Στις 22-11-2021 κοινοποιήθηκε στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Αλεξανδρούπολης επιστολή διαμαρτυρίας από την Πρωτοβουλία δημοτών (συνοδευόμενη από πλήθος υπογραφών μεταξύ των οποίων και η δική μου) σε ότι αφορά την προστασία του άλσους στο φυτώριο, λόγω των εργασιών κατασκευής στην θέση αυτή του νέου κλειστού γυμναστηρίου. Παράλληλα κατατέθηκε και σχετικό αίτημα για συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 24-11-21 από την δημοτική παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Παρόλα αυτά στις αρχές Φεβρουαρίου του 2022 ο κ.δήμαρχος προχώρησε με τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρίας στην υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης και κατασκευής του νέου κλειστού γυμναστηρίου Αλεξανδρούπολης προϋπολογισμού 3.626.276 ευρώ και χωρητικότητας 1.042 ατόμων.

Λαμβάνοντας υπόψιν πως αφενός από τις αρχές του 2021 και μια ακριβώς ημέρα πριν την εξαγγελία του έργου είχα επισκεφτεί στο γραφείο του και είχα ενημερώσει σχετικά τον κ.Ζαμπούκη και αφετέρου το δασύλλιο αυτό είναι -αναμφίβολα εδώ και τουλάχιστον 50 χρόνια- μια κατάφυτη δασωμένη έκταση με πρωτοφανή για την πόλη μας ποικιλία δασικών δένδρων,  ένα σημαντικό αστικό άλσος που βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών και συμβάλλει τα μέγιστα στην απαραίτητη οικολογική ισορροπία της πόλης, σκοπεύω να καταθέσω νέο αίτημα προς το δημοτικό συμβούλιο με σκοπό η δημοτική αρχή να επανεξετάσει το όλο θέμα λαμβάνοντας υπόψιν τα εξής δεδομένα:

Α. Κάθε πόλη εκτός από το κεντρικό πάρκο πρέπει να διαθέτει και τα περιφερειακά πάρκα στις γειτονιές. Δυστυχώς η Αλεξανδρούπολη υστερεί ασφυκτικά στον τομέα αυτό καθότι σήμερα αναλογούν ανά κάτοικο μόλις 2,5 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου, ενώ η ενδεδειγμένη αναλογία ανέρχεται στα 18-20  τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο. Εφόσον αποψιλωθεί αυτό το πανέμορφο άλσος θα έχουμε την παραπέρα μείωση του αστικού πράσινου.

Β. Το συγκεκριμένο γήπεδο αποτελεί ένα κλειστό προθερμαντήριο αφενός διότι δεν πληροί τις προδιαγραφές για διεθνείς αγώνες, αφετέρου είναι ίσης χωρητικότητας με το κλειστό «Μιχάλης Παρασκευόπουλος», ενώ σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι το κεντρικό κλειστό γυμναστήριο ενός  μητροπολιτικού δήμου, για μια πόλη που πλησιάζει τις 100.000 κατοίκους και φυσικά δεν είναι αντάξιο της μεγάλης αθλητικής ιστορίας που έχει το άθλημα του βόλεϊ στην περιοχή μας. Σε ότι αφορά τις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες των αθλητικών συλλόγων για κλειστό χώρο προπονήσεων, η περίπτωση του αθλητικού μπαλονιού (Υποδομή και εγκατάσταση Προπονητηρίου Κλειστού Θόλου Στέγασης Αθλητικών Δραστηριοτήτων) είναι η ιδανικότερη όπως είχε αρχικώς αποφασισθεί (τελικώς ακυρώθηκε με απόφαση της σημερινής αρχής και ενώ είχε ανακηρυχθεί ο ανάδοχος προμηθευτής). Το παράδοξο μάλιστα της όλης υπόθεσης είναι ότι ο χώρος που ήταν να τοποθετηθεί είναι σε γειτονικό χέρσο οικόπεδο του άλσους.

Γ. Το νέο γενικό πολεοδομικό σχέδιο (Γ.Π.Σ.) το οποίο αναμένεται να έρθει για συζήτηση και έγκριση στο Δ.Σ. μας δίνει την δυνατότητα να επιλέξουμε άμεσα μια νέα οικοπεδική έκταση για τον σκοπό αυτό και με την ανάλογη χρήση γης.

Δ. Σε ότι αφορά την υπογραφή της σύμβασης και την παράταση αυτής (διακοπή εργασιών), υπάρχει ανάλογη προηγούμενη περίπτωση με την κατασκευή του οικοπάρκου «Αλτιναλμάζη», όπως και με το έργο «Κατασκευή Υπαίθριου χώρου στάθμευσης στο γηπεδο Φώτης Κοσμάς» προϋπολογισμού 450.000 € την περίοδο 2009-2011. Ειδικά στην δεύτερη περίπτωση με την υπ´αριθμ. 416/09 απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου είχε ανακηρυχθεί ο μειοδότης και παρόλα αυτά με μεταγενέστερη απόφαση του Δ.Σ. ψηφίστηκε τελικώς η ακύρωση του έργου.

Ε. Ως μια από τις περιπτώσεις η οποία θα πρέπει να εξετασθεί για την επιλογή της βέλτιστης θέσης του νέου κλειστού γυμναστήριου, είναι το Νο 2021 κοινόχρηστο αγροτεμάχιο του αγροκτήματος Ν. ΧΗΛΗΣ-Καλλιθέας εκτάσεως 26.847 τ.μ. (παλιό πεδίο βολής της Χηλής). Σύμφωνα εξάλλου με πρόσφατες (7/2/2022 & 10/2/2022 maximum fm 93.6) δημόσιες τοποθετήσεις του αντιδημάρχου Ηλία Δαστερίδη, στο συγκεκριμένο οικόπεδο επιτρέπεται η κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων από τις διατάξεις της παραγράφου 57 του ν.998/79. Μάλιστα ο συνάδελφος δημοτικός σύμβουλος δήλωσε πως έχει όλα τα σχετικά έγγραφα και την γνωμοδότηση του δασαρχείου.

Στ. Τέλος καλούμε την δημοτική αρχή όπως προβεί στην διαμόρφωση του άλσους σε χώρο αναψυχής, όπως αυτό αναφέρεται και στις έγγραφες προτάσεις της Πρωτοβουλίας των πολιτών.

Παύλος Α. Μιχαηλίδης

Δημοτικός Σύμβουλος

Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης

«ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ – Ο ΔΗΜΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ»

Προηγούμενο άρθροΔημογραφικό: Περισσότεροι θάνατοι από γεννήσεις σχεδόν σε όλη την Ελλάδα
Επόμενο άρθροΒραβεύθηκαν 3 αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών για τη διάσωση 17 Τούρκων πολιτών από νησίδα του Έβρου