Δυναμική απεργιακή κινητοποίηση στην Αλεξανδρούπολη, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Φλεβάρη, στην πλαίσια των δράσεων ενάντια στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην βουλή

Νέα, νέε, σου κλέβουν τη ζωή, σου κήρυξαν τον πόλεμο, πολέμα τους και εσύ» «Ταφόπλακα στο μέλλον, μας κλέβουν το παρόν και σώζουνε τα κέρδη των εργοδοτών», «Η Ασφάλισή μας δεν είναι για παζάρια, τα δικαιώματά μας δεν παίζουμε στα ζάρια» ήταν τα κύρια συνθήματα που ακούστηκαν στην συγκέντρωση και στην πορεία που ακολούθησε.

Τις πρώτες πρωινές ώρες μέλη των ταξικών σωματείων, στη πύλη του εργοστασίου τροφίμων του ΥΦΑΝΤΗ ενημέρωσαν τους εργαζόμενους για τα νέα μέτρα και τους κάλεσαν σε πάλη για τα δικαιώματά τους.

Η κεντρική ομιλία στην συγκέντρωση έγινε από την Μαριάννα Δημητρούλη μέλους της πρωτοβουλίας αναπληρωτών – ωρομισθίων και ελαστικά εργαζομένων στην εκπαίδευση.

Χαιρετισμό από την Φανή Τρέλλη προέδρου του σωματείου συνταξιούχων Ν. Έβρου

Ψήφισμα  ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΝΑΤΟΪΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ κατέθεσε ο Αναστάσης Γεωργιάδης πρόεδρος του σωματείου οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Αλεξ/πολης και περιφέρειας

Ψήφισμα ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ, ΤΗ ΒΦΛ, ΤΟΝ ΟΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

κατέθεσε η Μαράτου Βαγγελιώ πρόεδρος του σωματείου Τουριστικών Επαγγελμάτων Ν. Έβρου

Παρέμβαση για τις εξελίξεις στη ΓΣΕΕ και τη στάση του ΕΚ Έβρου έκανε ο Κλάδης Διονύσης πρόεδρος του σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων και εμποροϋπαλλήλων Αλεξ/πολης – Φερών – Σουφλίου “Η ΕΝΟΤΗΤΑ”

Μαριάννα Δημητρούλη μέλους της πρωτοβουλίας αναπληρωτών – ωρομισθίων και ελαστικά εργαζομένων στην εκπαίδευση.

Συναγωνίστριες Συναγωνιστές

Σήμερα εργαζόμενοι από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ενώνουμε τις γροθιές μας, τις ελπίδες μας και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας.

Απεργούμε και καταδικάζουμε το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της ΝΔ που ιδιωτικοποιεί την ασφάλιση. Παλεύουμε για Δωρεάν και Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση. Για υψηλές παροχές υγείας και πρόνοιας. Ενώνουμε τις φωνές μας και με τους συνταξιούχους, όλο το λαό.

Αν κάποιος ανοίξει την τηλεόραση, μπει στο ίντερνετ, θα πέσει πάνω σε πάρα πολλά δημοσιεύματα που λένε πόσο θα κερδίσουμε από τον νέο νόμο. Μιλάνε για αυξήσεις. Για διόρθωση αδικιών. Για αλλαγή του τοπίου εδώ και 10 χρόνια. Προσπαθούν να πλάσουν ένα παράλληλο σύμπαν, έναν τεχνητό ενθουσιασμό.

Ταυτόχρονα θάβονται εντελώς οι δραστηριότητες των σωματείων, οι παρεμβάσεις των εργαζόμενων, των συνταξιούχων. Λες και όλη η πλάση χαίρεται με αυτό τον νόμο. Έχει θαφτεί εντελώς ο μεγάλος απεργιακός αγώνας που δίνουν οι εργαζόμενοι της Γαλλίας για το ίδιο ακριβώς θέμα, απόδειξη ότι η επίθεση αυτή είναι συντονισμένη από τα αφεντικά απανταχού. Ότι είναι κοινή στρατηγική της ΕΕ και όλων των αστικών κυβερνήσεων.

Ξεπερνώντας τα μεγάλα λόγια διαφόρων υπουργών, βουλευτών και «ειδικών» επί του ασφαλιστικού και κοιτώντας στα συγκεκριμένα στοιχεία, πέφτουν οι ψεύτικοι μανδύες και μένει πεισματάρα η αλήθεια.

