Παύλος Α. Μιχαηλίδης : Ισχυρές πλέον οι προϋποθέσεις για ένα νέο σύγχρονο Πανθρακικό Στάδιο στην Αλεξανδρούπολη 

Από την πρώτη Οκτωβρίου έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση  η ανάλυση, τα συμπεράσματα και οι προτάσεις της Β1 Φάσης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Αλεξανδρούπολης, με σκοπό την χωρική οργάνωση, τις χρήσεις γης, καθώς και την γενικότερη μελλοντική πολεοδομική ρύθμιση του δήμου μας.

Με απλά λόγια, το Γ.Π.Σ. θα πρέπει να εξυπηρετεί αυτούς τους στρατηγικούς στόχους που θα καθορίσουν την μορφή και την ζωή της Αλεξανδρούπολης για τα επόμενα τριάντα-πενήντα χρόνια.

Σε ένα από τα σημαντικότατα σημεία που εστιάζουμε σε ότι αφορά τις προτάσεις της Β1 φάσης, είναι το γεγονός ότι υπάρχει πλέον επίσημα προτεινόμενη θέση για νέο σύγχρονο πεδίο βολής στην τοποθεσία «Μαυρόπετρα» (περιοχή του Άβαντα) που είναι 23χιλ. στρέμματα και ενδείκνυται για τις αυξημένες πλέον  απαιτήσεις του στρατού. Η περιοχή αυτή είναι ταυτόσημη με το παλαιότερα αίτημα που είχε υποβάλει από το 2008 η 12η μηχανοκίνητη μεραρχία πεζικού προς το τότε δημοτικό συμβούλιο της Αλεξανδρούπολης, πρόταση που εκείνη την εποχή δυστυχώς είχε απορριφθεί για λόγους μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.

Με αυτή την προοπτική, αποδεσμεύεται σημαντικό τμήμα της ευρύτερης περιοχής που βρίσκεται πλησίον του σημερινού πεδίου βολής στην θέση ¨Αετός¨ (έκταση που ανήκει στον Δήμο με την 48441/1965 απόφαση Νομάρχη), το οποίο είναι πλέον ακατάλληλο τόσο για τις ανάγκες του στρατού, όσο και για τις ανάγκες της ίδιας της πόλης. Ένα εξαιρετικό σημείο λόγω θέσης, εμπορικής προβολής, προσβασιμότητας αλλά και γειτνίασης με την Εγνατία οδό και το αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης, που θα μπορούσε να αποτελέσει το μελλοντικό μεγάλο σύγχρονο αθλητικό κέντρο όχι μόνο για την πόλη, τον Δήμο και τον Νομό, αλλά και για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή της Θράκης.

Μέσα σε αυτό το αθλητικό κέντρο υπάρχει η δυνατότητα να χωροθετηθεί και να διεκδικηθεί ένα νέο σύγχρονο «Πανθρακικό στάδιο», ως σημαντικό εφόδιο για να μπουν οι βάσεις ώστε με σταθερά βήματα να βρεθεί η περιοχή μας στις υψηλές θέσεις του νέου ποδοσφαιρικού χάρτη της χώρας. 

Ένα αμιγώς ποδοσφαιρικό στάδιο χωρητικότητας 5.000- 10.000 θεατών, ακριβώς στο κέντρο της Θράκης σε άμεση γειτνίαση με το αεροδρόμιο και με εύκολη- γρήγορη πρόσβαση από ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή. 

Όπως έχουμε τονίσει και στο πρόσφατο παρελθόν, είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός πως μεγάλα αθλητικά γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων και των ποδοσφαιρικών, συμβάλλουν ιδιαίτερα στην οικονομική και χωρική ανάπτυξη των περιφερειακών πόλεων.

O ρόλος του αθλητισμού και ειδικότερα του ποδοσφαίρου, στην ανασυγκρότηση της κάθε περιοχής είναι πολύπλευρος: η προβολή μεγάλων γεγονότων συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη, τα μεγάλα γεγονότα έχουν σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, παρατηρείται αύξηση του αστικού τουρισμού, αυξημένη προβολή (visibility), ενώ προκύπτουν και οφέλη στο συλλογικό ηθικό των κατοίκων, το ονομαζόμενο και ‘ψυχικό εισόδημα’.

Οι πόλεις για να είναι ανταγωνιστικές πρέπει συνεχώς να αναπτύσσονται. Στο πλαίσιο αυτό, το μάρκετινγκ πόλης έχει καταστεί στρατηγικό εργαλείο προώθησης των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων μιας περιοχής.

