Οι διαμαρτυρίες των πολιτών για την απομάκρυνση των καθιστικών από το πεζοδρόμιο της παραλιακής οδού στο ύψος των δικαστηρίων, μας οδήγησε ως παράταξη να αναδείξουμε το θέμα με σχετική ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης και αφού πρώτα είχαμε επικοινωνήσει με τους αρμόδιους από πλευράς της δημοτικής αρχής. Η απάντηση του υπεύθυνου αντιδημάρχου, ήταν πως δεν γνώριζε ο ίδιος ποιοι έδωσαν εντολή για κάτι τέτοιο και άρα δεν είχαν απομακρυνθεί τα παγκάκια με σκοπό την αντικατάστασή τους από νέα. Μάλιστα ο κ.Κουκουράβας επισήμανε, πως η ζώνη αυτή στο παραλιακό μας μέτωπο όπως και η παρακείμενη ψαροταβέρνα, ανήκουν κατά κυριότητα στην δυτική χερσαία ζώνη του λιμένα, δηλαδή στον Οργανισμό Λιμένα της Αλεξανδρούπολης και το ΤΑΙΠΕΔ!!! Παρόλα αυτά, άμεσα ανταποκρινόμενος, έδωσε εντολή στα συνεργεία του δήμου και τοποθέτησαν νέα καθιστικά.
Με αφορμή αυτό το τραγελαφικό συμβάν, οφείλουμε για ακόμη μια φορά να  επισημάνουμε τα εξής σημαντικά γεγονότα :
Τον Μάρτιο του 2017 ο κ.δήμαρχος με πανηγυρικές του δημόσιες δηλώσεις, ενημέρωνε τους πολίτες πως του έχει παραχωρηθεί ολοκληρωτικά από το ΤΑΙΠΕΔ η δυτική χερσαία ζώνη του λιμένα Αλεξανδρούπολης. Μάλιστα ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων την ίδια ημέρα, δήλωνε δημόσια την ικανοποίησή του για αυτή την εξέλιξη.
Η δημοτική παράταξη της “ΑΝΑ.Σ.Α.” στις 12.6.2017 είχε αποκαλύψει με δελτίο τύπου πως υπήρχε πρόσφατο έγγραφο (υπ´ αριθμ.3133.6/28669/17/20-4-2017) του Υπουργείου Ναυτιλίας, το οποίο μας δίνει την δυνατότητα να διεκδικήσουμε την πλήρη κυριότητα του χώρου αυτού, ο οποίος χώρος σε αντίθεση με όσα δήλωνε ο κ.Λαμπάκης, παραμένει μέχρι και σήμερα στην ιδιοκτησία του ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΑΕ και το ΤΑΙΠΕΔ.
Στις 13.6.2017 με δελτίου τύπου από πλευράς του δημάρχου και σε απάντηση των όσων είχαμε αποκαλύψει, είχε παραδεχθεί πως τα όσα ανέφερε τον περασμένο Μάρτιο για το θέμα αυτό δεν έχουν καμία απολύτως ισχύ, παραδεχόμενος πως ο ίδιος ήταν ταυτισμένος πλήρως με τα συμφέροντα του Ο.Λ.Α. και του ΤΑΙΠΕΔ, στις διοικήσεις των οποίων έχει απόλυτη εμπιστοσύνη!
Χωρίς καμιά απολύτως μομφή από πλευράς μας προς στην διοίκηση του Ο.Λ.Α. με την οποία έχουμε συναντηθεί δύο φορές μέχρι σήμερα, οφείλουμε να δηλώσουμε τα εξής:
Είναι προφανές πως μια ανώνυμη εταιρεία με μοναδικό της μέτοχο το ΤΑΙΠΕΔ, θα προσπαθήσει να διασφαλίσει τα δικά της οικονομικά συμφέροντα, τα οποία δεν είναι άλλα από το να συνεχίζει να εκμεταλλεύεται εμπορικά, δραστηριότητες όπως το Λούνα Πάρκ και το Πάρκινγκ και την ψαροταβέρνα, οι οποίες βρίσκονται μέσα στην δυτική χερσαία ζώνη του λιμένα. Λογικό λοιπόν είναι να μην έχουν καμία πρόθεση να αποχαρακτηρίσουν την περιοχή αυτή παρόλο που δεν εξυπηρετεί ή δεν σχεδιάζεται να εξυπηρετήσει λιμενικούς σκοπούς, εφαρμόζοντας έτσι τη διαδικασία του άρθρου 21 του Ν. 2971/2001. Για αυτό ακριβώς τον λόγο το έγγραφο του Υπουργείου εστάλει και προς την Αποκεντρωμένη διοίκηση της ΑΜΘ, με σκοπό να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι αυτοδιοικητικοί φορείς, εν προκειμένω ο Δήμος της Αλεξανδρούπολης και να προβούν από πλευράς τους στις απαραίτητες ενέργειες. Σε αντίστοιχο μάλιστα παράδειγμα στην Καλαμάτα, ο αποχαρακτηρισμός της χερσαίας ζώνης επιτεύχθηκε προ ετών, μετά από μεγάλους αγώνες και πιέσεις της τότε δημοτικής αρχής προς το λιμενικό ταμείο και παρά τις μεγάλες προφανείς αντιστάσεις εκ μέρους της διοίκησής του.
Το πρόσφατο αυτό περιστατικό με τα παγκάκια, το οποίο δεν φαίνεται πως είναι εντελώς «αθώο» και τυχαίο, επανέφερε το όλο θέμα στην επικαιρότητα, μια και αντιλήφθηκαν οι πολίτες τους κινδύνους που υπάρχουν από την παθητική στάση που δείχνει η δημοτική αρχή απέναντι στο Ο.Λ.Α. και το ΤΑΙΠΕΔ.
Φάνηκε περίτρανα ποιος κάνει κουμάντο, ακόμη και δίπλα από την παραλιακή μας οδό, δυστυχώς με την ανοχή του κ.Λαμπάκη.
Το ερώτημα που πλανάται είναι τι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί, όταν βρεθεί ο επενδυτής στον οποίο θα παραχωρηθεί ο Λιμένας της Αλεξανδρούπολης και ποιοι του προορίζουν ως «προίκα», το τόσο αυτό σημαντικό κομμάτι της πόλης.
Τέλος υποθέτουμε πως ο κ.Λαμπάκης, θα προβεί άμεσα σε μήνυση κατά αγνώστων για κλοπή δημοτικής περιουσίας.

Παύλος Α. Μιχαηλίδης
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης
“ΑΝΑ.Σ.Α.”

Προηγούμενο άρθροΠανηγυρικά ΑΘΩΟΣ ο Πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματίου “Κιβωτός” – Συγκινητικό κλίμα μέσα στην κατάμεστη αίθουσα του Δικαστηρίου
Επόμενο άρθροΑμερικανός πρέσβης: “Ελπίζω ότι οι εταιρείες των ΗΠΑ θα έχουν την ευκαιρία να επενδύσουν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης”