Του Χάρη Φλουδόπουλου – www.capital.gr

Σε πρώτο πλάνο μπαίνουν οι παραχωρήσεις των 10 περιφερειακών λιμανιών, με στόχο εντός του έτους να υπάρξει πρόοδος στα πρώτα 4 λιμάνια, για τα οποία έχει ήδη εκδηλωθεί απτό επενδυτικό ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα, όπως έχει αποφασιστεί από κοινού από το ΤΑΙΠΕΔ και τα υπουργεία Ναυτιλίας και Οικονομικών, σε πρώτη φάση θα προχωρήσουν οι παραχωρήσεις των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης, της Ηγουμενίτσας, του Ηρακλείου και του Βόλου. Μάλιστα, από τα 4 λιμάνια προβάδισμα φαίνεται να έχει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, για το οποίο έχει εκδηλωθεί αμερικανικό ενδιαφέρον να αποτελέσει διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο. Σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, αυτήν τη στιγμή, μετά την επιλογή από το ΤΑΙΠΕΔ των συμβούλων, αναμένεται η ολοκληρωμένη πρόταση του Ταμείου προκειμένου να διαπιστωθεί στη συνέχεια εάν το αρχικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τα τέσσερα λιμάνια συνεχίζει να υφίσταται.

Καθοριστικό το κλίμα

Στόχος είναι να ολοκληρωθούν από το ΤΑΙΠΕΔ στο αμέσως επόμενο διάστημα οι μελέτες αξιολόγησης βιωσιμότητας, προκειμένου να είναι έτοιμοι να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί. Καθοριστικός παράγοντας που θα κρίνει και τις επόμενες κινήσεις είναι η οικονομική συγκυρία αλλά και το ενδιαφέρον των επενδυτών, σύμφωνα πάντα με τον ΥΕΝ.

Ως γνωστόν, η αξιοποίηση των 10 περιφερειακών λιμανιών (Ηγουμενίτσας, Αλεξανδρούπολης, Λαυρίου, Καβάλας, Πατρών, Κέρκυρας, Ελευσίνας, Ραφήνας, Ηρακλείου και Βόλου) έχει κατηγοριοποιηθεί χρονικά με βάση την ελκυστικότητα του κάθε λιμανιού αναφορικά με το επενδυτικό ενδιαφέρον. Πάντως, ο κ. Πλακιωτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τα προβλήματα θα ξεπεραστούν και ότι θα υπάρξει πρόοδος στη διαδικασία των παραχωρήσεων, σημειώνοντας ότι πριν από την πανδημία είχε εκδηλωθεί μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, το οποίο δεν έχει ατονήσει. Ανάλογα με το οικονομικό κλίμα και την υποδοχή των διαγωνισμών από την αγορά θα ληφθεί η απόφαση για να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί, σύμφωνα με τον ΥΕΝ. Η κυβέρνηση επιδιώκει να προχωρήσουν οι επενδύσεις, στέλνοντας θετικό μήνυμα για την ελκυστικότητα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού.

Προηγούμενο άρθροΠ. Μιχαηλίδης: Η έκταση δίπλα στα ΚΑΑΥ να αξιοποιηθεί για δημοτικό πάρκινγκ (περιοχή Αγ. Παρασκευής)
Επόμενο άρθροΟ Δήμος Σουφλίου δεν δέχεται παιχνίδια «Made in Turkey» στις παιδικές χαρές του