Οι συνηθέστερες στρατηγικές μάρκετινγκ είναι η υιοθέτηση ενός brand (ιδιαίτερου χαρακτηριστικού της ταυτότητας της πόλης, μπορεί να είναι και μια ομάδα), η κατασκευή πρωτοποριακών κτιρίων (και γηπέδων) και η διοργάνωση μεγάλων γεγονότων.

Πολλές ευρωπαϊκές πόλεις επένδυσαν σημαντικούς οικονομικούς πόρους στα γήπεδα των ποδοσφαιρικών τους ομάδων, ως τουριστικά ελκυστικά στοιχεία για όλο το χρόνο, είτε λόγω της σχεδιαστικής τους αξίας, είτε λόγω της φήμης της τοπικής τους ομάδας. Σε συνδυασμό με γεωθερμία και εξοικονόμηση ενέργειας, επί πλέον ένα mall ή ένα cineplex, επιφέρουν πρόσθετα έσοδα στην τοπική κοινωνία και εξασφαλίζουν σε μεγάλο βαθμό την οικονομική τους βιωσιμότητα. Εξάλλου πολλά τέτοια συγκροτήματα αθλητικού, ψυχαγωγικού και εμπορικού τύπου, είναι αποτέλεσμα συνεργασίας δημόσιου-ιδιωτικού τομέα.

Η πληθυσμιακή αύξηση της Αλεξανδρούπολης και οι προοπτικές ανάπτυξης ως ένας σημαντικός ενεργειακός και διαμετακομιστικός κόμβος, καθιστούν αναγκαίο έναν τέτοιο σχεδιασμό, με στόχο την μελλοντική διεκδίκηση μιας περίοπτης θέσης στον ποδοσφαιρικό χάρτη της χώρας, την διοργάνωση μεγάλων αγωγών καθώς και την προσέλκυση των κατάλληλων επενδυτών. 

Εξάλλου από τις 27/1/2016 εκκρεμεί η εξαγγελία πως χρήματα από τα αντισταθμιστικά του νέου σταθμού του υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, θα διατεθούν για την δημιουργία συμπλέγματος αθλητικών εγκαταστάσεων.

Επί πλέον θυμίζουμε πως πριν λίγους μήνες η διοίκηση της ποδοσφαιρικής ομάδας της Αλεξανδρούπολης, βρέθηκε στο μεγάλο  δίλημμα για την συμμετοχή του σωματείου (στην θέση του ΟΡΦΕΑ ΞΑΝΘΗΣ) στην Super League 2, ένα όνειρο χιλιάδων Εβριτών, γεγονός που σκόνταψε και στο γηπεδικό ζήτημα από την στιγμή που το δημοτικό στάδιο «Φώτης Κοσμάς» δεν πληροί τις αναγκαίες προδιαγραφές. 

Ένα νέο Πανθρακικό στάδιο, γιατί όχι και ένα “Gastrade arena”στην Αλεξανδρούπολη, θα είναι και η καλύτερη απάντηση σε όσους ορθώς σημειώνουν εδώ και καιρό, πως ήρθε η ώρα για το θρακιώτικο ποδόσφαιρο, να καταρτίσει ένα ρεαλιστικό plan b. 

Τέλος σημειώνουμε πως στο γειτονικό μας Ραζγκράντ, μια πόλη στην Βορειοανατολική Βουλγαρία με πληθυσμό 35.000 κατοίκων, έχει την έδρα της η ποδοσφαιρική ομάδα που φέτος απέκλεισε τον Ολυμπιακό από τη συνέχεια του Champions League, διαθέτοντας πέρα των άλλων και ένα υπερσύγχρονο γηπεδο 10.422 θέσεων.

 

Για την δημοτική παράταξη  

«ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ – Ο ΔΗΜΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ»

Ο επικεφαλής της

ΠΑΥΛΟΣ Α. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος

Πρώην Πρόεδρος του

ΤΑΠ της «Π.Α.Ε. ΘΡΑΚΗΣ»

Προηγούμενο άρθροΠέτσας: Περισσότεροι πόροι στην τοπική αυτοδιοίκηση, για να φέρει εις πέρας το έργο της
Επόμενο άρθροΠαύλος Μιχαηλίδης: “Πρέπει να σχεδιάσουμε την Αλεξανδρούπολη ως μητροπολιτικό κέντρο στην ΑΜΘ”