Πέθανε ο πρίγκιπας Φίλιππος σε ηλικία 99 ετών, μόλις δύο μήνες πριν κλείσει τα εκατό του χρόνια. Ο Δούκας του Εδιμβούργου ήταν παντρεμένος με τη βασίλισσα Ελισάβετ για 73 χρόνια. Στάθηκε στο πλευρό της κατά τη διάρκεια της 69χρονης βασιλείας της. Ήτνα ο “βράχος” της όπως η ίδια συνήθιζε να λέει.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος πέρασε τις τελευταίες ημέρες της ζωής του στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Είχε νοσηλευτεί για 28 ημέρες στο νοσοκομείο λόγω προβλημάτων με την καρδιά του, ενώ νοσηλεύτηκε και για μια λοίμωξη που τον ταλαιπωρούσε. Ο θάνατός του “βυθίζει” στο πένθος όλη τη Βρετανία, την Κοινοπολιτεία και κυρίως τη βασιλική οικογένεια, αφού ο Φίλιππος ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στα εγγόνια του, τα οποία λάτρευε και είχε ιδιαίτερο δεσμό μαζί τους.

Ποιος ήταν ο πρίγκιπας Φίλιππος

Γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου 1921 ως πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδος και της Δανίας. Ως απόγονος του Οίκου του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Γκλύξμπουργκ, γεννήθηκε στην Ελλάδα, στο παλάτι Μον Ρεπό στην Κέρκυρα, στο τραπέζι της κουζίνας της έπαυλης. Ήταν το πέμπτο παιδί της πριγκίπισσας Αλίκης και του πρίγκιπα Ανδρέα και το μοναδικό αγόρι. Βαπτίσθηκε Χριστιανός Ορθόδοξος με νονούς τη γιαγιά του Όλγα της Ελλάδας και τον τότε Δήμαρχο της Κέρκυρας Αλέξανδρο Κοκοτό.

 

Λίγο μετά τη γέννησή του, ο παππούς του από τη μεριά της μητέρας του, Λουδοβίκος του Μπάττενμπεργκ, μετέπειτα γνωστός ως Λούις Μαουντμπάττεν, Μαρκήσιος του Μίλφορντ Χέιβεν, πέθανε στο Λονδίνο. Ο Λουδοβίκος ήταν πολιτογραφημένος ως Βρετανός υπήκοος, ο οποίος είχε αρνηθεί τους γερμανικούς τίτλους του και είχε υιοθετήσει το επώνυμο Μαουντμπάττεν, κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου. Η πριγκίπισσα Αλίκη και ο Φίλιππος πήγαν στο Λονδίνο για την κηδεία, όμως ο πατέρας του πρίγκιπας Ανδρέας δεν παρέστη καθώς βρισκόταν στο Μικρασιατικό μέτωπο.

Ο πόλεμος τερματίστηκε με την ήττα της Ελλάδας και, στις 21 Σεπτεμβρίου 1922, ο θείος του Φίλιππου, Κωνσταντίνος Α΄, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον θρόνο, ενώ ο πατέρας του συνελήφθη από το στρατιωτικό καθεστώς που είχε επιβληθεί στην Αθήνα. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, αποφασίστηκε η εξορία του πρίγκιπα Ανδρέα από την Ελλάδα. Το βρετανικό πολεμικό πλοίο HMS Calypso παρέλαβε την οικογένεια του Ανδρέα, με τον Φίλιππο να μεταφέρεται μέσα σε ένα αυτοσχέδιο κρεβατάκι φτιαγμένο από πορτοκαλί κουτί. Αρχικά η οικογένεια εγκαταστάθηκε στο Παρίσι σε ένα σπίτι που τους παραχωρήθηκε από την πλούσια θεία του Φιλίππου, Μαρία. Ο πρίγκιπας Φίλιππος επειδή έφυγε σε πολύ μικρή ηλικία από την Ελλάδα δεν απέκτησε ποτέ καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας. Έχοντας εκπαιδευτεί στη Γαλλία, στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, κατετάγη σε ηλικία 18 ετών στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, το 1939.

Η γνωριμία και ο γάμος με τη βασίλισσα Ελισάβετ

Από τον Ιούλιο του 1939 άρχισε να αλληλογραφεί με τη 13χρονη τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ, η οποία ήταν μακρινή ξαδέλφη του, την οποία είχε συναντήσει για πρώτη φορά το 1934.

Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στον Βρετανικό Στόλο Μεσογείου και στο Βρετανικό Στόλο Ειρηνικού. Μετά τον πόλεμο, ο Φίλιππος πήρε την απαιτούμενη άδεια από το Γεώργιο ΣΤ΄ προκειμένου να παντρευτεί την Ελισάβετ.

Πριν από την επίσημη ανακοίνωση του αρραβώνα τους, εγκατέλειψε τους ελληνικούς και δανικούς βασιλικούς του τίτλους και έγινε Βρετανός υπήκοος, υιοθετώντας το επώνυμο Μαουντμπάτεν των παππούδων του από την πλευρά της μητέρας του.

Έπειτα από έναν αρραβώνα πέντε μηνών, παντρεύτηκε την Ελισάβετ, στις 20 Νοεμβρίου 1947. Λίγο πριν από τον γάμο, ο βασιλιάς του χορήγησε τον τίτλο Βασιλική Υψηλότητα και τον έχρισε Δούκα του Εδιμβούργου.

Ο Φίλιππος αποστρατεύθηκε όταν η Ελισάβετ έγινε βασίλισσα το 1952, έχοντας προηγουμένως φθάσει μέχρι τον βαθμό του αντιπλοιάρχου. Η σύζυγός του τον ονόμασε πρίγκιπα του Ηνωμένου Βασιλείου το 1957. Ο Φίλιππος απέκτησε τέσσερα παιδιά με την Ελισάβετ: τον Κάρολο, την Άννα, τον Ανδρέα και τον Εδουάρδο.

Είχε οκτώ εγγόνια και δέκα δισέγγονα. Μέσω διατάγματος, το 1960, δόθηκε η δυνατότητα στους απογόνους του Φίλιππου και της Ελισάβετ που δεν έφεραν τίτλους, να χρησιμοποιούν το επώνυμο Μαουντμπάτεν-Ουίνδσορ. Ως μεγάλος υποστηρικτής των αθλημάτων, ο Φίλιππος βοήθησε στο να αναπτυχθεί η ιπποδρομία συνδυασμένης οδήγησης. Ήταν πατρόνας σε πάνω από 800 οργανώσεις και υπηρετούσε ως πρόεδρος του προγράμματος «Βραβείο του Δούκα του Εδιμβούργου» για νέους ηλικίας 14 έως 24 ετών.

Βυθισμένη στο πένθος η βασίλισσα Ελισάβετ – Η ανακοίνωσή της

“Με βαθιά θλίψη” ανακοίνωσε η βασίλισσα Ελισάβετ τον θάνατο του συζύγου της, πρίγκιπα Φίλιππου,. Με ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει: “Με βαθιά θλίψη, η βασίλισσα ανακοινώνει τον θάνατο του αγαπημένου συζύγου της, του Δούκα του Εδιμβούργου. Πέθανε ειρηνικά σήμερα το πρωί στο Κάστρο Windsor. Περαιτέρω ανακοινώσεις θα γίνουν σύντομα. Η Βασιλική Οικογένεια ενώνεται με ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για να πενθήσουν την απώλεια του».

 

Ο θάνατός του βυθίζει το έθνος και τη Βασιλική Οικογένεια σε πένθος. Η βασίλισσα αναμένεται τώρα να εισέλθει σε περίοδο πένθους οκτώ ημερών. Δεν θα εκτελέσει τα καθήκοντα της, ακόμη και ιδιωτικά, ενώ και οι υποθέσεις του κράτους θα σταματήσουν επίσης. Το επίσημο βασιλικό πένθος αναμένεται να συνεχιστεί για 30 ημέρες. Αξιωματούχοι στο Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ προετοιμάζονται τώρα για μια βασιλική τελετουργική κηδεία στο Κάστρο του Ουίνδσορ στο Μπερκσάιρ, σύμφωνα με τις επιθυμίες του Φίλιππου, με αναμενόμενη στρατιωτική πομπή στο Λονδίνο.

ΠΗΓΗ www.enikos.gr
Προηγούμενο άρθροΜε 15 θέματα συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης
Επόμενο άρθροΣε λειτουργία τέθηκαν οι μετεωρολογικοί σταθμοί των Φερών και Πέπλου