ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΌ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΟ! (γράφει ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλάκης)*

Διακρίνω μια προσπάθεια υποβάθμισης του περιστατικού με τον, παρ’ ολίγο θανάσιμο, τραυματισμό του συνοριοφύλακα στον Εβρο ή είναι ιδέα μου;

Για σκεφθείτε το περιστατικό να είχε συμβεί αντιστρόφως;

Θυμάστε εκείνους του δύσμοιρους αξιωματικούς, το 2019, που είχαν περάσει λίγα μέτρα μετά τα Ελληνικά σύνορα, πόσες μέρες έμειναν στις φυλακές της Αδριανούπολης και τι ταλαιπωρίες πέρασαν;

Λοιπόν, άνθρωποι με τους οποίους μίλησα στον Εβρο, και οι οποίοι έχουν την εμπειρία και είναι σε θέση να γνωρίζουν καλά, μου λένε, μετ’ επιτάσεως, οτι το περιστατικό είναι σοβαρό. Πολύ σοβαρό μάλιστα!

Οποιος πυροβόλησε τον συνοριοφύλακα ήταν εκπαιδευμένος, δεν ήταν κανένας … περαστικός δηλαδή.

Δεύτερον, σ’ εκείνη την περιοχή δεν κυκλοφορούν …άσχετοι, χωρίς την άδεια της τουρκικής στρατοχωροφυλακής.

Τρίτον, δεν πυροβολεί κάποιος στα σύνορα με την Ελλάδα, χωρίς την έγκριση, έστω την ανοχή των τουρκικών αρχών.

Αυτό σημαίνει οτι το περιστατικό δεν συνέβη κατά λάθος.

Ηταν οργανωμένο, μεθοδευμένο.

Στόχος ήταν η πρόκληση επεισοδίου.

Αν αυτό δεν είναι σοβαρό, τότε τι είναι!

ΥΓ. Ελπίζω η υποβάθμιση του περιστατικού να μην έχει σχέση με την…Γεραπετρίτια αφοσίωση στην ελληνοτουρκική φιλία για να κοιμούνται…ήσυχα τα παιδιά του.
ΥΓ 2. Με χαρά είδα στην τηλεόραση να μιλάει ο παλιός μου συμμαθητής Κώστας Βαφειάδης, γιατρός στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, και να τονίζει τον ρόλο του Νοσοκομείου στην περιοχή. Προφανώς, αν δεν υπήρχε το Νοσοκομείο (όπως και το Κέντρο Υγείας Σουφλίου για το οποίο έχω ιδίαν άποψη για την άψογη λειτουργία του) ο συνοριοφύλακας να μην τα κατάφερνε.
Αυτά να τ’ ακούνε όλοι εκείνοι οι καρεκλοκένταυροι οι οποίοι αόκνως προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη λειτουργία του και επέφεραν ένα σημαντικό πλήγμα με την απομάκρυνση της Νοσηλευτικής Σχολής από το Διδυμότειχο.
ΥΓ 3. Το περιστατικό επιβεβαιώνει, για μια ακόμα φορά, πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του φράχτη (στην περιοχή που συνέβη, δεν έχει αναγερθεί ακόμα ο φράχτης).

ΥΓ. 4 Τέλος, ζώντας ή υπηρετώντας στον Εβρο, δεν είναι μια απλή υπόθεση. Αυτό να το συνειδητοποιήσει, επιτέλους, το ανάλγητο κράτος των Αθηνών το οποίο, δεκαετίες τώρα, έχει αφήσει τον Εβρο να ερημώνει.

*Ο Κωνσταντίνος Α. Τριανταφυλλάκης γεννήθηκε στο Ασημένιο Έβρου. Τελείωσε το Γυμνάσιο Διδυμοτείχου. Το 1975 ήρθε στην Αθήνα και σπούδασε στην Πάντειο. Το 1979 εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη για μεταπτυχιακές σπουδές στα Οικονομικά, στις Πολιτικές Επιστήμες (Μaster) και στις Διεθνείς Σχέσεις (Διδακτορικό). Έχει διατελέσει Πρόεδρος του «Πανθρακικού Συλλόγου Αμερικής», ο «Ορφέας». Στην Ελλάδα επέστρεψε το 1990. Εργάζεται ως σύμβουλος επιχειρήσεων σε θέματα Μarketing και Επικοινωνίας. 

Προηγούμενο άρθροΣυνδικαλιστική Ένωση Αστυνομικών Αλεξανδρούπολης για τον πυροβολισμό του Συνοριοφύλακα: “Θα σταθούμε δίπλα στο συνάδελφό μας και την οικογένεια του με κάθε τρόπο, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή”