοναδικά και δεν υπάρχουν σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας.

Τομέας: Γεωργία

Αναδασμοί

Ένα από τα πρώτα σημαντικά βήματα για την ανάπτυξη της γεωργίας στην Περιφέρειά μας είναι η πραγματοποίηση αναδασμών. Για τη Διοίκησή μας αυτό αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.

Για αυτόν το λόγο εξασφαλίσαμε ειδικό κονδύλι για την εκπόνηση μελετών αναδασμών ύψους 2,9 εκ. €.

Με το κονδύλι αυτό μπορούμε να πραγματοποιήσουμε μελέτες αναδασμών για έκταση μεγαλύτερη των 107.000 στρεμμάτων στις Περιφερειακές Ενότητες Έβρου, Ροδόπης και Δράμας. Συγκεκριμένα:

  • στα Αμπελάκια της Π.Ε. Έβρου, έκτασης 34.200 στρεμμάτων
  • στο Τυχερό της Π.Ε. Έβρου, έκτασης 4.500 στρεμμάτων
  • στο αγρόκτημα Ψαθάδων – Διδυμοτείχου – Ισαακίου – Πετράδων – Μικροχωρίου της Π.Ε. Έβρου, έκτασης 15.140 στρεμμάτων
  • στο Δοξάτο της Π.Ε. Δράμας, έκτασης 18.000 στρεμμάτων
  • στη Μαυρολεύκη της Π.Ε. Δράμας, έκτασης 8.500 στρεμμάτων,
  • στο Θρυλόριο της Π.Ε. Ροδόπης, έκτασης 10.500 στρεμμάτων
  • στη Γρατινή της Π.Ε. Ροδόπης, έκτασης 10.000 στρεμμάτων και
  • στο Ανθοχώρι της Π.Ε. Ροδόπης, έκτασης 6.700 στρεμμάτων.

Από τις εκπτώσεις που θα προκύψουν, μπορούν να γίνουν και νέες μελέτες αναδασμών, όπως αυτές

  • του Κυπρίνου, έκτασης 10.000 στρεμμάτων
  • και του Ορμενίου, έκτασης 6.000 στρεμμάτων

στην Π.Ε. Έβρου.

  • Ολοκληρώνονται επίσης οι μελέτες που ήδη εκπονούνται στην Π.Ε. Ξάνθης, και συγκεκριμένα αυτές

του Ερασμίου, έκτασης 26.000 στρεμμάτων

του Κουτσού, έκτασης 11.000 στρεμμάτων

και του Σουνίου, έκτασης 10.000 στρεμμάτων.

Πέρα από τους αναδασμούς, έχουμε εξασφαλίσει πιστώσεις για να ολοκληρώσουμε μελέτες για αρδευτικά έργα.

Συγκεκριμένα,

  • για τα δίκτυα διανομής νερού του φράγματος Ιασίου στην Π.Ε. Ροδόπης, προϋπολογισμού 1,2 εκ. €

καθώς και για μια σειρά από μικρότερα αρδευτικά δίκτυα και παρεμβάσεις σε διάφορα σημεία της Περιφέρειάς μας, συνολικού προϋπολογισμού 2,5 εκ. €:

  • Το αρδευτικό δίκτυο του φράγματος Λύρας στο Δήμο Σουφλίου, προϋπολογισμού 600.000 €
  • Το αρδευτικό δίκτυο του φράγματος Καβησού στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, προϋπολογισμού 700.000 €
  • Το κλειστό αρδευτικό δίκτυο περιοχών Κουδουνίων – Μαυρολεύκης στους Δήμους Δράμας και Δοξάτου, προϋπολογισμού 750.000 €
  • Τη διευθέτηση και οριοθέτηση του χειμάρρου Δοξάτου από τη γέφυρα της Εθνικής Οδού Δράμας – Καβάλας μέχρι το δημοτικό διαμέρισμα Νικηφόρου του Δήμου Παρανεστίου, προϋπολογισμού 430.000 €
    • Επίσης, διαθέτουμε 1 εκ. € για κατασκευή γεωτρήσεων και δικτύων άρδευσης
  • Και υλοποιούμε αγροτικό εξηλεκτρισμό για την περίοδο 2017-2019, προϋπολογισμού 700.000 €. Το έργο αυτό, για το οποίο εξασφαλίσαμε πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για πρώτη φορά, περιλαμβάνει την ηλεκτροδότηση αρδευτικών γεωτρήσεων, κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, θερμοκηπίων κτλ.
  • Επίσης, υλοποιούμε το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 ύψους 115,5 εκ. € που ενδεικτικά αφορά σε εγκατάσταση νέων γεωργών, υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων γεωργών, δράσεις για τη βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, το πρόγραμμα LEADER κ.ά.
  • Χρηματοδοτούμε ακόμη με 43.400 € την ανάπτυξη μιας εφαρμογής ψηφιακής προβολής των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της Περιφέρειας.

Η εφαρμογή αυτή θα επιτρέπει την προβολή σε κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, του εδαφολογικού χάρτη 3 εκ. στρεμμάτων από τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις της Περιφέρειας.

Τομέας: Κτηνοτροφία

  • Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των μεταδοτικών ασθενειών των ζώων, εξασφαλίσαμε για την περίοδο 2017-2019, κονδύλι 300.000 € για τον εμβολιασμό των βοοειδών κατά της οζώδους δερματίτιδας.
  • Χρηματοδοτούμε επίσης με το ποσό των 300.000 € για την περίοδο 2018-2020 την κατασκευή μικρών έργων υποδομής σε όλη την Περιφέρεια για τη στήριξη της κτηνοτροφίας, όπως ποτίστρες, δεξαμενές, παγίδες συγκράτησης κτλ.
  • Όσον αφορά στο θέμα της αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, μελετούμε τη δημιουργία ενός πιλοτικού κτηνοτροφικού πάρκου, στο οποίο, αφού θα έχουν λυθεί όλα τα ζητήματα αδειοδότησης, ηλεκτροδότησης, υδροδότησης, αποχέτευσης και προστασίας της δημόσιας υγείας και της υγείας των ζώων, θα μπορέσουν να εγκατασταθούν κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Τομέας: Υδατοκαλλιέργειες

  • Παρακολουθούμε τα τοξικά μικροφύκη στις περιοχές αλιείας και υδατοκαλλιέργειας δίθυρων μαλακίων, δηλαδή μύδια, στρείδια, χτένια κλπ., με κονδύλια της Περιφέρειας μέσω προγραμματικής σύμβασης που έχουμε υπογράψει με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Με αυτόν τον τρόπο στηρίζουμε τις εξαγωγές και την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων ενώ ταυτόχρονα προστατεύουμε τη δημόσια υγεία.

