Home ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Προεκλογική περίοδος στην σκιά τραγικών γεγονότων στην ευρύτερη «γειτονιά της χώρας» (γράφει...

Προεκλογική περίοδος στην σκιά τραγικών γεγονότων στην ευρύτερη «γειτονιά της χώρας» (γράφει η Μαρία Ι. Γιαλαμά)

Προεκλογική περίοδος στην σκιά τραγικών γεγονότων στην ευρύτερη «γειτονιά της χώρας».

Εβδομάδα τελευταίων προετοιμασιών για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, με το προεκλογικό κλίμα να προσπαθεί να καλύψει τα μεγάλα και σημαντικά που συμβαίνουν στην γειτονιά της χώρας μας. Εκατόν είκοσι χιλιάδες Αρμένιοι ομόθρησκοι, εκτοπίζονται από τις πατρογονικές τους εστίες  στο Αρτσάχ του Αζερμπαϊζάν, μετά από κοινές απειλές των Αζέρων και των Τούρκων και οδεύουν προς την Αρμενία. Τραγικές εικόνες με τους εκπατριζομένους να αποχαιρετούν τους νεκρούς τους στους τάφους τους, να παίρνουν μαζί τους ελάχιστα πράγματα στα αυτοκίνητά τους και να ξεκινούν τον δρόμο της προσφυγιάς, χωρίς να ξέρουν με βεβαιότητα πού οδηγεί.

Μνήμες κατακλύζουν τους Έλληνες, γνωστές από τις διώξεις των προγόνων τους, της Ανατολικής Θράκης, της Μ.Ασίας και της Σμύρνης, που πρίν ένα αιώνα, έγιναν με τον ίδιο τρόπο. Ίδιοι οι αιμοσταγείς διώκτες τους από τις πατρογονικές εστίες, Τούρκοι. Μνήμες κι από τους ομοεθνείς Κυπρίους που αναγκάσθηκαν το 1974 να εγκαταλείψουν τις εστίες τους ,μετά την εισβολή των Τούρκων στο νησί. Ήταν και τότε αμέτοχη η διεθνής κοινότητα, όπως και τώρα ,ως προς την παροχή συνδρομής στους πραγματικούς πρόσφυγες. Μετείχε βεβαίως όπως και τώρα, με την ανοχή της και την απραξία της, επιτρέποντας  στον βάρβαρο γείτονα, να πράξει όσα έπραξε και πράττει. Δεν είναι η πρώτη φορά , στην  σύγχρονη εποχή, που οι οργανισμοί προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ΕΕ, ο ΟΗΕ, λειτουργούν επιλεκτικώς.  Είναι εκκωφαντική η σιωπή τους, τόσο για τα χιλιάδες θύματα των Αρμενίων πρίν τρία χρόνια, όσο και για τους σημερινούς εκτοπισμούς. Η ομόδοξη Ρωσία, σιωπά και πάλι μπροστά σ ’αυτήν την ανήκουστη πρόκληση του Αζερμπαϊζάν, όπως άλλωστε σιωπά και η διεθνής κοινή γνώμη. Η άποψη ότι πρόκειται για παιχνίδια γεωστρατηγικής  που θ΄αλλάξουν το γεωπολιτικό τοπίο αποκτά υποστηρικτές. Αυτοί που πληρώνουν όμως με τις ζωές τους τις βίαιες αλλαγές, είναι οι πολίτες των εθνών, που υφίστανται  εθνοκάθαρση και εν προκειμένω οι Αρμένιοι.

Η Ελληνική κυβέρνηση, ιδιαιτέρως δραστήρια και αρωγός της Ουκρανίας ,κατά την εισβολή των Ρώσων στην χώρα, σιωπά. Οι λόγοι πολλοί, αν και όχι εμφανείς και κατανοητοί όλοι.  Είναι βέβαιο ότι δεν αποτελούν  λόγους αφωνίας οι πρόσφατες καταστροφές των Daniel και Elias,ούτε βεβαίως οι φωτιές στον Έβρο και στην Ρόδο. Τα ΜΜΕ, κάνουν συγκρατημένες αναφορές, στο νέο προσφυγικό κύμα που δημιουργείται. Στρέφουν την προσοχή των πολιτών, σε ήσσονος σημασίας θέματα, όπως η προσωπική ζωή του νέου αμφιλεγομένων προθέσεων προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Του ανθρώπου ,που τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου από τους Τούρκους, τα χαρακτηρίζει ανερυθρίαστα Τουρκικό κρατίδιο.

