Στο κατάμεστο αμφιθέατρο της παλιάς Νομικής πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή την Κυριακή 5 Νοέμβρη με μεγάλη επιτυχία η πολιτική – πολιτιστική εκδήλωση της Οργάνωσης Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης  του ΚΚΕ, για τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την εκδήλωση άνοιξε ο γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Παπατολίδης, και αναφέρθηκε στην αντικομμουνιστική επίθεση που γίνεται προκειμένου να αμαυρωθεί η πρώτη προσπάθεια οικοδόμησης της πρώτης κοινωνίας όπου καταργείται η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, του σοσιαλισμού – κομμουνισμού. Όπως τόνισε, το ΚΚΕ συμβάλλει στην αντιμετώπιση αυτών των απόψεων που θέλουν να εγκλωβίσουν το λαό στα γρανάζια του καπιταλιστικού συστήματος, όχι μόνο τιμώντας το γεγονός της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, αλλά και αναδεικνύοντας τα συμπεράσματα από αυτή την πρώτη προσπάθεια οικοδόμησης της σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Η Αλέκα Παπαρήγα, σε σημαντικό μέρος της ομιλίας της, αναφέρθηκε στο πώς αντιμετώπισε η εργατική εξουσία, με την καθοδήγηση των μπολσεβίκων, τις μειονότητες και τις εθνότητες της Ρωσίας. Τόνισε μεταξύ άλλων πως «ο σοσιαλισμός παραμένει επίκαιρος, βεβαίως όπως λέει και ο γνωστός στίχος το μέλλον δεν θα έλθει μόνο του νέτο – σκέτο αν δεν πάρουμε μέτρα και εμείς. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, ειδικά τώρα που έχουμε συσσωρεύσει τεράστια πείρα. Με αυτήν τη μελετημένη πείρα πρέπει να υποδεχθούμε τα 100χρονα από την ίδρυση του Κόμματος. Να ανεβάσουμε την απαιτητικότητα από τον εαυτό μας, από τα καθοδηγητικά όργανα, από την καθοδήγηση. Η μπάρα, για να χρησιμοποιήσω έναν αθλητικό όρο, πρέπει να μπαίνει πιο ψηλά από τον καθένα και καθεμιά, από όλους μας, αν θέλουμε, και το θέλουμε, να βγουν στην επιφάνεια οι εργατικές – λαϊκές δυνάμεις, οι νέες ηλικίες που ψάχνουν και ψάχνονται, που ενδιαφέρονται να δράσουν, αναζητούν ενδεχομένως να τους δοθεί ένα χέρι στον ώμο να τους ωθήσει». Ολόκληρη η ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα στο τέλος του δημοσιεύματος, στα συνημμένα αρχεία.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η θεατρική παράσταση «Καιρός – αρχινώ για τον Λένιν να ιστορώ», εμπνευσμένη από το έργο του Β.Μαγιακόφσκι «Β. Ι. Λένιν» και του Ε. Καζακέβιτς «Γαλάζιο τετράδιο».

Στην παράσταση χρησιμοποιήθηκαν αποσπάσματα από το ποίημα του Μαγιακόφσκι που συνδέθηκαν «ποιητική αδεία» θεατρικά, με αναφορές σε γεγονότα, σκέψεις, ιδέες, αντιλήψεις, που σχετίζονται με το περιεχόμενο του ποιήματος αλλά και με το περιεχόμενο της ιστορικής νουβέλας του Καζακέβιτς.

Οι 25 συντελεστές της παράστασης απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα των θεατών καθώς και τα επαινετικά τους σχόλια για το δύσκολο αυτό εγχείρημα.

πηγη: 902.gr

Προηγούμενο άρθροΌλα έτοιμα για τις εκλογές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στον Έβρο- 13 κάλπες θα στηθούν στο νομό
Επόμενο άρθροΔείτε τα 13 εκλογικά κέντρα στον Έβρο για τις εκλογές της κεντροαριστεράς