Τομέας: Αγροδιατροφική Σύμπραξη

Στην Περιφέρειά μας, τα προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα αντιπροσωπεύουν το 19% των εξαγωγών μας. Το ποσοστό αυτό θέλουμε να αυξηθεί.

Μαζί με τις προσπάθειες που κάνουν ήδη κάποιες επιχειρήσεις, θέλουμε να βοηθήσουμε και άλλες επιχειρήσεις και παραγωγούς να προωθήσουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό.

  • Για αυτόν το λόγο, δημιουργούμε μια Περιφερειακή Αγροδιατροφική Σύμπραξη.

Η Σύμπραξη αυτή, που θα έχει τη μορφή Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, θα αναλάβει να καταγράψει, να ομαδοποιήσει και να προωθήσει τα τοπικά μας προϊόντα σε νέες αγορές του εξωτερικού.

Θεματική ενότητα 5: ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Πεποίθησή μας είναι ότι πρέπει να στηρίξουμε την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων της Περιφέρειάς μας, επενδύοντας στους τομείς εκείνους που συνθέτουν το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής μας.

Στο πλαίσιο αυτό, διαθέτουμε από το Επιχειρησιακό μας Πρόγραμμα 70,4 εκ. € για την στήριξη της επιχειρηματικότητας.

  • 14 εκ. € σε επενδυτικά σχέδια καινοτομίας, έρευνας και ανάπτυξης επιχειρήσεων στο πλαίσιο της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3) σε τομείς όπως τα χημικά – πολυμερή υλικά, τα μάρμαρα και άλλα μη μεταλλικά ορυκτά, ο ηλεκτρονικός – ηλεκτρολογικός εξοπλισμός, η αγροδιατροφή, η ενέργεια, το περιβάλλον, ο τουρισμός, κ.α.

Στόχος είναι η χρηματοδότηση καινοτόμων ιδεών και δράσεων από επιχειρήσεις σε συνεργασία με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικούς φορείς, ώστε αυτές να παράγουν καλύτερα ή και νέα προϊόντα και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους στη διεθνή αγορά.

  • Ενισχύουμε με 15 εκ. € το νέο αναπτυξιακό νόμο με σκοπό να επιταχυνθούν οι επενδύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, στοχεύουμε κατά προτεραιότητα σε τομείς της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης όπως η μεταποίηση των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, ο τουρισμός, η βιομηχανία ηλεκτρικών μηχανημάτων, μετάλλων και δομικών υλικών και οι υπηρεσίες της εφοδιαστικής αλυσίδας.
  • Επίσης, συμμετέχουμε με το ποσό των 10 εκ. € στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) ώστε να παρέχονται με ευνοϊκούς όρους προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Περιφέρειάς μας δάνεια με τη μορφή εγγυήσεων, μικροπιστώσεων και δανείων επιμερισμένου ρίσκου.
  • Παράλληλα, εξετάζουμε τη συμμετοχή της Περιφέρειας στη δημιουργία δομών στήριξης της επιχειρηματικότητας, όπως είναι για παράδειγμα οι θερμοκοιτίδες και τα clusters, με το ποσό των 3 εκ. €. Στόχος είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας προς υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις από ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς φορείς και επιμελητήρια.
  • Τέλος, σχεδιάζουμε να διαθέσουμε 23 εκ. € για να ενισχύσουμε την παραγωγικότητα και την εξωστρέφεια νέων και υφιστάμενων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και να στηρίξουμε τις επενδύσεις τους στην τεχνολογία και τη γνώση.
  • Τομέας: Αξιοποίηση ιαματικών πηγών

Η Περιφέρειά μας διαθέτει πλούσιο δυναμικό ιαματικών υδάτων. Οι σημαντικότερες αναγνωρισμένες πηγές βρίσκονται στους Δήμους Καβάλας, Παγγαίου, Παρανεστίου, Αβδήρων, Μύκης, Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης.

Το δυναμικό αυτό μπορεί, με την κατάλληλη αξιοποίηση, να αποτελέσει πόλο επιχειρηματικής και τουριστικής ανάπτυξης.

Για αυτό το λόγο, έχουμε ήδη δρομολογήσει τη χρηματοδότηση δράσεων που αφορούν

  • το Θερμαλιστικό Κέντρο Υγείας και Ευεξίας Κρηνίδων προϋπολογισμού 1,5 εκ. € και
  • τα Λουτρά Τραϊανούπολης, προϋπολογισμού 750.000 €.

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού μας Προγράμματος, υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι και για την ενίσχυση ιδιωτικών επενδύσεων που έχουν στόχο την κατασκευή υποδομών διαμονής δίπλα στις ιαματικές πηγές.

Κλείνοντας τη θεματική ενότητα της επιχειρηματικότητας θέλω να κάνω μια αναφορά σε μια

Σημαντική πρωτοβουλία

Λόγω της οικονομικής κρίσης, μια από τις πρώτες μου προτεραιότητες από την εκλογή μου στη θέση του Περιφερειάρχη ήταν να δημιουργήσουμε εργαλεία και μηχανισμούς στήριξης επενδυτικών πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη της περιφερειακής οικονομίας.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, έχω αναλάβει εδώ και τρεις μήνες μια σημαντική πρωτοβουλία. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να την ανακοινώσουμε επίσημα, και θεωρώ ότι θα αποτελέσει ορόσημο για την Περιφέρειά μας.

