“Στον άξονα της αρχαίας Εγνατίας Οδού και εκατέρωθεν αυτής, ενισχύονται δράσεις πολιτισμού με διάφορους φορείς. Είναι μία πρόταση που στοχεύει στην ανάπτυξη συνολικά αυτής της διαδρομής, είναι αυτό που ζητάει η σύγχρονη κοινωνία, είναι πρωτότυπο στον ελλαδικό χώρο και γι’ αυτό δεχτήκαμε τα συγχαρητήρια”, ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΑΜ-Θ Μιχάλης Αμοιρίδης

Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου

Την διαπεριφερειακή συνεργασία στα θέματα τουρισμού και το σχεδιασμό κοινών δράσεων συζήτησαν οι αντιπεριφερειάρχες και εντεταλμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι τουρισμού των Περιφερειών της χώρας στη συνάντησή τους που πραγματοποιήθηκε στη Καστοριά με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της εταιρείας τουρισμού.

Ήταν η δεύτερη συνάντηση αντιπεριφερειαρχών και εντεταλμένων περιφερειακών συμβούλων τουρισμού στην οποία την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης εκπροσώπησε ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Μιχάλης Αμοιρίδης.

Στην τελευταία συνάντηση όλοι οι εκπρόσωποι των Περιφερειών παρουσίασαν τις επιμέρους σχεδιαζόμενες δράσεις τους και αναζητήθηκε τρόπος για να προωθηθούν μελλοντικές διαπεριφερειακές συνεργασίες, ώστε να αναδειχθεί το τουριστικό προϊόν σε πραγματικό μοχλό ανάπτυξης για την κάθε Περιφέρεια ανάλογα με τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της.

Ο κ. Αμοιρίδης στη συνάντηση αυτή δέχτηκε τα συγχαρητήρια για λογαριασμό του περιφερειάρχη για πρόταση που σχεδιάζεται να κατατεθεί στο ΕΣΠΑ.

Πρόκειται για οργανωμένη χωρική επένδυση υπό τον τίτλο “Εγνατία Πολιτισμού-Τουρισμού”, με τον αντιπεριφερειάρχη τουρισμού να διευκρινίζει τα εξής “στον άξονα της αρχαίας Εγνατίας Οδού και εκατέρωθεν αυτής, ενισχύονται δράσεις πολιτισμού με διάφορους φορείς.

Είναι μία πρόταση που στοχεύει στην ανάπτυξη συνολικά αυτής της διαδρομής, είναι αυτό που ζητάει η σύγχρονη κοινωνία, είναι πρωτότυπο στον ελλαδικό χώρο και γι’ αυτό δεχτήκαμε τα συγχαρητήρια”

 

Σκοπιμότητα ΟΧΕ Πολιτισμού – Τουρισμού στην ΑΜΘ

• Τουριστική ανάπτυξη ως στρατηγικός αναδυόμενος αναπτυξιακός τομέας,

• Πολιτισμός ως πόρος που θα προσδιορίσει την υψηλή ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος,

• Πολιτισμός – Τουρισμός: Τομείς με έντονη χωρική διάσταση, ανάγκη δικτύωσης – χωρικής οργάνωσης,

• Πολιτισμός – Τουρισμός: Η «σύνδεση» απαιτεί πολύπλευρη παρέμβαση (υποδομές, επιχειρηματικότητα, ανθρώπινους πόρους, ΤΠΕ) που προσδιορίζονται χωρικά,

• Εδαφική Επένδυση: ένα νέο εργαλείο που μπορεί να δώσει προστιθέμενη αξία στον σχεδιασμό των παραπάνω.

 

Κεντρικός στόχος η ΟΧΕ ως όχημα ανάπτυξης:

• Να ενσωματώσει τους πολιτιστικούς πόρους, τις αξίες και την ιστορία στο τουριστικό προϊόν,

• Να αποκαταστήσει την χωρική συνέχεια στο περιφερειακό τουριστικό προϊόν (λειτουργικά και εννοιολογικά),

• Να προωθήσει τον ολοκληρωμένο χαρακτήρα παρεμβάσεων στον τομέα του Πολιτισμού,

• Να αναδείξει τις συνέργειες μεταξύ προστασίας του πολιτισμικού αποθέματος και τοπικής ανάπτυξης,

• Να ιεραρχήσει τα έργα Πολιτισμού με βάση την αποτελεσματικότητα και την προστιθέμενη αξία,

• Να έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την Περιφέρεια (όχι μόνο για την περιοχή εφαρμογής),

• Να εξασφαλίσει το σύνολο των προϋποθέσεων που απαιτούνται για την επίτευξη συγκεκριμένου αποτελέσματος.

 

Περαιτέρω στην συνάντηση στην Καστοριά οι εκπρόσωποι των Περιφερειών της χώρας συζήτησαν θέματα που αφορούν διοικητικές, γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες, καθώς και νομοθετικά κενά που η επίλυσή τους θα βοηθήσει την εύρυθμη λειτουργία τους.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν οι συντονισμένες ενέργειες για την βελτίωση του θεσμικού πλαισίου του Καλλικρατικού νόμου που αφορά στην τουριστική προβολή, η αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, οι ενιαίες δράσεις για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, η διαχείριση σημαντικών επίκαιρων προβλημάτων (π.χ. μεταναστευτικό) και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Απόφαση όλων των Περιφερειών είναι η διαβίβαση των αποτελεσμάτων που προέκυψαν από την 2η συνάντηση αντιπεριφερειαρχών και εντεταλμένων περιφερειακών συμβούλων τουρισμού στην ΕΝΠΕ προκειμένου να υπάρξει θεσμική διεκδίκηση για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν εντοπιστεί.

Η τρίτη συνάντηση αντιπεριφερειαρχών και εντεταλμένων περιφερειακών συμβούλων τουρισμού, θα πραγματοποιηθεί στην Πελοπόννησο, με συγκεκριμένη ατζέντα που από κοινού θα διαμορφωθεί.

Πηγή: www.xronos.gr

Προηγούμενο άρθροLNG, η χθεσινή διαφωνία μου με τον Ν.Λυγερό..που έγινε..συμφωνία..και εξόργισε τον Δήμαρχο Αλεξ/πολης. (του Π.Μάνδαλου)
Επόμενο άρθρο«Aγροτικό» ΕΣΠΑ με μπόνους έως 22.000€ για νέους αγρότες