Ο κορονοϊός υποχωρεί στη Σανγκάη μετά την καραντίνα 14 ημερών. Οι κάτοικοι επιστρέφουν στην καθημερινότητα τους. Ο Λεωνίδας Λεωνιδάκος εξηγεί στο newsit.gr πώς τα κατάφεραν.

“Η ζωή ξαναπαίρνει μπρος. Μαγαζιά, μπαρ, καφετέριες ανοίγουν. Ο κόσμος βγαίνει…”, λέει στο newsit.gr, ο Λεωνίδας Λεωνιδάκος, ο οποίος βρίσκεται από τον περασμένο Αύγουστο στην κινεζική πόλη για το μεταπτυχιακό του και παράλληλα εργάζεται σε μία εταιρεία.

Για 14 ημέρες, ο χρόνος “πάγωσε” στη Σανγκάη. Τα πάντα ήταν κλειστά, εκτός από τα σούπερ μάρκετ και -φυσικά- τα νοσοκομεία. “Ήταν δύσκολο, αλλά αυτό ήταν που μας έσωσε. Διότι μένοντας μέσα, βοηθήσαμε το κράτος και την κοινωνία, να μην εξαπλωθεί ο κορονοϊός. Και αποδείχθηκε ότι δούλεψε”, τονίζει ο 23χρονος.
Και εξηγεί: “Η καραντίνα βοήθησε πολύ, γιατί η κατάσταση σταθεροποιήθηκε. Όταν σταθεροποιείται η κατάσταση, φεύγει ο πανικός και όλοι -πολίτες και κυβέρνηση- έχουν πιο καθαρό μυαλό. Σαν λαός, οι Κινέζοι είναι έτοιμοι να κάνουν θυσίες. Στηρίζουν πολύ ο ένας τον άλλον. Ο κορονοϊός είναι ένας ιός που βάζει σε κίνδυνο τους ηλικιωμένους και εδώ υπάρχει ένας πολύ μεγάλος σεβασμός προς τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας. Δεν ήθελαν να τους βάλουν σε κίνδυνο και όλοι έμειναν στα σπίτια τους”.

Έχοντας ζήσει ο ίδιος τον… εγκλεισμό των 14 ημερών, ο Λεωνίδας Λεωνιδάκος αναφέρεται στην καραντίνα που τέθηκε σε ισχύ στην Ελλάδα, στέλνοντας παράλληλα ένα μήνυμα στους Έλληνες. “Με έχει εντυπωσιάσει το γεγονός ότι στην Ελλάδα πήρα μέτρα πολύ γρήγορα. Αλλά, άμα ο Έλληνας δεν καταλάβει ότι πρέπει να τα εφαρμόσει, δεν γίνεται τίποτα. Κάποιοι το έχουν πάρει χαλαρά και δεν θα έπρεπε. Θα έπρεπε να σοβαρευτούν. Είναι δύο εβδομάδες. Το ξέρω ότι δεν είναι εύκολο, γιατί το έχω περάσει. Αλλά ο κόσμος πρέπει να ακούσει τους ειδικούς. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για την εξέλιξη του κορονοϊού στην Ελλάδα. Αυτή η… θυσία θα βοηθήσει πάρα πολύ να σταθεροποιηθεί η κατάσταση”.

Τα μέτρα… δεν τελείωσαν

Και μπορεί η καραντίνα στη Σανγκάη να έληξε, ωστόσο τα μέτρα παραμένουν. “Ακόμα κυκλοφορούμε με μάσκα. Αν δεν φοράμε, κινδυνεύουμε με πρόστιμο. Και φυσικά να μας παίρνουν παντού τη θερμοκρασία. Επίσης, σε κάποιες πολυκατοικίες συνεχίζουν να απαγορεύουν την είσοδο σε επισκέπτες”.

Ο Λεωνίδας ελπίζει πως η Σανγκάη έχει αφήσει πίσω της τον εφιάλτη του κορονοϊού και εύχεται πως το ίδιο θα συμβεί στην Ελλάδα, όπου βρίσκονται η οικογένεια και οι φίλοι του. Το σίγουρο είναι πως τη δεδομένη στιγμή, αισθάνεται πιο ασφαλής στην Κίνα…

ΠΗΓΗ www.newsit.gr

Προηγούμενο άρθροΘετικός στον κορονοϊό Εβρίτης που νοσηλεύεται στο Π.Γ.Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης
Επόμενο άρθροΗλίας Δαστερίδης: “Οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού σε 10 κάδους ανακύκλωσης + 1 πράσινο κάδο, στην Αλεξανδρουπολη”