Συνολικά 746 εθνοφύλακες θα χρησιμοποιήσει ο Στρατός Ξηράς για την φρούρηση αποθηκών πυρομαχικών, καυσίμων, υλικών επιστράτευσης και λοιπών εγκαταστάσεων, κατά το έτος 2020.

Πρόκειται για τον ίδιο αριθμό εθνοφυλάκων, που επιφορτίστηκαν με την φύλαξη κρίσιμων εγκαταστάσεων των Ενόπλων Δυνάμεων και κατά την περσινή χρονιά.

Με βάση τον νόμο συγκρότησης της Εθνοφυλακής την χρονιά του 1982 στους χρησιμοποιούμενους σε τακτικές ή ειδικές αποστολές εθνοφύλακες δύναται να χορηγούνται αποδοχές, τροφή, ιματισμός και υπόδηση. Στο πλαίσιο αυτό με κοινή απόφαση των υφυπουργών Οικονομικών και Εθνικής Αμυνας Θεόδωρου Σκυλακάκη και Αλκιβιάβη Στεφανή το ποσό της ημερήσιας αποζημίωσης που παρέχεται στους Εθνοφύλακες μόνον για την αντιμετώπιση των δαπανών τροφής, ιματισμού και υπόδησης τους για την χρονιά του 2020 καθορίζεται στα 16 ευρώ.

Τα Τάγματα Εθνοφυλακής, που όλο αυτό το διάστημα δίνουν τη δική τους μάχη στον Εβρο για να μην παραβιαστούν τα σύνορα της χώρας μας από τους χιλιάδες μετανάστες, που προωθήθηκαν στην ελληνοτουρκική μεθόριο από την Αγκυρα, αποτελούν οργανωμένη στρατιωτική δύναμη έχοντας ενεργή συμμετοχή στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Στρατού Ξηράς.

Η αποστολή της Εθνοφυλακής συνίσταται:

α) στη συμβολή στην άμυνα της χώρας και η ενίσχυση και υποβοήθηση των Ενόπλων Δυνάμεων στην εκπλήρωση της αποστολής τους,

β) στη συμβολή στην παθητική άμυνα και αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών (πυρκαγιές, θεομηνίες, σεισμοί κ.λπ.) και

γ) στην υποβοήθηση του έργου του Στρατού σε περίπτωση μερικής ή γενικής επιστρατεύσεως.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στην Εθνοφυλακή μπορούν να καταταγούν οι Ελληνες πολίτες ηλικίας από 18 μέχρι και 45 ετών. Κατ’εξαίρεση όμως επιτρέπεται η κατάταξη και προσωπικού, που έχει υπερβεί το τεσσαρακοστό πέμπτο έτος της ηλικίας του και μέχρι τη συμπλήρωση του 60ου έτους, μόνο με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, όταν το προσωπικό προς στράτευση στην περιοχή από τις άλλες προβλεπόμενες ηλικίες δεν επαρκεί. Επιπλέον, οι υποψήφιοι εθνοφύλακες πρέπει να έχουν κρίση σωματικής ικανότητας πρώτης (Ι/1) και δεύτερης (Ι/2) κατηγορίας, να διαθέτουν απολυτήριο «λευκού» χρώματος και ο τόπος μόνιμης διαμονής τους θα πρέπει να βρίσκεται εντός της περιοχής ευθύνης της μονάδας Εθνοφυλακής.

www.protothema.gr

Προηγούμενο άρθροΑρκάς: Το υπαρξιακό παράπονο του… κορωνοϊού για την Ελλάδα
Επόμενο άρθροΕνεργοποιήθηκε η απαγόρευση αεροπορικής και ακτοπλοϊκής μετάβασης στα νησιά