Πράσινη ενεργειακά είναι έτοιμη να γίνει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com πριν από μερικές ημέρες υπεγράφη η σύμβαση με την TREK Development ως συμβούλου, για τη διερεύνηση σε πρώτη φάση και αξιολόγηση για την ενεργειακή αναβάθμιση στον αστικό οδοφωτισμό και την εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτίρια της Περιφέρειας.

Το ενδιαφέρον σε αυτή την προσπάθεια είναι πως στόχος είναι το έργο να μην αφορά μόνο την Περιφέρεια η οποία θα λειτουργεί ως ομπρέλα για τους Δήμους που θα ενδιαφερθούν να ενταχθούν σε αυτό το πρόγραμμα και να επωφεληθούν από την χρηματοδότηση που θα εξασφαλιστεί, την μείωση κόστους για τον οδοφωτισμό αλλά την λειτουργία των δημόσιων κτιρίων όπως σχολεία, νοσοκομεία, διοικητικά κτίρια, πυροσβεστικοί σταθμοί, αστυνομικά μέγαρα κ.α.

Σε αυτή την πρώτη φάση η TREK Development θα εξετάσει τα παρακάτω:

-Τεκμηρίωση δράσεων και έργων ενεργειακής εξοικονόμησης
-Σχεδιασμός δράσεων και έργων ενεργειακής εξοικονόμησης
-Σύνταξη αναφοράς δράσεων και έργων ενεργειακής εξοικονόμησης
-Υποστήριξη της Αναθέτουσας Αρχής στην επιλογή υφιστάμενων υποδομών, προτεραιοποίηση δράσεων
-Ανάλυση χρήσεων και απόδοσης υποδομών (κτιρίων, αστικού και περιφερειακού οδοφωτισμού)
-Ανάλυση επάρκειας υποδομών
-Ανάλυση κόστους υποδομών
-Διερεύνηση καλών πρακτικών σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο
-Διερεύνηση διαθέσιμων τεχνολογιών και αντίστοιχων πρακτικών
-Διερεύνηση χρηματοοικονομικών μοντέλων χρηματοδότησης των κυρίως έργων
-Ανάλυση χρηματοοικονομικών μοντέλων χρηματοδότησης κυρίως έργων
-Σύνταξη αναφοράς χρηματοοικονομικών μοντέλων και βέλτιστου χρηματοδοτικού εργαλείου
επιλογή πηγής χρηματοδότησης, προτεραιοποίησης τεχνικών έργων και παρεμβάσεων

Επόμενος στόχος είναι αφου εξακριβωθούν οι δράσεις και τα απαιτούμενα έργα να εξασφαλιστεί το blending χρηματοδότ9σης από τον σύμβουλο του έργου. Εδώ κυρίαρχο ρόλο θα παίξει η εξασφάλιση πόρων από την ΕΤΕπ και η υλοποίηση του έργου μέσω ενός σχήματος ΣΔΙΤ που θα διασφαλίσει την μακρόχρονη βιωσιμότητα του εγχειρήματος σε υψηλά επίπεδα και με χαμηλό κόστος αποπληρωμής (συνήθως τέτοιου είδους έργα χρησιμοποιούν τις πληρωμές διαθεσιμότητας ή ένα σταθερό μηνιαίο ποσό το οποίο “απλώνεται” σε πολλά χρόνια).

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το κόστος για να καλυφθούν όλες οι δράσεις θα κυμανθεί από 60-80εκατ.ευρώ. Η TREK Development είναι μία εταιρεία συμβούλων η οποία έχει μεγάλη εμπειρία σε τέτοιου είδους εγχειρήματα και έχει στο portfolio της ανάλογες δράσεις στην Ήπειρο, το Νότιο Αιγαίο και την Κεντρική Μακεδονία και είναι εξειδικευμένη στο να μπορεί να “χτίζει” τέτοιου είδους έργα από την αρχή, να εξασφαλίζει χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά κανάλια (όπως η ΕΤΕπ, το CEF κ.α) και να φτάνει ένα έργο σε 100% ωριμότητα, έτοιμο προς δημοπράτηση και υλοποίηση.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Προηγούμενο άρθροΕγνατία Οδός: Ξεκινούν εργασίες από τον Α/Κ Αρδανίου μέχρι και τους Κήπους
Επόμενο άρθροΤιμητικά Θεομητορικά Προσωνύμια ή Θεοτοκονύμια (του Ιωάννη Ελ. Σιδηρά)