Η ΝΔ δεν φέρνει νέο νόμο. Εφαρμόζει κατά γράμμα τον νόμο του ψαλιδοχέρη Κατρούγκαλου αφού η ουσία του παραμένει απαράλλακτη. Απλά κάνει κάποιες προσθήκες για να τον θωρακίσει και για να ξεπεράσει τα νομικά κενά. Αυτός ο νόμος αποτέλεσε ως και σήμερα την κορύφωση της αντιασφαλιστικής επίθεσης καθώς ενσωμάτωσε όλες τις ανατροπές σε βάρος ασφαλισμένων και συνταξιούχων. Δικαίως ονομάζεται λοιπόν από τους εργαζόμενους νόμος Βρούτση-Κατρούγκαλου

Τι λέει λοιπόν αυτός ο νέος νόμος;

  • Ανοίγει το δρόμο σε νέα επιδρομή με τους τρεις πυλώνες του συστήματος Πινοσέτ, όπου η ανταποδοτική σύνταξη θα βασίζεται στο ρίσκο και στον χρηματιστηριακό τζόγο. Οι συντάξεις θα ονοματίζονται πλέον χρηματιστηριακά προϊόντα και θα επενδύονται με όρους χαμηλού, μεσαίου και υψηλού ρίσκου. Το κράτος θα εγγυάται μονάχα την εθνική κατώτερη σύνταξη που παραμένει στα άθλια επίπεδα των 384 ευρώ για 20 χρόνια και στα 340 ευρώ με 15 χρόνια εργασίας. Ο εργαζόμενος δηλαδή θα πληρώνει τις εισφορές του. Το τι θα λάβει όμως θα κριθεί από το αποτέλεσμα της επένδυσης. Αν πάει καλά η επένδυση θα πάρει κάποια σύνταξη, αν όχι…κρίμα χάσατε!
  • Θεωρεί τα πάνω από 80δις που κλάπηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία -από τους εργοδότες και το κράτος- ως αγύριστα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους σημερινούς εργαζόμενους στην ποιότητα των παροχών υγείας, νοσηλείας, μητρότητας.
  • Παραμένουν σε ισχύ οι τεράστιες περικοπές από το 2010, σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, στις αναπηρικές, στις συντάξεις χηρείας και στα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων. Περασμένα ξεχασμένα οριστικά η 13η και η 14η σύνταξη, μαζί και το ΕΚΑΣ.
  • Επισφραγίζει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, για άνδρες και γυναίκες, που έθεσε ο Νόμος Κατρούγκαλου, με προοπτική αύξησης ανάλογα με το «προσδόκιμο ζωής».
  • Πετάει εκτός του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος μεγάλες κατηγορίες νέων εργαζομένων. Ποιος εργαζόμενος σήμερα θα έχει 30 και 40 χρόνια συνεχούς ασφαλισμένης εργασίας; Πόσοι εργαζόμενοι περιπλανιούνται από ολιγόμηνα προγράμματα σε ανεργία και πάει λέγοντας; Χιλιάδες είναι και οι συνάδελφοι αναπληρωτές που κατά μέσο όρο κολλάνε 180 ένσημα το χρόνο. Χρειάζονται πάνω από 66 χρόνια δουλειάς για να μαζέψουν τα 12000 ένσημα. Πόσοι είναι αυτοί που δουλεύουν μαύρα, που δουλεύουν 4ωρα, μερικές μέρες το μήνα; Πώς θα μαζέψουν τα ένσημα; Απάντηση: δεν θα τα μαζέψουν.
  • Η ένταξη του ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ ανοίγει το δρόμο στην παράδοση της Κοινωνικής Ασφάλισης στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, αρχίζοντας από τις επικουρικές. Βάζουν στο χέρι και τα αποθεματικά του ΕΤΕΑΕΠ, περίπου 8 δισ. ευρώ.

 Λένε ψέματα για αυξήσεις στις συντάξεις.

Άλλωστε ο κρατικός προϋπολογισμός εμφανίζει μικρότερη δαπάνη κατά 250εκατ € για κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Οι συντελεστές αναπλήρωσης για τη συντριπτική πλειοψηφία, δηλαδή για όσους έχουν από 4.500 έως 9.000 ένσημα (δηλαδή 15 με 30 χρόνια δουλειάς), παραμένουν οι ίδιοι που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου. Σε συνδυασμό με τη μείωση του συντάξιμου μισθού (που πλέον υπολογίζεται ως ο μέσος όρος αποδοχών σε ολόκληρο τον εργάσιμο βίο και όχι στα 5 καλύτερα χρόνια) οδηγούν σε συντάξεις πείνας.

