Στην περίπτωση των πιλοτικών offshore αιολικών, που πρόκειται να εγκατασταθούν σε μία θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Αλεξανδρούπολης, θα κάνει «πρεμιέρα» στη χώρα μας η φόρμουλα των «go-to-areas» που αποφασίσθηκε σε επίπεδο Ε.Ε., για την επιτάχυνση των «πράσινων» επενδύσεων και, με αυτό τον τρόπο, την όσο το δυνατόν πιο ταχεία απεξάρτηση από το αέριο.

Η ευρωπαϊκή φόρμουλα μεταφέρεται στην εθνική νομοθεσία με τις «Περιοχές Πρώτης Επιλογής ΑΠΕ», που θα θεσπιστούν με το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ, το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο, οι περιοχές αυτές θα πρέπει να βρίσκονται εκτός προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου «Natura 2000» και θα εγκρίνονται με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και κατόπιν Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Τα έργα ΑΠΕ που αναπτύσσονται σε μία ελληνική «go-to-area» θα εξαιρούνται από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης και την Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση.

Με άλλο άρθρο του ίδιου σχεδίου νόμου, καθορίζεται ως «Περιοχή Πρώτης Επιλογής ΑΠΕ» το τμήμα που θα προσδιοριστεί για την ανάπτυξη πιλοτικών offshore αιολικών, εντός της ευρύτερης ζώνης που εκτείνεται νοτίως ακτογραμμής Περιφερειακής Ενότητας ‘Εβρου και βορείως-βορειοανατολικώς Σαμοθράκης. Όπως είναι γνωστό, με τροπολογία του ΥΠΕΝ στα τέλη Ιουνίου, καθορίσθηκε πως στο τμήμα αυτό θα αναπτυχθεί το πρώτο «κύμα» υπεράκτιων έργων στη χώρα μας, η υλοποίηση των οποίων θα «τρέξει» πιο γρήγορα από ό,τι στα υπόλοιπα θαλάσσια «οικόπεδα» που θα βγουν σε διαγωνισμούς.

Προς το παρόν η μόνη ελληνική «go-to-area» 

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το σχήμα των «go-to-areas» θα «ενεργοποιηθεί» στην εθνική νομοθεσία σε αυτή τη φάση αποκλειστικά για να επιταχυνθεί η αδειοδοτική ωρίμανση των πιλοτικών offshore ανοικτά της Αλεξανδρούπολης. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν σχέδια για αξιοποίηση των «Περιοχών Πρώτης Επιλογής ΑΠΕ» για την ανάπτυξη άλλων «πράσινων» επενδύσεων είτε σε άλλα θαλάσσια είτε σε άλλα χερσαία τμήματα της ελληνικής χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι με την τροπολογία, οι ταρίφες των έργων ανοικτά της Αλεξανδρούπολης θα «κλειδώσουν» με κοινοποίηση στην Κομισιόν, και όχι μέσω διαγωνισμών όπως θα γίνει στα υπόλοιπα «οικόπεδα», από επενδυτές που είναι κάτοχοι υφιστάμενων αδειών παραγωγής ή βεβαιώσεων ειδικών έργων, καθώς και κάτοχοι εκκρεμών αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στο παρελθόν στη ΡΑΕ, για πάρκα μέρος των οποίων εντάσσεται στην εν λόγω θαλάσσια «ζώνη» ανοικτά της Αλεξανδρούπολης. Στο μέρος της «ζώνης» που θα καθορισθεί ως Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ), θα αναπτυχθούν αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος έως 600 Μεγαβάτ.

Άδεια Παραγωγής στη συγκεκριμένη ζώνη κατέχει ο Όμιλος Κοπελούζου για έργο δυναμικότητας περί τα 220 Μεγαβάτ, ενώ αίτηση για Άδεια Παραγωγής περί τα 490 Μεγαβάτ έχει υποβάλλει ο όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Και τα δύο έργα αφορούν “πακτωμένες” και όχι πλωτές ανεμογεννήτριες.

Ο χαρακτηρισμός της συγκεκριμένης ΠΟΑΥΑΠ (δηλαδή του τμήματος της ευρύτερης «ζώνης» ανοικτά της Αλεξανδρούπολης) ως «Περιοχή Πρώτης Επιλογής ΑΠΕ» θα επιτρέψει την επίσπευση της δρομολόγησης των έργων, παρακάμπτοντας την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Εξάλλου, με δεδομένο ότι του εγκριτικού Προεδρικού Διατάγματος θα προηγείται ΣΜΠΕ, θα διασφαλίζεται ότι η ανάπτυξη των πάρκων θα γίνεται χωρίς σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

3ετής η άδεια έρευνας 

Με γνώμονα και πάλι την επιτάχυνση των πιλοτικών έργων, άλλο άρθρο στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο επιτρέπει στους επιλέξιμους επενδυτές (με άδειες που έχουν εκδοθεί ή εκκρεμούν για έργα τα οποία «τέμνουν» τη «ζώνη» στην Αλεξανδρούπολη) να υποβάλουν άμεσα αίτηση για άδεια έρευνας Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων. Η άδεια θα καλύπτει όλη τη «ζώνη» και θα μπορεί να υποβληθεί στην ΕΔΕΥΕΠ (τον αρμόδιο φορέα) με την ψήφιση του νομοσχεδίου, ενώ θα έχει διάρκεια 3 ετών, με δυνατότητα παράτασης.

Η άμεση έκδοση της άδειας έρευνας σημαίνει πως οι επενδυτές θα μπορούν να ξεκινήσουν να πραγματοποιούν μετρήσεις σε όλη την ευρύτερη «ζώνη» πριν από το Προεδρικό Διάταγμα που θα καθορίζει το τμήμα της (δηλαδή την ΠΟΑΥΑΠ) όπου θα κατασκευασθούν τα πάρκα. Η δυνατότητα αυτή δίνεται από τη στιγμή που οι ταρίφες των έργων δεν θα «κλειδώσουν» μέσω διαγωνισμών, όπως θα γίνει στα υπόλοιπα θαλάσσια «οικόπεδα», ενώ και πάλι στόχος είναι να κερδηθεί χρόνος.

Η πραγματοποίηση μετρήσεων και άλλων μετρητών είναι απαραίτητη, καθώς οι επενδυτές θα προσαρμόσουν τα πρότζεκτ που σχεδίαζαν ανοικτά της Αλεξανδρούπολης, στην ΠΟΑΥΑΠ που θα καθορισθεί τελικά. Έτσι, μεταξύ άλλων θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα μετακίνησης της θέσης εγκατάστασης, να τροποποιήσουν τη μέγιστη ισχύ ή την εγκατεστημένη ισχύ του σταθμού τους, καθώς και τον τύπο και τον αριθμό των ανεμογεννητριών.

www.energypress.gr

Προηγούμενο άρθρο14 θέσεις εργασίας από την 4K για το Δήμο Αλεξανδρούπολης – Δείτε την κατανομή των θέσεων σε όλους τους Δήμους
Επόμενο άρθροΤην πιθανή υποβάθμιση του 219 ΚΙΧΝΕ Διδυμοτείχου επισημαίνουν σε επιστολή τους οι Ενώσεις Στρατιωτικών