Θεματική ενότητα 6: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο τουρισμός είναι ένας από τους βασικούς τομείς τους οποίους στηρίζουμε για την ανάπτυξη της περιοχής μας.

Στόχος μας είναι η προβολή της Περιφέρειάς μας ως ένα ενιαίο, αναγνωρίσιμο σύνολο που προτείνει στους επισκέπτες της ένα ευρύ φάσμα επιλογών και αυθεντικών εμπειριών.

Η τουριστική μας πολιτική σχεδιάστηκε σε βάθος τριετίας και θα κάνει χρήση όλων των σύγχρονων εργαλείων προώθησης και προβολής.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ανακήρυξε το 2017 Έτος Τουρισμού όχι για να αποτελέσει αυτό την κορύφωση κάποιων εκδηλώσεων και δράσεων αλλά για να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας συνεχούς και συστηματικής προσπάθειας για την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή μας. Μιας προσπάθειας την οποία η Διοίκησή μας ενισχύει με ακόμα περισσότερους πόρους.

Τομέας: Μετρήσεις – Νέες αγορές

Επειδή δεν έχουμε στοιχεία για τα αποτελέσματα της τουριστικής πολιτικής της Περιφέρειας τα τελευταία χρόνια και λόγω του ότι τα στοιχεία του ΣΕΤΕ και της Τράπεζας της Ελλάδος που έχουμε δεν είναι επαρκή,

  • θα πραγματοποιήσουμε μετρήσεις και έρευνες γνώμης για να έχουμε μια εικόνα των ποιοτικών χαρακτηριστικών των επισκεπτών μας. Δηλαδή, ποιος επισκέπτεται την περιοχή μας, για ποιο λόγο, από πού προέρχεται, τη διάρκεια της διαμονής του, πόσα χρήματα ξοδεύει, τι περιμένει από μας κτλ. Αυτό το θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό καθώς θα μας δώσει τη δυνατότητα να προσαρμόζουμε τη στρατηγική μας.
  • Ταυτόχρονα, θα διερευνήσουμε και νέες αγορές για την προσέλκυση τουριστών, όπως για παράδειγμα την Κίνα και τη Ρωσία, λόγω και της ένταξης της Περιφέρειάς μας στο Δρόμο του Μεταξιού αλλά και της αυξανόμενης παρουσίας Κινέζων και Ρώσων τουριστών στη χώρα μας.

Τομέας: Παραγωγή προωθητικού υλικού

Η παραγωγή του νέου προωθητικού υλικού της Περιφέρειας εντάσσεται στη λογική της συγκέντρωσης και της ενοποίησης του διάσπαρτου υλικού που διαθέτουμε.

  • Δημιουργούμε ένα μόνο νέο φυλλάδιο για τα επόμενα τρία χρόνια, το οποίο θα περιλαμβάνει πληροφορίες και χάρτη της Περιφέρειάς μας.
  • Δημιουργούμε έναν πολυσέλιδο οδηγό με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες όπως τα μνημεία, τις παραλίες, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα νοσοκομεία κτλ. Ο οδηγός αυτός θα διανέμεται σε tour operators.
  • Δημιουργούμε ένα νέο βίντεο το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για την προβολή της Περιφέρειας στην τηλεόραση και το διαδίκτυο.
  • Αναπτύσσουμε νέες ψηφιακές εφαρμογές και εμπλουτίζουμε τις υπάρχουσες (π.χ. JTI) για χρήση σε κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ κτλ.

Τομέας: Συμμετοχή σε Εκθέσεις

Η συμμετοχή μας σε Εκθέσεις είναι σημαντική για την τουριστική προώθηση της Περιφέρειάς μας, για αυτό καταλήξαμε στις παρακάτω Εκθέσεις:

Τουριστικές εκθέσεις:

  • TTR, Βουκουρέστι, Ρουμανία
  • Holiday Spa, Σόφια, Βουλγαρία
  • IFT, Βελιγράδι, Σερβία
  • ITB, Βερολίνο, Γερμανία
  • MITT, Μόσχα, Ρωσία
  • IFTM TOP RESA Παρίσι, Γαλλία
  • WTM, Λονδίνο, Αγγλία
  • World Travel Show, Βαρσοβία, Πολωνία
  • Philoxenia, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
  • ΔΕΘ, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Θεματικές εκθέσεις:

  • Birdfair, Λέστερ, Αγγλία
  • Tour Natur, Ντίσελντορφ, Γερμανία

Εκθέσεις προβολής προϊόντων:

  • Prowein, Ντίσελντορφ, Γερμανία
  • Anuga, Κολωνία, Γερμανία
  • SIAL, Παρίσι, Γαλλία
  • Fruit Logistica, Βερολίνο, Γερμανία
  • Food Expo, Αθήνα, Ελλάδα
  • Detrop, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
  • Παγκρήτια Έκθεση, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Εκθέσεις προβολής προϊόντων στην Περιφέρειά μας.

Στηρίζουμε όλες τις Εκθέσεις που διοργανώνονται στην Περιφέρειά μας και συγκεκριμένα τις:

  • KavalaExpo, Καβάλα
  • Πανελλήνια Γενική Έκθεση Ξάνθης, Ξάνθη
  • Alexpo, Αλεξανδρούπολη
  • Πανέβρια Αγροτική Έκθεση Φερών, Φέρες
  • Πανελλήνια Εμπορική Έκθεση Ανατολική Μακεδονία Θράκη, Κομοτηνή

Τομέας: Προβολή – Καμπάνιες

  • Διοργανώνουμε ταξίδια εξοικείωσης στην Περιφέρειά μας για διαμορφωτές κοινής γνώμης, δημοσιογράφους και bloggers, που ασχολούνται με θέματα τουρισμού
  • Προβάλλουμε την Περιφέρειά μας στον ειδικό και γενικό Τύπο στην Ελλάδα και στον ειδικό Τύπο στο εξωτερικό, π.χ. περιοδικά αεροπορικών εταιρειών, φυλλάδια tour operators κτλ.
  • Σχεδιάζουμε μια διαφημιστική καμπάνια που θα προβάλλεται εντός της Περιφέρειας και η οποία θα δώσει το μήνυμα της συνεργασίας και της κινητοποίησης όλων για την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή μας.
  • Κάνουμε online διαφήμιση σε ψηφιακά μέσα π.χ. banners και δημοσιεύσεις σε portals και social media

Τομέας: Συνέδρια – ημερίδες – εκδηλώσεις

Σε ό,τι αφορά τα συνέδρια και τις εκδηλώσεις, σχεδιάζουμε:

  • να διοργανώσουμε μια εκδήλωση για το Δρόμο του Μεταξιού
  • να πάρουμε πρωτοβουλίες για τον θρησκευτικό, εναλλακτικό και σχολικό τουρισμό
  • να πραγματοποιήσουμε μια ειδική δράση προβολής στην Κωνσταντινούπολη
  • και να διοργανώσουμε το Φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους.

Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε:

  • τη Θρακομακεδονική Synergia
  • και το Φεστιβάλ Via Egnatia.

Τομέας: Δικτύωση

Για τη δικτύωση της Περιφέρειάς μας συμφωνήσαμε:

  • τη συνεργασία της Περιφέρειάς μας με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO
  • και τη συνεργασία μας με το Σωματείο «Διάζωμα».
  • Παράλληλα, αποφασίσαμε τη δημιουργία ενός Φορέα Διαχείρισης Τουριστικού Προορισμού (DMO)
  • και ιδρύουμε Διεύθυνση Τουρισμού για να υπάρχει συνέχεια και αποτελεσματικότητα της τουριστικής πολιτικής της Περιφέρειας.

Τομέας: Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Πολιτιστικής Διαδρομής Εγνατίας Οδού

Προϋπολογισμός: 55,2 εκ. €.

Η διάταξη των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων της Περιφέρειάς μας κατά μήκος της αρχαίας Via Egnatia, μας οδήγησε στο σχεδιασμό μιας «Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης της Πολιτιστικής Διαδρομής της Εγνατίας Οδού».

Με την ΟΧΕ Εγνατίας Οδού θα γίνουν έργα πρόσβασης, προστασίας και ανάδειξης σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους κατά μήκος της αρχαίας και της νέας Εγνατίας και στις 5 Περιφερειακές Ενότητες, Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί μία ολοκληρωμένη πολιτιστική διαδρομή.

  • Η διαδρομή αυτή διέρχεται από τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και το αρχαίο θέατρο της Θάσου, ενοποιώντας ταυτόχρονα τους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού, περνάει από το ναό της Αγίας Σοφίας και το Αράπ Τζαμί της Δράμας, συνεχίζει στην παλιά πόλη της Ξάνθης, στο αρχαιολογικό πάρκο των Αβδήρων και στο οικοτουριστικό πάρκο Φαναρίου, κατευθύνεται προς το ιστορικό κέντρο της Κομοτηνής, ενοποιεί τους αρχαιολογικούς χώρους Μαρώνειας, Μεσημβρίας-Ζώνης και Μάκρης, συνεχίζει στα λουτρά Τραϊανούπολης και στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, διέρχεται από τον αρχαιολογικό χώρο της Σαμοθράκης και κατευθύνεται βόρεια στο Τζίβρε του Σουφλίου, στο τέμενος Βαγιαζήτ του Διδυμοτείχου και στον αρχαιολογικό χώρο της Δοξιπάρας στην Ορεστιάδα, προϋπολογισμού 45,8 εκ. €.

Παράλληλα, θα γίνουν παρεμβάσεις και δράσεις ήπιου χαρακτήρα που αφορούν:

  • στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, όπως το μάρκετινγκ του τουριστικού προορισμού, τη δημιουργική επιχειρηματικότητα και τη δικτύωση των επιχειρηματιών του τουρισμού, προϋπολογισμού 7,1 εκ. €,
  • την κατάρτιση των επαγγελματιών του τουρισμού, προϋπολογισμού 1,2 εκ. € και
  • τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ψηφιακής ανάδειξης των μνημείων της διαδρομής, προϋπολογισμού 1,1 εκ. €. Συγκεκριμένα, κάθε έργο που περιλαμβάνεται στην ΟΧΕ Εγνατίας Οδού θα αναδειχθεί ψηφιακά με βίντεο και εικόνα.

Ταυτόχρονα, σχεδιάζουμε να αξιοποιήσουμε κονδύλια του ΕΣΠΑ ώστε να αναδείξουμε ψηφιακά και την υπόλοιπη πολιτιστική κληρονομιά της Περιφέρειας, πέραν την πολιτιστικής διαδρομής της Εγνατίας.

  • Επίσης, διαθέτουμε 500.000 € για την ανάδειξη, την προστασία και τη βιώσιμη αξιοποίηση του σπηλαίου Πολυφήμου στη Μαρώνεια Ροδόπης. Το ποσό αυτό θα επιτρέψει στην Εφορεία Σπηλαιολογίας Βορείου Ελλάδος να ολοκληρώσει τις απαραίτητες μελέτες για την τουριστική αξιοποίηση του σπηλαίου.
  • Τέλος, και με στόχο την ενημέρωση των πολιτών, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην Περιφέρειά μας καταγράφονται από τις υπηρεσίες μας και σύντομα θα δημιουργηθεί ένα ψηφιακό ημερολόγιο πολιτιστικών δράσεων για όλη την Περιφέρεια που θα αναρτηθεί στον ιστότοπο emtgreece.com.

