Προβολή ντοκιμαντέρ και δρώμενα για τον Πόντο

στο Μουσείο Μετάξης

 

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, προβάλλει κάθε μήνα ντοκιμαντέρ διακεκριμένων Ελλήνων σκηνοθετών, στο πλαίσιο του αφιερώματος «Το ελληνικό ντοκιμαντέρ συναντά τον χώρο, τον τόπο και την ιστορία». Όπως είναι ήδη γνωστό, κάθε ταινία συνδέεται, είτε με τη θεματική εκάστου μουσείου του Δικτύου ΠΙΟΠ στο οποίο και προβάλλεται είτε με την τοπική ιστορία και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά.

Έτσι, λοιπόν, τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου, στις 18:00, στο Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί, το κοινό έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει το ντοκιμαντέρ «Τραντέλλενοι» του βραβευμένου Πόντιου σκηνοθέτη, Ηλία Ιωσηφίδη (2012, 68’),το οποίο αναδεικνύει τις ζωντανές παραδόσεις και τα έθιμα των Ποντίων. Στην εκδήλωση θα παρευρίσκεται και ο σκηνοθέτης ώστε να προλογίσει το ντοκιμαντέρ και, εν συνεχεία, να συνομιλήσει με το κοινό.

Δρώμενα – έκπληξη, που πραγματοποιούνται με τη συνεργασία του Μορφωτικού Συλλόγου Ποντίων Ν. Έβρου «Αλέξιος Κομνηνός» και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου Ροδόπης « Η Κερασούντα και το Γαρς», θα παρουσιαστούν πριν και μετά την προβολή.

 

  • Λίγα λόγια για την ταινία «Τραντέλλενοι»

 

Ένα ντοκιμαντέρ για την ζωή και την παράδοση στον Πόντο που αποτέλεσε, για αιώνες, το πολυπληθέστερο κομμάτι του Ανατολικού Ελληνισμού. Οι Πόντιοι κατόρθωσαν, υπό αντίξοες συνθήκες, να διατηρήσουν την ιδιαίτερη πολιτισμική ταυτότητά τους. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει την παράδοση των Ποντίων και αποκαλύπτει πως στη χώρα μας ζει και αναπνέει ένας δεύτερος Πόντος, ακμαίος και δυνατός, όπως παλιά. Οι Μωμόγεροι, οι Πεχλιβάνηδες, οι αυγομαχίες, τα παρχάρια, και πολλά ακόμη συνθέτουν μέρος της θεματικής του ντοκιμαντέρ.

 

Η είσοδος για το κοινόθα είναι ελεύθερη. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων.

 

Μουσείο Μετάξης,

Ελευθερίου Βενιζέλου 73, 684 00 Σουφλί

Τ: 25540 23700 (καθημερινά 10:00 – 17:00)

Προηγούμενο άρθροΚΟΙΝΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΑΜ-Θ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Επόμενο άρθροΤριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ… αχινό! Η πιο μαγική παιδική παράσταση έρχεται στην Αλεξανδρούπολη το Σάββατο 7 Νοεμβρίου