Οι όποιες αυξήσεις θα δοθούν αφορούν ελάχιστους συνταξιούχους, και οι περισσότερες από αυτές είναι λογιστικές και όχι πραγματικές, θα μειώσουν δηλαδή την προσωπική διαφορά. Ακόμα και αυτές οι μικρές αυξήσεις για εργαζόμενους με πάνω από 35 έτη θα δοθούν μετά το 2022 και η ονομαστική τους αύξηση δεν θα ξεπερνά τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (επίσημο πληθωρισμό) και ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Τι θα πει αυτό το τελευταίο; Ότι θέλουν να συνδέσουν και την δυνατότητα αυξήσεων με το αν πάει καλά η οικονομία, τα κέρδη των εργοδοτών.

Είναι τα ίδια που κάνουν και στον κατώτατο μισθό. Θυμίζουμε: με τον Νόμο Βρούτση-Αχτσιόγλου επέβαλαν ο κατώτατος μισθός να ορίζεται με υπουργική απόφαση βάση της αντοχής της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Η ΝΔ είχε δεσμευτεί ότι η αύξηση του κατώτατου θα είναι η διπλάσια της αύξησης του ΑΕΠ. Δηλαδή αφού είχαμε αύξηση περίπου 2% θα έπρεπε ο κατώτατος να αυξηθεί κατά 4%. Τι έγινε τελικά;

Βιάστηκαν άρον-άρον και εν κρυπτό η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με την κυβέρνηση να υπογράψει πριν λίγες μέρες την διατήρηση της αθλιότητας του 650€ μεικτά πριν καν ανοίξει η κουβέντα ακόμα και γι αυτή την ελάχιστη αύξηση.

Σήμερα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ορκίζονται στο όνομα της αύξησης στα 751€ αλλά για… αργότερα. Η μεν ΝΔ λέει ότι ο μισθός θα πάει στα 703€ στα επόμενα 3 χρόνια. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ λέει να φτάσουμε στα 751€ το 2022. Θυμίζουμε βέβαια τι έλεγε το 2015 που προεκλογικά έταζε άμεση νομοθέτηση του κατωτάτου στα 751€, όντας κυβέρνηση 4,5 χρόνια διατήρησε την αθλιότητα του 586 και 511, καταψήφισε τις προτάσεις των σωματείων, εφάρμοσε τον νόμο Βρούτση για ορισμό του μισθού από τον υπουργό. Πόσο θράσος πια!

Η κατάσταση λοιπόν για τους εργαζόμενους χειροτερεύει. Αυτός ο νόμος την χειροτερεύει ακόμα περισσότερο.

Συχνά στις κουβέντες μας με συναδέλφους ακούμε: «τι με νοιάζει το ασφαλιστικό, εγώ δεν θα πάρω σύνταξη ποτέ» ή «από το να πληρώνω εισφορές και να μην έχω σοβαρό σύστημα υγείας, ας τα δίνω σε μια ιδιωτική ασφάλιση».

Απαντάμε: Το ασφαλιστικό δεν είναι μόνο η σύνταξη. Είναι η υγεία, είναι η πρόνοια, είναι η νοσηλεία σε νοσοκομείο, τα φάρμακα, η προστασία της μητρότητας, τα εμβόλια.

Εμείς δεν υπερασπιζόμαστε αυτό το μπάχαλο στην υγεία που υπάρχει σήμερα με ευθύνη των ίδιων των κυβερνήσεων που δήθεν έρχονται σήμερα ως σωτήρες του ασφαλιστικού. Απαιτούμε επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών των ταμείων που πήγαν στις ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών και κάθε είδους ενισχύσεις των μονοπωλιακών ομίλων, αύξηση του προϋπολογισμού για υγεία-πρόνοια, υψηλής ποιότητας παροχές υγείας, μείωση των ορίων συνταξιοδότησης.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν είναι φιλανθρωπικοί οργανισμοί, λειτουργούν για το κέρδος. Η υγεία μας θα μπαίνει στη λογική του αν το όφελος υπερτερεί του κόστους. Για να έχεις αυτές τις καλύψεις σε μια ιδιωτική ασφάλιση πρέπει να πληρώνεις επί 4, επί 5 για να ασφαλίσεις και την οικογένεια σου. Άλλωστε όσο μειώνονται οι καλύψεις της δημόσιας ασφάλισης, αντίστοιχα και περισσότερο θα μειώνονται και από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Δείτε το παράδειγμα της Αμερικής που η ασφάλιση είναι πλήρως ιδιωτικοποιημένη. Αν δεν έχεις χρήμα στην καλύτερη παίρνεις δάνεια για να νοσηλευτείς, στη χειρότερη δεν νοσηλεύεσαι με ότι αυτό συνεπάγεται. Πολλά είναι τα παραδείγματα των κανονιών που βάρεσαν ασφαλιστικές εταιρείες που θεωρούνταν έμπιστες όπως η Ασπίς με πολύ κόσμο να βρίσκεται χωρίς ασφάλιση και με χαμένα τα χρήματά του.