Και ολοκληρώνοντας τη θεματική ενότητα του τουρισμού φτάνω στον τελευταίο τομέα που είναι για μένα ο μεγαλύτερος στόχος που έχω θέσει για την ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας:

Τα ειδικά χωρικά σχέδια για την παραλιακή ζώνη

  • Υλοποιούμε μια προκαταρκτική μελέτη με σκοπό να εκπονήσουμε, με πόρους του ΕΣΠΑ τους οποίους έχουμε ήδη εξασφαλίσει, ειδικά χωρικά σχέδια για όλη την παραλιακή ζώνη της Περιφέρειας.

Στόχος είναι να καθορίσουμε περιοχές όπου θα ισχύουν ειδικοί όροι δόμησης και στις οποίες θα προβλέπονται όλες οι απαραίτητες υποδομές για τη χωροθέτηση μικρότερων ή μεγαλύτερων τουριστικών συγκροτημάτων κατά μήκος της παραλιακής ζώνης.

Η ενέργεια αυτή μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα για την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων στην περιοχή μας που θα μπορούσαν να αλλάξουν ριζικά τη φυσιογνωμία της παραλιακής ζώνης και να συμβάλουν με τρόπο αποφασιστικό στην τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Περιφέρειά μας δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους των γειτονικών μας χωρών, Βουλγαρίας, Τουρκίας και Ρουμανίας να έχουν εύκολη πρόσβαση στις παραλίες μας. Αναφέρω ενδεικτικά, 3 ώρες οδικής πορείας από τη Σόφια και την Κωνσταντινούπολη, 5 ώρες από το Βουκουρέστι.

Κλείνοντας την παρουσίαση του σχεδιασμού μας για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό θέλω να ανακοινώσω

  • πρώτον, πως οι δράσεις για τον τουρισμό τίθενται σε διαβούλευση με τους φορείς
  • και δεύτερον, πως η Διοίκησή μας θα πραγματοποιεί κάθε χρόνο ενημέρωση για την αποτίμηση των δράσεών της στον τομέα αυτόν.

Θεματική ενότητα 7: ΟΧΕ ΖΩΝΗΣ ΝΕΣΤΟΥ ΚΑΙ ΟΡΕΙΝΟΥ ΟΓΚΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ

  • Σχεδιάζουμε μια νέα ΟΧΕ, μια νέα Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση στη ζώνη του ποταμού Νέστου και του ορεινού όγκου της Ροδόπης η οποία θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς την ΟΧΕ της Εγνατίας Οδού. Η ΟΧΕ Εγνατίας επικεντρώνεται στα πολιτιστικά μνημεία ενώ η νέα ΟΧΕ στο φυσικό περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει:

  • την ανάπτυξη των τουριστικών δυνατοτήτων οικισμών ειδικού ενδιαφέροντος,
  • την ανάδειξη του φυσικού πλούτου της περιοχής μέσα από τη δημιουργία διαδρομών,
  • και την ανάπτυξη βασικών υποδομών πρόσβασης και περιβάλλοντος.

Στην παρούσα φάση, το ποσό που εκτιμούμε ότι μπορούμε να διαθέσουμε από το Επιχειρησιακό μας Πρόγραμμα είναι της τάξης των 15 εκ. €. Ο τελικός προϋπολογισμός όμως θα προσδιοριστεί μετά την εξειδίκευση του σχεδίου.

Θεματική ενότητα 8: ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ο τομέας της ενέργειας, και πιο συγκεκριμένα η αξιοποίηση του φυσικού αερίου και εναλλακτικών μορφών όπως η γεωθερμία και η αιολική ενέργεια, μπορεί να αποτελέσει ισχυρό συγκριτικό μας πλεονέκτημα.

  • Χρηματοδοτούμε με το ποσό των 32 εκ. € τη σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου των 6 μεγάλων πόλεων της Περιφέρειας, Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα, ώστε να διατίθεται φυσικό αέριο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μειώνοντας το κόστος παραγωγής και αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα.
  • Όσον αφορά στην αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας, τον περασμένο Φεβρουάριο, εκδόθηκε πρόσκληση για την αξιοποίηση γεωθερμικών πεδίων της Περιφέρειάς μας, προϋπολογισμού 8 εκ. €.

Στο πλαίσιο της πρόσκλησης, εγκρίθηκε πρόταση του Δήμου Αλεξανδρούπολης για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Αρίστηνου.

Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι και ο Δήμος Παγγαίου έχει καταθέσει επενδυτική πρόταση για τη μίσθωση του γεωθερμικού πεδίου Ακροποτάμου.

Η γεωθερμία, η φυσική θερμική ενέργεια της γης, είναι μια ανανεώσιμη μορφή ενέργειας που έχει πολλές χρήσεις και παρουσιάζει σημαντικό οικονομικό και αναπτυξιακό ενδιαφέρον.

Η Περιφέρειά μας είναι η πρώτη Περιφέρεια της Ελλάδας σε βεβαιωμένα γεωθερμικά πεδία, διαθέτοντας συνολικά οκτώ, τα οποία κατανέμονται γεωγραφικά στις τέσσερις από τις πέντε Περιφερειακές της Ενότητες:

  1. Αρίστινο (Δήμος Αλεξανδρούπολης, ΠΕ Έβρου)
  2. Σάπες (Δήμος Μαρωνείας-Σαπών, ΠΕ Ροδόπης)
  3. Κρωβύλη (Δήμος Μαρωνείας-Σαπών, ΠΕ Ροδόπης)
  4. Λίμνη Μητρικού (Δήμος Κομοτηνής, ΠΕ Ροδόπης)
  5. Νέα Κεσσάνη (Δήμος Αβδήρων, ΠΕ Ξάνθης)
  6. Νέο Εράσμιο (Δήμος Τοπείρου, ΠΕ Ξάνθης)
  7. Ερατεινό (Δήμος Νέστου, ΠΕ Καβάλας)
  8. Ακροπόταμος (Δήμος Παγγαίου, ΠΕ Καβάλας)

Η συνολική ισχύς του άμεσα αξιοποιήσιμου γεωθερμικού δυναμικού της Περιφέρειας προσεγγίζει τα 100 Mwt και, αν στα βεβαιωμένα γεωθερμικά πεδία συνυπολογιστούν και τα πέντε πιθανά, οι εκτιμήσεις για τις συνολικές ενεργειακές μας δυνατότητες ξεπερνούν τα 200 Mwt.

