Η ώρα της επενδυτικής απόφασης για το έργο της κατασκευής του πλωτού σταθμού αποθήκευσης LNG και επαναεριοποίησης ανοικτά της Αλεξανδρούπολης, φαίνεται ότι πλησιάζει.

Η Ευρ. Επιτροπή, σύμφωνα με πληροφορίες, ενέκρινε τη συμβατότητα του FSRU με το πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων και συγκεκριμένα με τη συγχρηματοδότηση που θα λάβει από το ΕΣΠΑ. Πρόκειται, όπως αναφέρουν πηγές, για πόρους της τάξης των 165 εκ. ευρώ, και η διάθεση τους δεν αντιβαίνει την κοινοτική νομοθεσία.

Για το θέμα υπήρξε χθες και σχετική ενημέρωση στη συνάντηση του υπουργού ΠΕΝ Κώστα Σκρέκα με την αντιπρόεδρο της Ευρ. Επιτροπής Μαργκρετε Βεστάγκερ.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι για τα επόμενα βήματα της επένδυσης απαιτείται και η έγκριση από τις Βρυξέλλες της συμμετοχής του ΔΕΣΦΑ ως μετόχου στο FSRU Αλεξανδρούπολης. Για την ακρίβεια το αντικείμενο της εξέτασης αφορά στο κατά πόσο η συμμετοχή του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου σε ένα Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) δεν δημιουργεί ζητήματα ανταγωνισμού.

Ανάλογος έλεγχος που συνοδεύτηκε με έγκριση έγινε και για τον Bulgartransgaz, τον Διαχειριστή του βουλγαρικού συστήματος.

Προηγούμενο άρθροΣάλλας: Θα υπάρξει έκρηξη της κατανάλωσης – Του χρόνου θα μιλάμε για την ανάκαμψη της χώρας
Επόμενο άρθροΕρώτηση Μυλωνάκη για το τουρκικό UAV πάνω από την Ορεστιάδα