Επίτιμος δημότης Ξάνθης ανακηρύχθηκε από το δήμαρχο Ξάνθης, Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο, και το δημοτικό συμβούλιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε την ακριτική πόλη στο πλαίσιο των εορτασμών για την 96η επέτειο της ενσωμάτωσης της στον εθνικό κορμό, στις 4 Οκτωβρίου 1919. Στον κ. Παυλόπουλο επιδόθηκε και το χρυσό κλειδί της πόλης καθώς και η χρυσή ζώνη της παραδοσιακής φορεσιάς που φορούσαν οι γυναίκες της Θράκης στο διάβα των αιώνων.

«Συνεχίζουμε στο διηνεκές να φυλάσσουμε Θερμοπύλες. Η υπεράσπισή τους βαραίνει όλους μας. Τα διδάγματα που απορρέουν από την ιστορία είναι απαραίτητα για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των καιρών, με σύνεση, προνοητικότητα και σθένος. Πρώτιστο διακύβευμα είναι αυτό της εθνικής συνεννόησης και είμαστε βέβαιοι ότι κάνετε ό,τι μπορείτε για να δημιουργηθεί ένα στέρεο θεμέλιο εθνικής συνεννόησης», ανέφερε, μεταξύ άλλων προσφωνώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο δημαρχιακό μέγαρο της Ξάνθης, ο κ. Δημαρχόπουλος.

Στην αντιφώνησή του ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «με ιερή συγκίνηση αλλά και εθνικό δέος αποδέχομαι αυτή την ύψιστη τιμή, της ανακήρυξης μου ως επίτιμου δημότη του δήμου Ξάνθης. Και επιτρέψτε μου κ. δήμαρχε να συγκαταλέγω αυτή την στιγμή ανάμεσα σε εκείνες τις λίγες για τις οποίες αισθάνομαι περήφανος επειδή ο λαός και η θεία πρόνοια μου επιδαψίλευσαν την δυνατότητα να ζήσω».

«Οι ρίζες του ελληνισμού εδώ στην Θράκη, η αφετηρία του ελληνισμού, χάνεται στα βάθη των αιώνων», επισήμανε στην συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντας την Θράκη ως «το μεγαλύτερο, ίσως, Ιωνικό κέντρο της Κλασσικής Αρχαιότητας, κέντρο πολιτισμού και ανδρείας».

Κάνοντας αναφορά στα διδάγματα της ιστορίας σε σχέση με την σημερινή κατάσταση στη χώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποστήριξε ότι «η ιστορία μάς διδάσκει τι είναι εκείνο που μπορούμε να καταφέρουμε εμείς οι Έλληνες όταν ενωμένοι και ιδίως πέρα και έξω από πολιτικές σκοπιμότητες υπηρετούμε τον τόπο μας και τους εθνικούς σκοπούς μας».

«Το αποδείξαμε πρόσφατα όταν η συντριπτική πλειοψηφία των δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου πήρε την απόφαση, παραμέρισε τις διαφορές της για να κρατήσει την Ελλάδα, όρθια, σταθερή, μέσα στον προορισμό που τής ανήκει, στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, στην Ε.Ε. και στην ευρωζώνη», σημείωσε ο ίδιος.

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η πρόσφατη ετυμηγορία του ελληνικού λαού ανέδειξε τις ευρωπαϊκές και δημοκρατικές δυνάμεις συντριπτικώς πλειοψηφούσες για να διαχειριστούν το δύσκολο μέλλον του τόπου. Μίλησε, επίσης, για τις επιτυχίες των Ελλήνων όταν συνδυάζουν αρμονικά, την στρατιωτική δύναμη με την διπλωματία, φέρνοντας ως παράδειγμα κορυφαίας πολιτικής προσωπικότητας που συνδύασε τους δύο αυτούς παράγοντες, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην απελευθέρωση της Θράκης, τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

«Να υπερασπιζόμαστε την Θράκη μας-τον τόπο μας. Αυτό είναι το χρέος που με επιφορτίζει η μεγάλη τιμή την οποία με περιποιείτε σήμερα. Και αυτόν τον αγώνα της υπεράσπισης του τόπου και του μέλλοντος του λαού μας, πρέπει να τον κάνουμε όλοι μαζί, πέρα και έξω από πολιτικές διαφορές και πέρα και έξω από θρησκευτικές διαφορές. Όλοι εμείς που αγωνιζόμαστε χωρίς να κοιτάμε τι είναι εκείνο που μας χωρίζει. Αρκεί να έχουμε ως στόχο να τηρούμε απαρέγκλιτα το Σύνταγμα και τους νόμους και –κυρίως- να είμαστε έτοιμοι να χύσουμε και την τελευταία σταγόνα του αίματός μας, για την ιερή πατρίδα μας, την Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολούθησε στις 10.15 το πρωί την επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου Ξάνθης και αμέσως μετά την τελετή ανακήρυξής του, σε επίτιμο δημότη Ξάνθης, κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώον της πόλης. Στην συνέχεια κατευθύνθηκε στον χώρο όπου έλαβε χώρα η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση ενώπιόν του, αφού προηγουμένως περπάτησε στην κεντρική λεωφόρο της 28ης Οκτωβρίου της Ξάνθης χαιρετώντας από κοντά τους συγκεντρωμένους πολίτες. Τέλος , ο κ. Παυλόπουλος παρακάθησε σε επίσημο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του στην ορεινή κωμόπολη της Σταυρούπολης, ο δήμαρχος Ξάνθης και οι φορείς του νομού.

www.newsbeast.gr

Προηγούμενο άρθροΒγαίνει από το μνημόνιο η Κύπρος , λέει ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης
Επόμενο άρθρο0,86 ευρώ το λίτρο , στο πετρέλαιο θέρμανσης