Η γεωθερμική ενέργεια της περιοχής μας είναι χαμηλής ενθαλπίας, η θερμοκρασία της δηλαδή κυμαίνεται μεταξύ 25°C-90°C, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε θερμοκήπια, γεωργικές καλλιέργειες, θέρμανση χώρων και κτιρίων, ιχθυοκαλλιέργειες και αλλού.

  • Σε ό,τι αφορά τέλος την αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού της Περιφέρειάς μας, σχεδιάζουμε την εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης για τη δυνατότητα εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην ορεινή περιοχή μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων Ροδόπης και Έβρου φροντίζοντας παράλληλα την προστασία των οικοσυστημάτων της περιοχής. Η μελέτη θα εκπονηθεί από ευρωπαϊκό πρόγραμμα σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Θεματική ενότητα 9: ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

Ένας από τους στόχους του Επιχειρησιακού μας Προγράμματος είναι η μείωση των εκπομπών άνθρακα και η ενεργειακή εξοικονόμηση σε δημόσιες υποδομές που έχουν μεγάλη ενεργειακή κατανάλωση όπως νοσοκομεία, σχολεία, κολυμβητήρια, κτίρια της Περιφέρειας, των Δήμων και άλλα.

  • Για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων διαθέτουμε 23 εκ. €.

Για την πιο αποτελεσματική υλοποίηση των παρεμβάσεων, αποτυπώνουμε την κατάσταση των ενεργοβόρων δημόσιων κτιρίων και ιεραρχούμε τις ανάγκες.

Επειδή όμως οι ανάγκες αυτές δεν καλύπτονται πλήρως από τους πόρους του ΕΣΠΑ, αναζητήσαμε επιπλέον πηγές χρηματοδότησης.

  • Έτσι, προετοιμάζουμε φάκελο για την ωρίμανση επενδυτικών σχεδίων εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια και δρόμους στην Περιφέρεια, καθώς και για επενδυτικά σχέδια σε ανανεώσιμες μορφές ενέργειας (φωτοβολταϊκά, αιολικά, γεωθερμία) τον οποίο θα υποβάλουμε σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία (όπως είναι πχ. το πρόγραμμα ELENA).

Θεματική ενότητα 10: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπεύθυνη για τη χάραξη κοινωνικής πολιτικής είναι η κυβέρνηση με το νομοθετικό πλαίσιο που διαμορφώνει.

Και σε αυτό το σημείο θέλω να εκφράσω τον έντονο προβληματισμό μου για το γεγονός ότι η κυβέρνηση αναλώνεται συχνά στη δημιουργία νέων δομών χωρίς να έχει συνολικό σχεδιασμό για τη βιωσιμότητά τους, ενώ υπάρχουν ήδη δομές που υπολειτουργούν και χρειάζονται στήριξη.

Ιδρύει λοιπόν η κυβέρνηση νέες δομές, τις λειτουργεί για ένα διάστημα και μετά αναθέτει τη λειτουργία τους στην Αυτοδιοίκηση. Με αυτόν τον τρόπο, καλούμαστε να διαθέτουμε πόρους σε δομές που έχουν αβέβαια αποτελέσματα για τους πολίτες που έχουν πραγματικά ανάγκη.

Εμείς από την πλευρά μας, χρηματοδοτούμε δράσεις κοινωνικής πολιτικής ύψους 77,2 εκ. €.

Τομέας: Διευκόλυνση εύρεσης εργασίας για άτομα που ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

  • Εξασφαλίζουμε με άλλα 5 εκ. € περίπου μέχρι το τέλος της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, την ομαλή παροχή υπηρεσιών φροντίδας και φιλοξενίας σε παιδιά, σε παιδιά με αναπηρία καθώς και σε άλλες ευπαθείς ομάδες, (συνολικός προϋπολογισμός 11 εκ. €).
  • Σχεδιάζουμε δράσεις όπως η επαγγελματική κατάρτιση, η πιστοποίηση γνώσεων και η συμβουλευτική υποστήριξη, ώστε άτομα που ζουν σε συνθήκες φτώχειας να βρίσκουν ευκολότερα εργασία, προϋπολογισμού 11 εκ. €.

Τομέας: Βελτίωση της πρόσβασης ευπαθών ομάδων σε κοινωνικές υπηρεσίες.

  • Συνεχίζουμε τη χρηματοδότηση των Κέντρων Κοινότητας που έχουν ήδη ιδρυθεί ώστε αυτά να μπορούν να επιτελούν το έργο τους, με συνολικό προϋπολογισμό 10 εκ. €.
  • Χρηματοδοτούμε με 700.000 € τη λειτουργία των Δομών για την παροχή συσσιτίων.
  • Σχεδιάζουμε δράσεις για τη στήριξη της οικογένειας, των ηλικιωμένων και την ενισχυτική διδασκαλία μαθητών Ρομά σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, προϋπολογισμού 6 εκ. €.

Τομέας: Βελτίωση της παροχής υπηρεσιών υγείας σε άτομα και ομάδες που πλήττονται από τη φτώχεια.

  • Σε ό,τι αφορά την ίδρυση των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), έχω τον προβληματισμό που εξέφρασα νωρίτερα, ότι δηλαδή ιδρύονται νέες δομές στον τομέα της πρωτοβάθμιας υγείας, ενώ προτεραιότητα θα έπρεπε να είναι η ενίσχυση των υφιστάμενων δομών, όπως για παράδειγμα τα Κέντρα Υγείας. Συνεκτιμώντας και την εξέλιξη των ενεργειών του Υπουργείου Υγείας για το θέμα, μπορούμε να διαθέσουμε ποσό 6-8 εκ. €.

Τομέας: Ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας και των κοινωνικών επιχειρήσεων.

  • Στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας, υποστηρίζουμε με 12 εκ. € μια μορφή επιχειρηματικότητας που τώρα αναπτύσσεται και έχει στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης σε τομείς που δεν προσελκύουν έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.
  • Τέλος, δημιουργούμε ένα Περιφερειακό Παρατηρητήριο που θα έχει στόχο να συντονίζει τις κοινωνικές υπηρεσίες της αυτοδιοίκησης, των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και των εθελοντικών φορέων ώστε να υπάρχει συνεχής ροή πόρων για τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα συσσίτια, τις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων, τα ΑμΕΑ κτλ., προϋπολογισμού 500.000 €.

Θεματική ενότητα 11: ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ

Καταρτίζουμε σχέδιο ψηφιακής στρατηγικής. Στόχος είναι η Περιφέρεια να παρέχει ψηφιακές υπηρεσίες και πληροφόρηση.

  • Σε αυτό το πλαίσιο, δημιουργούμε μια ολοκληρωμένη ηλεκτρονική υποδομή στην οποία πολίτες, επιχειρήσεις και φορείς θα διεκπεραιώνουν υποθέσεις τους με την Περιφέρεια ψηφιακά. Μέσα από αυτήν την υποδομή, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν την πορεία των υποθέσεών τους ψηφιακά ενώ θα μπορούν να κάνουν και χρήση υπηρεσιών ψηφιακής πληροφόρησης.
  • Για να υλοποιηθεί το έργο αυτό, η Περιφέρεια θα ενισχύσει τις ψηφιακές γνώσεις και δεξιότητες των υπαλλήλων της με ειδικά εκπαιδευτικά σεμινάρια.
  • Ταυτόχρονα, ενοποιούμε τις επιμέρους ιστοσελίδες των Περιφερειακών Ενοτήτων στο μοναδικό ιστοχώρο της Περιφέρειας www.pamth.gov.gr.
  • Ενώ τέλος, εκσυγχρονίζουμε και μεταφέρουμε τα παραγωγικά πληροφοριακά συστήματα της Περιφέρειας στο G-cloud, δηλαδή στο νεοσύστατο υπολογιστικό νέφος που προορίζεται για χρήση από το Δημόσιο Τομέα, μηδενίζοντας με αυτόν τον τρόπο το κόστος φιλοξενίας για την Περιφέρεια.

Θεματική ενότητα 12: ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Η κλιματική αλλαγή βρίσκεται σε εξέλιξη και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για την αντιμετώπιση των επιπτώσεών της απαιτείται συνεργασία μεταξύ τοπικών, περιφερειακών, κρατικών και υπερεθνικών αρχών.

Λόγω των αρμοδιοτήτων που έχουν, ο ρόλος των Περιφερειών είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

  • Ως Διοίκηση της Περιφέρειας, εκπονούμε το Περιφερειακό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ).

Με το Σχέδιο αυτό θα αναλυθεί η κλιματική ανθεκτικότητα της Περιφέρειάς μας και θα εκτιμηθούν οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών σε διάφορους τομείς. Σε λιγότερο από ένα χρόνο, θα έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την προσαρμογή της Περιφέρειάς μας στην κλιματική αλλαγή.

Πιστεύουμε ότι το Περιφερειακό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) θα αποτελέσει ένα δυναμικό εργαλείο που θα προκύψει στην τελική του μορφή μετά από διαβούλευση και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τους Δήμους και τους τοπικούς φορείς.

Θεματική ενότητα 13: ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

  • Αναθέτουμε τον προγραμματισμό και την παρακολούθηση της υλοποίησης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας, με σκοπό τη δημιουργία μιας μόνιμης υπηρεσιακής δομής.

Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε τη συνέχεια και τη συνέργεια με τον υπόλοιπο αναπτυξιακό προγραμματισμό της Περιφέρειας. Η οικονομική διαχείριση των έργων θα παραμείνει στο Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης.

  • Τέλος, επαναλειτουργούμε, μέσω αναδόχου εταιρείας, το Γραφείο της Περιφέρειάς μας στις Βρυξέλλες με σκοπό την εκπροσώπηση και την δικτύωση της Περιφέρειάς μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την έγκαιρη ενημέρωση των υπηρεσιών μας στη διεκδίκηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων.

Θεματική ενότητα 14: ΥΓΕΙΑ

  • Διαθέτουμε 7,2 εκ. € για το έργο καταπολέμησης κουνουπιών, που για πρώτη φορά φέτος είναι τριετές, καλύπτοντας την περίοδο 2017-2019.

Με αυτόν τον τρόπο, πετυχαίνουμε σημαντική εξοικονόμηση πόρων, ενώ την ίδια ώρα μπορούμε να επεμβαίνουμε ταχύτερα και να είμαστε πιο αποτελεσματικοί.

  • Για πρώτη φορά, διαθέτουμε 60.000 € για να γίνουν έλεγχοι στο πόσιμο νερό, σε νερά κολύμβησης και ιαματικών πηγών.

Για το λόγο αυτό, ετοιμάζουμε προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας και του Εργαστηρίου Υγιεινής και Προστασίας του Περιβάλλοντος της Ιατρικής Σχολής του ΔΠΘ.

  • Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης των πολιτών, και ειδικά των νέων, σχεδιάζουμε εκδήλωση με τον τίτλο «Εβδομάδα Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας» που θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 21 Απριλίου 2018.

Οι δράσεις της εκδήλωσης θα αφορούν μεταξύ άλλων την αναπηρία, τις πρώτες βοήθειες, τις εξαρτήσεις, ζητήματα διατροφής κ.ά.

Τομέας: Ενίσχυση δομών υγείας

  • Οι πόροι που διαθέτουμε για τις υποδομές υγείας ανέρχονται σε 27,5 εκ. €.

Οι πόροι αυτοί κατευθύνονται στην ανάπτυξη νέων ή στην αναβάθμιση υφισταμένων υποδομών υγείας, όπως παρεμβάσεις σε κτίρια, προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, και αφορούν το σύνολο των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της Περιφέρειας.