Οι εκλογές όμως για την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση πλησιάζουν, παρουσιάζοντας το πρωτοφανές της μεγάλης συμμετοχής υποψηφίων αυτοδιοικητικών, τόσο για τον πρώτο, όσο και για τον δεύτερο βαθμό της αυτοδιοικήσεως. Στην περιφέρεια  Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και δή στον πολύπαθο Έβρο, είναι πολλοί αυτοί που ενδιαφέρονται να προσφέρουν στον τόπο τους, κατέχοντας κάποια θέση σε δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο. Δεν έχουν επιδείξει μέχρι στιγμής όμως την ίδια διάθεση για τους πάσχοντες συμπολίτες τους στις καμένες περιοχές του νομού. Οι αυτοδιοικητικοί  συνδυασμοί δεν έκαναν κάποια πράξη αλληλεγγύης, ώστε να ανακουφίσουν προσωρινώς τους πυροπλήκτους, δίνοντάς τους έμπρακτη ελπίδα για το μέλλον. Ζητούν δε την ψήφο επανεκλογής, άτομα που δεν έπραξαν το παραμικρό για να θωρακίσουν τον Έβρο, από τις πυρκαγιές. Που όταν απεφασίσθη η γιγάντωση του ΚΥΤ και του ΠΡΟΚΕΚΑ Φυλακίου από την κυβέρνηση, όχι μόνον δεν εξέφρασαν τεκμηριωμένα την αντίρρησή τους ,αλλά συνεφώνησαν μαζί της. Νύν  αυτοδιοικητικοί, που δεν εμερίμνησαν, να οχυρωθεί σωστά η μεθόριος και να απαγορευθεί  η δράση  των λαθροδιακινητών ΜΚΟ στον Έβρο. Που άφησαν το δάσος της Δαδιάς ακαθάριστο από το 2007 και που δεν αντιστάθηκαν στις περίεργες πιέσεις οργανώσεως, ώστε να μην  γίνεται ο καθαρισμός και η καθ΄ υπόδειξιν του δασαρχείου υλοτόμηση. Με το πρόσχημα της ενοχλήσεως των αρπακτικών πτηνών, εστέρησαν την δυνατότητα  στο δάσος  να αναπνέει  μέσω των καθαρισμών και να υπάρχουν ζώνες πυρασφαλείας .Διευκόλυναν με τις πρακτικές τους την παραμονή λαθρομεταναστών εντός του δάσους, με τις τραγικές συνέπειες των πυρκαγιών που αυτοί προεκάλεσαν. Δεν απαίτησαν την πρόσληψη δασοφυλάκων αλλά και την αλλαγή λειτουργίας του καθ΄ύλην αρμοδίου φορέως εκμεταλλεύσεως των δασών. Αποτυχημένοι με ελάχιστο έργο, «σωτήρες» της περιφερειακής ενότητος, που τολμούν και ζητούν εκ νέου την ψήφο  άνευ αιδούς, ευελπιστούντες στην συνήθη αμνησία των ψηφοφόρων, υποσχόμενοι «λαγούς με πετραχείλια» για το μέλλον. Δεν αισχύνονται ούτε για το μαύρο των 940.000 στρεμμάτων που καλύπτει την ζωή των Εβριτών ούτε για την αιθάλη που εισπνέουν καθημερινώς. Ούτε για τους ξεσπιτωμένους της Κίρκης, που λόγω ελλείψεως πυροσβεστικού οχήματος, κάηκαν οι εστίες τους. Ούτε για τις κτηνοτροφικές και μελισσοκομικές μονάδες της περιοχής που αφέθηκαν να καούν. Και το χειρότερο, εσιώπησαν μπροστά στο κυβερνητικό κλιμάκιο, αλλά και στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Του επέτρεψαν να κατανοήσει εσφαλμένως, ότι οι καταστροφές ήταν μικρότερες απ΄ αυτές που είχε δοθεί η εντύπωση αρχικώς. Κανείς εξ αυτών δεν τόλμησε να του δώσει την ακριβή εικόνα. Άβουλοι και μοιραίοι, απεμπόλησαν στην ευκαιρία που τους εδόθη, έστω και καθυστερημένα να βοηθήσουν τον τόπο τους.

Σιωπηλοί παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στην ευρύτερη «γειτονιά της χώρας», χωρίς να προβληματίζονται για το πιθανό δυσοίωνο μέλλον του Έβρου ,αν όχι ολοκλήρου της Θράκης. Πολιτεύονται με κομματικές σημαίες, αγνοώντας την ενωτική γαλανόλευκη, καθιστώντας όλο και πιο ύποπτη την επιθυμία της εκλογής τους μόνον για ίδιον όφελος.

Ευχή να μην επιτρέψουν την εκλογή τους οι Θράκες. Να τους απομονώσουν ,εκλέγοντας αυτούς που στην διαδρομή της ζωής τους, έχουν να επιδείξουν θετικό εθνικό πρόσημο. Οι καιροί είναι δύστοκοι, επιβάλλεται να αποκλεισθούν των εκλογικών επιτυχιών οι πιθανοί ακούσιοι ή εκούσιοι εφιάλτες που δείχνουν έτοιμοι να ανοίξουν τις κερκόπορτες όταν τους ζητηθεί.

Exit mobile version