† Αρχιμ. Ειρηναίος Λαφτσής
1 Αυγούστου 2016
ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΕΣΘΗΜΑΝΗ
Βήμα 1ο
Ο ευλογημένος θεομητορικός μήνας ανέτειλε σήμερα και μας αξίωσε να είμαστε στη ζωή και να έχουμε τη δυνατότητα μέσα από τη νηστεία και τις όμορφες παρακλήσεις να απολαύσουμε την λατρευτική του ιδιαιτερότητα.

Το πρόσωπο της Παναγίας είναι το πιο αγαπητό για κάθε χριστιανό από όλους τους αγίους. Τη νιώθουμε όπως τη μάνα μας, γι’ αυτό και την επικαλούμαστε σε κάθε δύσκολη στιγμή της ζωής μας με τη βεβαιότητα της προστασίας της.
Αρχίζουμε τις όμορφες Παρακλήσεις• ακολουθία ιδιαίτερα προσφιλή σε κάθε χριστιανό που βρίσκει την ευκαιρία να απευθύνεται στην Παναγία με προσωπικά αιτήματα, αλλά και όλοι μαζί ως σώμα Χριστού να παρακαλούμε την Παναγία «τους βοηθείας τους παρά σου δεομένους μη παρίδης, Παρθένε…».
Το πρώτο αίτημα του κάθε χριστιανού που δια της Μικράς Παρακλήσεως που προσεύχεται και ζητά τη βοήθεια της Παναγίας είναι ο πειρασμός. «Πολλοίς συνεχόμενος πειρασμοίς…». Πειρασμός είναι η επίσκεψη του διαβόλου στο χριστιανό με σκοπό να δοκιμάσει την υπακοή, την εμπιστοσύνη και την αφοσίωση στο Θεό, έτσι ώστε να τον εξωθήσει στην απομάκρυνση απ’ Αυτόν.
Στην Παράκληση ο χριστιανός παρακαλεί την Παναγία «των πειρασμών διαλύουσα όχλων και επηρείας δαιμόνων ελαύνουσα…». Προσεύχεται να του δώσει δύναμη για να αντιμετωπίσει κυρίως εσωτερικούς πειρασμούς που έρχονται διά των λογισμών και που είναι η απιστία, η απελπισία, η αμετανοησία, η ακηδία, η αλαζονεία. Ο κάθε χριστιανός με αυτούς τους λογισμούς είναι ο «πάντοθεν πολεμούμενος», πολιορκείται δηλαδή μόνιμα. Για να τους αντιμετωπίσει θα πρέπει πρώτον να κατανοήσει πως ο Θεός επιτρέπει τους πειρασμούς για να αναδείξει την ελευθερία του ανθρώπου και πως για την αντιμετώπιση των πειρασμών χρειάζεται η ελεύθερη βούληση των ανθρώπων. Γι’ αυτό και ο άγιος Ιάκωβος στην επιστολή του αναφέρει «πάσαν χαράν ηγήσασθαι, αδελφοί μου, όταν πειρασμοίς περιπέσητε ποικίλοις» (Α’ Ιακ. 2).
Δεύτερον, ο Χριστός δεν μας δίνει ποτέ πειρασμούς μεγαλύτερους από αυτούς που μπορούμε να αντέξουμε σύμφωνα με το λόγο του Αποστόλου Παύλου που γράφει στην Α’ προς Κορινθίους «ουκ εάσει υμάς πειρασθήναι υπέρ ο δύνασθαι, αλλά ποιήσητε συν τω πειρασμώ και την έκβασιν, του δύνασθαι υμάς υπενεγκείν» (Α’ Κορ. 10,13).
Και τρίτον, μας ευλογεί με τη βοήθειά Του, εφ’ όσον βέβαια εμείς διά της προσευχής τη ζητήσουμε, σύμφωνα με τα λόγια του Αποστ. Παύλου που λέει στην επιστολή του προς Εβραίους «ενώ πέπονθεν αυτός πειρασθείς, δύναται τοις πειραζομένοις βοηθήσαι» (Εβρ. 4, 15).
Η μεγαλύτερη βοήθεια που μας προσφέρει είναι η Θεοτόκος, η Παναγιά μας, που προς Αυτήν καταφεύγουμε και ζητούμε να μας βοηθήσει για τη σωτηρία μας. Ας προσπαθήσουμε σήμερα που θα ψαλεί η πρώτη Παράκληση να δεχθούμε αυτή τη μεγάλη βοήθεια, έτσι ώστε ενδυθούμε με τις ευλογίες της και να αντιμετωπίσουμε τους πειρασμούς.
Προηγούμενο άρθροΝηστεία Δεκαπενταύγουστου: Τι πρέπει να γνωρίζουμε
Επόμενο άρθροΤο Πολυκοινωνικό προσκαλεί στη μεγαλύτερη συναυλία του καλοκαιριού!