Σήμερα, είναι σε εξέλιξη έργα 9,5 εκ. €.

Θεματική Ενότητα 15. Παιδεία

Προτού αναφερθώ στα έργα που χρηματοδοτούμε και τα οποία αφορούν την παιδεία, θα ήθελα να κάνω μία αναφορά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Η Διοίκησή μας πιστεύει ότι τα δύο αυτά ιδρύματα μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας με τρόπο ουσιαστικό.

Σε αυτό το πλαίσιο, επιθυμούμε τη σύνδεση της παραγόμενης γνώσης και τεχνογνωσίας με τις ανάγκες της περιφερειακής μας οικονομίας. Ταυτόχρονα, στηρίζουμε όποια πρωτοβουλία τους στοχεύει στη συνεργασία τους με ξένα πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς και στην προσέλκυση φοιτητών από το εξωτερικό.

Όσον αφορά τώρα το Επιχειρησιακό μας Πρόγραμμα, διαθέτουμε για την παιδεία 54,4 εκ. €. Οι πόροι αυτοί κατευθύνονται:

  • σε έργα ανάπτυξης και αναβάθμισης κτιριακών υποδομών στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, προϋπολογισμού 47,7 εκ. €,
  • στην προμήθεια σύγχρονου εκπαιδευτικού εξοπλισμού πληροφορικής και επικοινωνίας για το σύνολο των σχολικών μονάδων της Περιφέρειας, προϋπολογισμού 3 εκ. €,
  • στην εκπαίδευση και διά βίου μάθηση ενηλίκων, προϋπολογισμού 2 εκ. € και
  • στην εκπαιδευτική υποστήριξη μαθητών με αναπηρία και ειδικές δεξιότητες, προϋπολογισμού 1,7 εκ. €.

Αυτήν τη στιγμή είναι σε εξέλιξη έργα συνολικού ύψους 35,7 εκ. €.

  • Τέλος, η Ακαδημία –Δομή διά Βίου Μάθησης– της Περιφέρειας, δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες να παρακολουθούν διαλέξεις σε θέματα επιστημονικού ενδιαφέροντος σε έξι μεγάλες πόλεις -Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα-, σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ ΑΜΘ.

Θεματική ενότητα 16: ΕΛΕΓΧΟΙ – ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ

  • Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας διενεργούν τους εξής ελέγχους σε ικανοποιητικό βαθμό:
    • Δειγματοληψίες

τροφίμων, βιομηχανικών προϊόντων και καυσίμων.

  • Τήρηση Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων.
  • Έλεγχοι λαϊκών αγορών, υπαίθριου και πλανόδιου εμπορίου.

Στους ελέγχους όμως που γίνονται για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου και εμπλέκονται, εκτός της Περιφέρειας, τα Κ.Ε.Λ.Α.Υ.Ε, η Ελληνική Αστυνομία, το Σ.Δ.Ο.Ε και το Λιμενικό Σώμα, υπάρχει ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης για την αποτελεσματική διενέργειά τους.

  • Σε ό,τι αφορά τις πιστοποιήσεις επαγγελματικών προσόντων, σε συνεργασία με τους Δήμους, το ΤΕΙ και τον ΟΑΕΔ, διενεργούνται, μετά από ένα διάστημα διακοπής, εξετάσεις για την αδειοδότηση τεχνικών επαγγελμάτων όπως υδραυλικοί, χειριστές μηχανημάτων, ψυκτικοί, ηλεκτρολόγοι κ.ά.
  • Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε έναν τηλεφωνικό αριθμό στον οποίο υπάλληλοι των Τμημάτων Εμπορίου θα δέχονται παράπονα καταναλωτών και θα παρέχουν ενημέρωση για θέματα προστασίας του καταναλωτή.

Θεματική ενότητα 17: ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

  • Αξιολόγηση δομών

Θα προχωρήσουμε στην αξιολόγηση της οργανωτικής δομής της Περιφέρειας και με βάση τα αποτελέσματά της θα προχωρήσουμε σε

  • Νέο οργανόγραμμα,

δηλαδή σε αλλαγές του οργανογράμματος της Περιφέρειας ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η λειτουργία της.

Ήδη ανακοίνωσα ότι στο νέο οργανόγραμμα θα υπάρχει Διεύθυνση Τουρισμού και Τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Θεματική Ενότητα 18: ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

  • Σε ό,τι αφορά:
  • την Εργοανάπτυξη
  • την Στήριξη
  • τον Δεσμό
  • το Χατζηδάκειο
  • και το Μέγαρο Μουσικής,

βρισκόμαστε σε στάδιο οργάνωσης και οι αποφάσεις μας θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Κυρίες και κύριοι,

Σας παρουσίασα το Σχέδιο της Διοίκησής μου για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τα επόμενα χρόνια.

Σας παρουσίασα την κατεύθυνση στην οποία θέλουμε να οδηγήσουμε την Περιφέρειά μας.

Το Σχέδιο θέτει κυρίως σε μένα τον ίδιο, στα μέλη της Διοίκησής μου και στα υπηρεσιακά στελέχη την πρόκληση της υλοποίησής του. Και έχουμε όλοι ευθύνη και υποχρέωση να εργαστούμε μεθοδικά και αποτελεσματικά.

Ταυτόχρονα όμως, όπως άλλωστε για κάθε παρόμοια αναπτυξιακή προσπάθεια σε οποιαδήποτε Περιφέρεια, είναι αναγκαία η συνδρομή και η συνεργασία των τοπικών φορέων αλλά και της Κεντρικής Διοίκησης.

Γνωρίζω τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε.

Είμαι όμως αποφασισμένος για αυτό και θα πετύχουμε.

Σας ευχαριστώ.

Προηγούμενο άρθροΟ αρχηγός της Εθνικής Ελλάδας Μπότσια από το Διδυμότειχο Αλέξανδρος Παπαδάκης στο «Παίζουμε Θράκη»!
Επόμενο άρθρο«Ενισχύεται το Γ.Ν. Διδυμοτείχου»