Μια στόχευση που έπρεπε εδώ και καιρό να απασχολεί τον δήμαρχο της Αλεξανδρούπολης, είναι το Νέο πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ 2014-2020 (ξεκίνησε στις 16/1/18) σχετικά με την «Δημιουργική επανάχρηση δημοτικής ακίνητης περιουσίας». Η χρηματοδότηση αφορά και τα ΠΑΛΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ με σκοπό την επανάχρησή τους για την μετεγκατάσταση υπηρεσιών του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Η περίπτωση αυτή θα μπορούσε από καιρό να αποτελέσει το βασικό μας στοχευμένο επιχείρημα για την παραχώρηση του συγκροτήματος στο δήμο της Αλεξανδρούπολης.

Πολλοί δήμοι εγκαίρως και για τις ανάγκες αυτού του προγράμματος προέβησαν σε πολύ συγκεκριμένες ενέργειες. Κατέθεσαν για π.χ. πρόταση διαβούλευσης -πρόσκληση για προσέλκυση ενδιαφέροντος από εταιρίες συμβούλων για να ερευνήσουν το πλέον σωστό μοντέλο ανάπτυξης & αξιοποίησης. Πολλοί δήμαρχοι ενδιαφέρονται για τα στρατόπεδά τους και το μεγάλο “κενό” αστικού χώρου που άφησε η εγκατάληψή τους στον ιστό της πόλης. Στην περίπτωση όμως της Αλεξανδρούπολης, το κτιριακό συγκρότημα του Παλιού Νοσοκομείου αποτελεί κατά γενική ομολογία έργο άμεσης προτεραιότητας.

Δυστυχώς στην 7ετή μέχρι στιγμής θητεία του κ.Λαμπάκη, πέρα από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, δεν έγινε κάποια σοβαρή προσπάθεια για την διεκδίκηση από τον δήμο της παραχώρησης του χώρου αυτού και την ουσιαστική του επανάχρηση.

Η δημοτική παράταξη της «ΑΝΑ.Σ.Α.» σταθερά εδώ και δύο χρόνια με δελτία τύπου, ζητάει τα αυτονόητα. Την σύνταξη μιας τεκμηριωμένης Τεχνοοικονομικής μελέτης στην οποία να περιλαμβάνονται μετρήσιμα στοιχεία, ένα συγκεκριμένο όραμα (vision), η αποστολή (mission) και το χρηματοδοτικό μέσο.

Αξίζει να πούμε πως η περίπτωση των Σ.Δ.Ι.Τ. (Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα) αποτελούν την μέθοδο και όχι την πηγή χρηματοδότησης.

Σύνταξη ένα σαφούς πολεοδομικού πλάνου (Urban Planning) που θα επανατοποθετεί το κτιριακό συγκρότημα με τις νέες του (πια) χρήσεις και την επίπτωση όλων αυτών στον αστικό ιστό της πόλη και φυσικά να εξετάζεται η δυνατότητα συνύπαρξης των όσων προτεινόμενων παράλληλων δραστηριοτήτων. Για παράδειγμα το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Έβρου είναι 24ώρου λειτουργίας, σε αντίθεση με το κτίριο της Αντιπεριφέρειας Έβρου και των Υπηρεσιών του Δήμου ενώ ενδεικτικό της προχειρότητας και της σύγχυσης που υπάρχει από παλιές δηλώσεις του δημάρχου είναι και η αναφορά σε στέγαση των Δικαστηρίων.

Αν όλα αυτά είχαν υλοποιηθεί από τον κ.Λαμπάκη με συνέπεια και σοβαρότητα, θα μπορούσαμε σήμερα με αυτή την τεκμηρίωση να έχουμε βάσιμους λόγους για την διεκδίκηση παραχώρησης του χώρου

προς τον δήμο και την ένταξή του στο επιδοτούμενο αυτό ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Η αδυναμία όμως αυτή και η απώλεια της τόσο σημαντικής ευκαιρίας για την επανάχρηση και την μεταστέγαση των υπηρεσιών στο παλιό νοσοκομείο, οδηγούν πλέον τον κ.δήμαρχο στο αλλάξει εσπευσμένα στόχευση και να επαναφέρει αυτή την φορά το ανύπαρκτο θέμα της Λιμενικής Ακαδημίας και την ανέφικτη πρότασή του να αποτελέσει το παλιό νοσοκομείο την έδρα αυτής.

 

 

Παύλος Α. Μιχαηλίδης

Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης

“ΑΝΑ.Σ.Α.”

Προηγούμενο άρθροΤο Παιδικό Χωριό SOS Θράκης έκοψε την Βασιλόπιτα του
Επόμενο άρθροΕγκαινιάστηκε το γραφείο Ενημέρωσης & Υποστήριξης Δανειοληπτών στην Αλεξανδρούπολη