Τρανταχτό παράδειγμα είναι και τα επαγγελματικά ταμεία. Στον κλάδο των ελεγκτικών εταιρειών υπάρχει τέτοιο ταμείο που μάλιστα παρουσιάζεται και ως ένα από τα καλύτερα. Οι καλύψεις ακολουθούν αυτές του ΕΦΚΑ αλλά προπληρώνεις όλα τα ιατρικά έξοδα και τα παίρνεις μετά από μερικούς μήνες, με αποτέλεσμα αν κάνεις κάποια εγχείρηση ή νοσηλεία να χρειάζεται να βγάλεις από την τσέπη 2-3χιλ μπορεί και παραπάνω, μέχρι να στα δώσουν. Το ταμείο δεν προβλέπει καν την 6μηνη άδεια για την μητρότητα με αποτέλεσμα οι μητέρες να γυρνούν στην δουλειά στους 2 μήνες από την γέννηση.

Σήμερα είναι στο χέρι μας να δουλέψουμε για να μπούνε στον αγώνα πολλοί περισσότεροι συνάδελφοι. Να τσακίσουμε το κλίμα αναμονής που καλλιεργεί η κυβέρνηση. Να ξεμπερδέψουμε με τους εργατοπατέρες. Να συντρίψουμε τις αυταπάτες.

Η δύναμη βρίσκεται στα δικά μας χέρια, στο δικό μας αγώνα!

Όλα κερδίζονται στον δρόμο του αγώνα!

Με το κεφάλι ψηλά, με το δίκιο στο πλευρό μας, οργανώνουμε την πάλη για Δημόσια και Δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση!

Παρέμβαση για τις εξελίξεις στη ΓΣΕΕ και τη στάση του ΕΚ Έβρου έκανε ο Κλάδης Διονύσης πρόεδρος του σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων και εμποροϋπαλλήλων Αλεξ/πολης – Φερών – Σουφλίου “Η ΕΝΟΤΗΤΑ”

Συνάδελφοι,

Μαζί με τη μάχη για την ενημέρωση των εργαζομένων σε σχέση με το ασφαλιστικό, την οργάνωση της πάλης τους,  δίνουμε τη μάχη και θα συνεχίσουμε το επόμενο διάστημα για να αποκαλύψουμε και τη στάση της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, αλλά και των παρατρεχάμενών της στα ΕΚ της περιοχής. Γιατί για μας είναι το ίδιο σημαντικό τα σωματεία, οι ομοσπονδίες και τα εργατικά κέντρα, η ίδια η ΓΣΕΕ να είναι των εργατών και όχι των νόθων και των εργοδοτών.

Αυτοί που δεν έχουν βγάλει ένα φύλλο χαρτί, που δεν έχουν βγάλει άχνα για τον νέο αντιασφαλιστικό νόμο και τον στηρίζουν μέχρι κεραίας, αυτοί που δεν έχουν φτιάξει μια ανακοίνωση για την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και την αθλιότητα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής σύμβασης που υπέγραψαν πρόσφατα στα μουλωχτά, αυτοί που έπαθαν πλήρη αφωνία στο νόμο που χτυπούσε τη συνδικαλιστική δράση και το δικαίωμα στην απεργία, αυτοί που σιωπούν για τα εργατικά ατυχήματα και για τους νεκρούς που σκοτώνονται καθημερινά στην αρένα της εκμετάλλευσης, αυτοί που κλείνουν τα μάτια μπροστά στο κλείσιμο των επιχειρήσεων στις λιγνιτικές μονάδες και στη ΛΑΡΚΟ, την ίδια στιγμή ακριβοπληρώνουν τα ΜΜΕ από το υστέρημα των εργαζόμενων για βρώμικη προπαγάνδα, έχοντας παχυλή στήριξη από την κυβέρνηση και τον ΣΕΒ.Από τη μια η κυβέρνηση δίνει τα ρέστα της για να περάσει στους εργαζόμενους ότι η πολιτική της είναι φιλεργατική και από την άλλη η ηγετική ομάδα στη ΓΣΕΕ, αυτοί που οι εργαζόμενοι ονόμασαν συνδικαλιστική μαφία, χρησιμοποιούν όλους τους τρόπους μέχρι και διαφημιστικά σποτ που τα πληρώνουν από τα χρήματα των εργαζομένων για να διαμορφώσουν κλίμα, να ρίξουν λάσπη και να καλύψουν τις βρωμιές τους.

