Σύμφωνα με το άρθρο 43, παρ. 1β του νόμου 3979/201,  ορίζεται ότι τα δημοτικά τέλη «αποδίδονται στο δικαιούχο δήμο, βάσει σχετικής εκκαθαριστικής κατάστασης εντός του δεύτερου μήνα από τη λήξη του μήνα, στον οποίο λογιστικώς ανήκουν οι λογαριασμοί». 

Το σοβαρό αυτό θέμα απασχόλησε την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στην πρόσφατη συνεδρίαση της, μια και όπως τόνισε ο πρόεδρος της και δήμαρχος Τρικκαίων, υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από ορισμένες εταιρίες, ζητώντας από την κυβέρνηση να νομοθετήσει ότι η κάθε καθυστέρηση καταβολής των εισπραχθέντων δημοτικών τελών, να θεωρείται υπεξαίρεση και να παρεμβαίνει η Δικαιοσύνη. Ο κ. Παπαστεργίου μάλιστα κατονόμασε και συγκεκριμένες εταιρίες που δεν έχουν καταβάλλει στο δήμο του, τα εισπραχθέντα τέλη, ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, με μια εξ΄αυτών από το 2020 και άλλες 5 σχεδόν από τις αρχές του 2021.

Δυστυχώς το τόσο σημαντικό αυτό θέμα , δεν έχει απασχολήσει παρά μόνο 4-5 Δημοτικά Συμβούλια, από τα 332 πανελλαδικά! Από τους ελάχιστους δήμους που αντέδρασαν, είναι ο δήμος Αμπελοκήπων –Μαινεμένης, ο οποίος προέβη σε άμεσες νομικές ενέργειες και κατόπιν αυτών, του καταβλήθηκαν χρωστούμενα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που είχαν πληρώσει οι δημότες του και επί μήνες οι εταιρίες τα παρακρατούσαν – υπεξαιρούσαν, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Λάζαρο Κυρίζογλου.

Σε ότι αφορά τον Δήμο της Αλεξανδρούπολης θα πρέπει η αρμόδια αντιδήμαρχος η κ. Ιντζεπελίδου να μας ενημερώσει άμεσα σχετικά με το σοβαρό αυτό ζήτημα και εφόσον υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις πέρα από τις νόμιμες προθεσμίες, να προβεί άμεσα σε κάθε ένδικο μέσο είσπραξης των παρακρατούμενων δημοτικών τελών από τους παρόχους ενέργειας, πριν αυτό πάρει καταστάσεις χιονοστιβάδας και δημιουργηθεί πιθανώς  κίνδυνος υπεξαίρεσης αυτών.
 

Παύλος Α. Μιχαηλίδης

Δημοτικός Σύμβουλος

Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης

«ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ – Ο ΔΗΜΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ»

Προηγούμενο άρθρο11,6 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για έργα Βορείου Ελλάδος
Επόμενο άρθροΝικόλαος Καρδούλας: Η πανδημία οδεύει προς το τέλος, αλλά ο κορωνοϊός θα συνεχίσει να υπάρχει