Ζήτησε επιστημονικό προσωπικό, αλλά το 80% των προσληφθέντων του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας είναι δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης  Με 74 υπαλλήλους θα στελεχωθούν οι υπηρεσίες που εδρεύουν στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης,  η οποία συγκριτικά με άλλους νομούς παρουσιάζει τις περισσότερες ελλείψεις διαχρονικά

Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου

Στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης άρχισαν να πιάνουν δουλειά προσληφθέντες μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας τις τελευταίες μέρες. Και ενώ περίμενε ότι η πρόσληψή τους θα δώσει μία ανάσα στις υπηρεσίες και φυσικά στη διοίκηση, ωστόσο η πραγματικότητα διαψεύδει. Στην πρόσκληση που είχε εκδώσει το καλοκαίρι ο ΟΑΕΔ είχε ανταποκριθεί η Περιφέρεια, επιδιώκοντας την στελέχωση των υπηρεσιών της. Η υποστελέχωση απειλεί σημαντικές υπηρεσίες της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, με συνέπεια τόσο η παρεχόμενη ποιότητα, όσο και η ποσότητα των υπηρεσιών να μην είναι η καλύτερη δυνατή. Την πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού αιτήθηκε στην πρόσκληση του ΟΑΕΔ. Κατέθεσε αίτημα για 1.200 θέσεις εργασίας, προκειμένου οι προσληφθέντες να κατανεμηθούν στις υπηρεσίες των πέντε Περιφερειακών Ενοτήτων Ροδόπης, Έβρου, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας.

Η έκδοση των αποτελεσμάτων της προκήρυξης στα τέλη του Νοεμβρίου ήταν αποκαρδιωτική για τη διοίκηση της Περιφέρειας, αφού από το σύνολο των 1.200 θέσεων, εγκρίθηκαν μόλις οι 240, δηλαδή μόλις το 1/6 των αιτούμενων θέσεων. Επιπλέον, ενώ ζητήθηκε επιστημονικό προσωπικό, το 80% των επιτυχόντων και κατά συνέπεια προσληφθέντων του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας είναι δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Τα παραπάνω επιβεβαίωσε μιλώντας στον «Χ» η εκτελεστική γραμματέας της Περιφέρειας Ζωή Κοσμίδου «ζητήσαμε πολλές άλλες ειδικότητες, αλλά επειδή έπρεπε να απορροφηθούν κυρίως εργαζόμενοι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τελικά το 80% αυτών που προσλήφθηκαν είναι αυτών των ειδικοτήτων».

Οι ανάγκες ήταν αυξημένες σε επιστημονικό προσωπικό, ειδικότητες τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, όπως οικονομολόγοι, κτηνίατροι, μηχανικοί κ.ά. Μετά την παραπάνω εξέλιξη «η ανάγκη να αρθεί το εμπάργκο στις προσλήψεις μεγιστοποιείται, διότι αποχωρούν συνταξιοδοτούμενοι συνεχώς εργαζόμενοι, υψηλά στελέχη, με αποτέλεσμα να χάνει το δημόσιο.Είμαστε σε δύσκολη θέση. Αριθμητικά, αλλά και ποιοτικά χάνει συνεχώς το προσωπικό στις Περιφέρειες», είπε χαρακτηριστικά η κ. Κοσμίδου.

Η πρόσκληση του ΟΑΕΔ αφορούσε πανελλαδικά 19.101 θέσεις εργασίας σε φορείς του δημοσίου με σύμβαση 5 μηνών. Με 74 υπαλλήλους θα στελεχωθούν οι υπηρεσίες που εδρεύουν στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, η οποία συγκριτικά με άλλους νομούς παρουσιάζει τις περισσότερες ελλείψεις διαχρονικά. Οι προσληφθέντες άρχισαν ήδη να παρουσιάζονται στον περιφερειάρχη, προκειμένου να υπογράψουν συμβάσεις και να αρχίσουν δουλειά.

Πηγή: www.xronos.gr

Προηγούμενο άρθροΝ. Γκότσης: «Σας περιμένουμε όλους στη “Χριστουγεννιάτικη Γειτονιά” στις Φέρες»
Επόμενο άρθροΣυζήτηση Γεροντόπουλου με τον Μητροπολίτη Αρκαδίας Λιβάνου για τους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής