Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Eurostat για τον Σεπτέμβριο, στη χώρα μας η ανεργία διαμορφώθηκε στο 23,2% (μέτρηση Ιουλίου), τη στιγμή που σε ολόκληρη την ευρωζώνη η ανεργία έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2011.

Τα ευρωπαϊκά πρωτεία στην ανεργία με μεγάλη διαφορά διατηρεί η Ελλάδα, τη στιγμή μάλιστα που το ποσοστό των ανέργων στην ευρωζώνη έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας.

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat για τον μήνα Σεπτέμβριο, στη χώρα μας η ανεργία διαμορφώθηκε στο 23,2% (μέτρηση Ιουλίου). Την ίδια στιγμή, το ποσοστό σε ολόκληρη τη νομισματική ένωση έχει μειωθεί στο 10%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2011.

Στη δεύτερη θέση, σχεδόν τέσσερις μονάδες καλύτερα από την Ελλάδα, βρίσκεται η Ισπανία, όπου τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου η ανεργία ανήλθε στο 19,3%, συνεχίζοντας την καθοδική πορεία των τελευταίων μηνών.

Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Τσεχία (4%) και στη Γερμανία (4,1%).

Η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη θέση και στο μέτωπο της νεανικής ανεργίας, η οποία ανέρχεται στο 42,7% (στοιχεία Ιουλίου). Ακολουθούν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου, η Ισπανία (42,6%) και η Ιταλία (37,1%).

Στη μεγάλη εικόνα, τα στοιχεία της Eurostat αποτελούν θετικό μήνυμα για την προοπτική της ευρωζώνης. Ο αριθμός των ανέργων στα 19 κράτη-μέλη μειώθηκε κατά 100.000 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο, σε μία ένδειξη ότι η ανάκαμψη της νομισματικής ένωσης συνεχίζεται – έστω με αργούς ρυθμούς.

Η βελτίωση πάντως δεν αναιρεί τα δομικά προβλήματα που υπάρχουν στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, με το ποσοστό ανεργίας να παραμένει διπλάσιο σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

www.skai.gr

Προηγούμενο άρθροΣτον Εβρίτη Γιάννη Στάνκογλου το βραβείο καλύτερου ηθοποιού στο Φεστιβάλ της Φλωρεντίας
Επόμενο άρθροΘωμάς Κεσκινίδης: “Πέταξαν σε κτήματα του Απαλού αντιλυσσικά εμβόλια… Οικογένεια ταλαιπωρείται από χθές”