Έχουμε διατυπώσει πολλές φορές ότι η διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την καθημερινότητα των πολιτών της περιοχής μας. Δυστυχώς, εδώ και δύο χρόνια οι συμμετέχοντες στο διοικητικό σχήμα κάνουν ό,τι μπορούν για να επιβεβαιώνουν αυτή την διαπίστωσή μας. Σημερινό παράδειγμα, η αδιαφορία τους να συζητηθεί στο σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο (29/10/2021) το επικείμενο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών, στο οποίο η Περιφέρεια μας είναι «ριγμένη» σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. 

Πιο συγκεκριμένα, οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι στην προηγούμενη κατανομή του προγράμματος (2016) η Περιφέρεια ΑΜΘ είχε λάβει 25.490.000 € επί συνόλου χρηματοδότησης 249.837.500 € ενώ στην επικείμενη φετινή κατανομή λέγεται ότι θα λάβει 35.323.100 € επί διαθέσιμου συνόλου 420.000.000 €. Κατά συνέπεια, οι αναμενόμενοι φετινοί δικαιούχοι πρόκειται να είναι 600 λιγότεροι σε σχέση με εκείνους του 2016.  

Ωστόσο, όλα αυτά τα στοιχεία δεν ήταν ικανά να πείσουν τον Περιφερειάρχη και τα υπόλοιπα μέλη της Διοίκησης, ώστε να δεχθούν να γίνει συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο, παρά το αίτημα που υπέβαλλε η παράταξή μας. Στόχος μας φυσικά είναι να προλάβουμε την επικείμενη αρνητική εξέλιξη και να διεκδικήσουμε μία καλύτερη θέση για την Περιφέρεια μας στην κατανομή των πόρων του προγράμματος. 

Ο Χρήστος Μέτιος, κατά την προσφιλή του τακτική και προκειμένου να αποφύγει τη συζήτηση του θέματος, χρησιμοποίησε αστείες δικαιολογίες του τύπου ότι τα στοιχεία «δείχνουν μία τάση» και δεν είναι τα οριστικά τα οποία θα λάβει «κάποια στιγμή από τον Υπουργό». Κατά την άποψή του, δηλαδή, πρέπει για άλλη μία φορά να έρθουμε να συζητήσουμε τετελεσμένα που δεν θα μπορούν να αλλάξουν επειδή ο ίδιος ούτε ξέρει, ούτε νιώθει την ανάγκη αλλά ούτε και μπορεί να διεκδικήσει. 

Εμείς δεν συναινούμε στην αδράνεια του και τον θέτουμε στην κρίση όλων των πολιτών της Περιφέρειας μας χαρακτηρίζοντας τον ως «παράδειγμα προς αποφυγή» για όποιον ή όποια θέλει να ασχοληθεί με τα κοινά. 

Η ίδια φιλοσοφία, αυτή της αδράνειας και της προχειρότητας αποτυπώθηκε και στο Τεχνικό Πρόγραμμα το οποίο φυσικά η παράταξή μας δεν ψήφισε, αφού αποτελεί μία λίστα με τίτλους έργων χωρίς στόχευση, χωρίς όραμα και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς καν εξασφαλισμένη πίστωση ! Βεβαίως σύμφωνα με τον Χρήστο Μέτιο και γι’ αυτό το χάλι φταίνε κάποιοι άλλοι ! Ο περιφερειάρχης απέφυγε να δώσει την παραμικρή ουσιαστική απάντηση και για τον (ανύπαρκτο) σχεδιασμό της παράταξής του ενόψει του νέου ΠΕΠ, ούτε καν για την προσαρμογή του στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής μας και στις υφιστάμενες αναγκαιότητες.

Παρά τον κίνδυνο υπερβολικής επιμήκυνσης του Δελτίου Τύπου, πρέπει να καταγράψουμε ότι τόσο ο Περιφερειάρχης, όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης δεν μπόρεσαν να αμφισβητήσουν την επισήμανση της παράταξής μας ότι το Διοικητήριο της Κομοτηνής, το οποίο στεγάζει τις περισσότερες υπηρεσίες της Περιφέρειας μας προδήλως έχει προβλήματα, για την επίλυση των οποίων δεν έκαναν και δεν κάνουν τίποτα, αφού ένα μπουρίνι έθεσε σε κίνδυνο τον εξοπλισμό του. Δυστυχώς αντί να αντιληφθούν το πρόβλημα, προσπάθησαν να εγκαλέσουν την Περιφερειακή Σύνθεση που το ανέδειξε ! 

Στην ίδια λογική κινήθηκε και η απάντησή τους στην επερώτηση της παράταξής μας σχετικά με την προετοιμασία διαχείρισης ενός σεισμικού φαινομένου στην περιοχή μας, αφού μας είπαν ότι ο σχετικός εξοπλισμός ΔΕΝ έχει ελεγχθεί από το 2014 ! 

Τέλος, αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και την παραδοχή του Περιφερειάρχη ότι «δεν μπορούμε να καθαρίσουμε τον Ερυθροπόταμο» στον Έβρο γιατί είναι μεγάλο ποτάμι, το συμπέρασμα εξάγεται αυτόματα: «Αδράνεια, Απροθυμία, Ανικανότητα». Αντί άλλου επιλόγου, τους καλούμε να μελετήσουν το εξής: «πολιτική είναι η ικανότητα να παρουσιάζεις σήμερα τι θα γίνει αύριο και όχι να εξηγείς αύριο γιατί δεν έγινε». Βέβαια, οι ίδιοι ίσως δεν θα το καταλάβουν. Ωστόσο, το έχουν καταλάβει ήδη οι πολίτες και θα το δείξουν στην πράξη όταν έρθει ο καιρός.  

Από το γραφείο Τύπου

Προηγούμενο άρθρο4η ΥΠΕ: 58 νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ – Οι 54 ανεμβολίαστοι
Επόμενο άρθροΟ Σύλλογος Καρκινοπαθών & Σπανίων Παθήσεων Ν. Έβρου ¨Μαζί για Ζωή¨, εκφράζει την δυσαρέσκειά του προς την απόφαση της Πολιτείας και για την αναστολή λειτουργίας των Περιφερειακών Ιατρείων (Π.Ι.) της περιοχής μας