Στη χτεσινή “συνεδρίαση” της ΕΕ της ΓΣΕΕ έριξαν και το τελευταίο “φύλλο συκής” και παρουσίασαν την απόφαση που πάρθηκε, κατά τα λεγόμενά τους στα γραφεία του ΣΕΒ και στο πρωθυπουργικό γραφείο, για να επιβληθεί μία κατάπτυστη διαδικασία για την ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος της πατρίδας μας.

Ένα -κατ’ όνομα μόνο- “συνέδριο” λίγων ωρών στις 25 Φλεβάρη στο καλά φυλασσόμενο πολυτελές ξενοδοχείο “ΑΠΟΛΛΩΝ” στο Καβούρι Αττικής. Διάρκειας τόσο όσο χρειάζεται για να γεμίσει μία κάλπη, με συνοπτικές διαδικασίες που δεν προβλέπονται από κανένα καταστατικό σωματείου ούτε καν εξωραϊστικού συλλόγου υπό την “προστασία” της κυβέρνησης και την άμεση επέμβασή της για την υλοποίηση του σχεδιασμού. Ανήγγειλαν μάλιστα ότι αυτή την πρωτοφανή διαδικασία για το συνδικαλιστικό κίνημα θα εποπτεύει ο ίδιος ο πρωθυπουργός κος Μητσοτάκης (!), ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου (!) και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη (!) με παρουσία πολυπληθούς αστυνομικής δύναμης και άλλων κατασταλτικών δυνάμεων. Και όλη αυτή η κινητοποίηση …στρατού και αεροπορίας για να κρατήσει την καρέκλα του ο Παναγόπουλος και η παρέα του!

Απέρριψαν για μια ακόμα φορά την πρόταση για να πραγματοποιηθεί Συνέδριο με τις διαδικασίες του καταστατικού της Συνομοσπονδίας που αφορούν τόσο τη νομιμοποίηση των συνέδρων όσο και τη χρονική διάρκεια του συνεδρίου, προκειμένου να τοποθετηθούν οι παρατάξεις, οι αντιπρόσωποι, να γίνει συζήτηση για τα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους και να αποφασίσουν με δημοκρατικές διαδικασίες.

Αυτές οι διαδικασίες, εξάλλου, ακολουθήθηκαν στο Συνέδριο του ΕΚΑ, του μεγαλύτερου Εργατικού Κέντρου της χώρας, με τη συμφωνία των αντίστοιχων εκεί παρατάξεων. Πήραν μέρος όχι λίγες δεκάδες, αλλά 1.202 αντιπρόσωποι που εκπροσώπησαν 104.000 ψηφίσαντες εργαζόμενους στα σωματεία! Πήραν αποφάσεις και ψήφισαν για τη νέα διοίκηση του ΕΚΑ χωρίς ΜΑΤ, κρατική επέμβαση, τραμπουκισμούς, αποκλείοντας με δημοκρατικές διαδικασίες νόθους και εργοδότες.

Για να διατηρήσουν τις καρέκλες και το μηχανισμό τους, για να συνεχίσουν να βάζουν θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων, προσπαθούν να επιβάλουν μια δήθεν “συνεδριακή” διαδικασία, στην πράξη μια καθαρά εκλογική διαδικασία-πραξικόπημα. Ακόμα και στο συνέδριο του ΕΚΑ παρά το γεγονός ότι με μεγάλη πλειοψηφία αποκλείστηκαν οι αντιπρόσωποι από σωματεία εργοδοτικούς μηχανισμούς αυτοί πρωτοστάτησαν και με άθλιες μεθοδεύσεις προσπάθησαν να επαναφέρουν τους νόθους και εργοδότες. Μετά από 9 δικαστήρια σε 5 μέρες, έψαχναν δικαστή να νομιμοποιήσει τις αθλιότητες τους, καταπατώντας την δημοκρατική απόφαση των σύνεδρων – αντιπροσώπων και τη γενική τους συνέλευση. Και τελικά βρήκαν Παρασκευή μεσημέρι λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στο ΕΚΑ. Ακόμα και αυτός ο πρόυθμος όμως δεν κατάφερε να νομιμοποιήσει το σωματείο μηχανισμό των σουπερ μαρκετ με τη γνωστή συνδικαλίστρια διευθύντρια που έλεγε στους εργαζόμενους να χαμογελάνε γιατί παίρνουν 300 ευρώ.

Αυτές είναι οι περιπτώσεις που αναδεικνύουμε! Είναι χαρακτηριστικό πως σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, που είναι πρώτες στην ανεργία, εμφανίζονται ψηφίσαντες σε Σωματεία που ξεπερνούν τον αριθμό των μισθωτών με βάση τα στοιχεία του συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ”.

Ποιος ήξερε λ.χ. ότι τα κεντρικά στελέχη των επιχειρηματικών ομίλων σε μεγάλα supermarket εμφανίζονται ως συνδικαλιστές και με την απειλή απόλυσης διαμορφώνουν πλαστές πλειοψηφίες; Ποιος ήξερε ότι ιδιοκτήτης μεγάλης ναυτιλιακής εταιρείας ψηφίζει σε “εργατικό Σωματείο”, ότι “συνδικαλιστές” βρίσκονται ταυτόχρονα υποψήφιοι σε επιμελητήρια με ψηφοδέλτια που τιτλοφορούνται “ενωμένοι επιχειρηματίες”; Γι’ αυτό αντιδρούμε και αγωνιζόμαστε!

Η κυβέρνηση φέρει μεγάλη ευθύνη! Καμιά δουλειά δεν έχει να παρεμβαίνει και να καθορίζει τις διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος!

Οι σύνεδροι των εργαζομένων θα περνούν από τον έλεγχο και την έγκριση της Αστυνομίας και μπροστά στον Μητσοτάκη, τον εισαγγελέα και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης θα καλούνται να αποφασίσουν “ελεύθερα” την επιλογή τους στη μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση της χώρας;

Αυτό θα γραφτεί στις πιο σκοτεινές σελίδες της ιστορίας του συνδικαλιστικού κινήματος.

Ας γνωρίζουν ότι θα δώσουν λόγο στους εργαζόμενους, οι οποίοι δεν θα μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα. Συνεχίζουμε την πάλη μας για σωματεία εργατών και όχι των εργοδοτών.


Τρέλλη Φανή, πρόεδρος σωματείου συνταξιούχων Ν. Έβρου

H κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που φέρνει για ψήφιση στην Βουλή, Καταργεί τον όποιο δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης. Συνεχίζει την στρατηγική της Ευρ. Ένωσης και του κεφαλαίου, ώστε να απαλλαχτούν σταδιακά το κράτος και οι μεγαλοεργοδότες από το λεγόμενο «κόστος»  στην κοινωνική ασφάλιση. Προχωρά στην δημιουργία των τριών πυλώνων (σχέδιο Πινοσέτ) προχωρά στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα ξεκινώντας από τις Επικουρικές, αρχής γενομένης από το 2021.

Αφού προεκλογικά κορόιδεψε τους συνταξιούχους και τους πήρε την ψήφο με την υπόσχεση ότι θα καταργήσει τον νόμο 4387/16 του Κατρούγκαλου, τώρα όχι μόνο δεν τον αλλάζει αλλά έρχεται να τον εφαρμόσει με το πιο επιθετικό τρόπο.

Παραπλανεί τους συνταξιούχους ότι θα τους δικαιώσει εφαρμόζοντας αποφάσεις του ΣτΕ, ακόμη ότι όλοι οι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις το 2020, συνεπικουρούμενοι από τους μεγαλοδικηγόρους και τους συμβιβασμένους  συνδικαλιστές του «Δικτύου», μερίδας ΜΜΕ.

Την 10ετία 2010 – 2020 οι συνταξιούχοι από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές όλων των κυβερνήσεων υπέστησαν μείωση των εισοδημάτων τους από 20% – 60%. Πάνω από 80 δις πήραν από τους συνταξιούχους.

Οι κυβερνήσεις ψήφισαν νόμους και η εκάστοτε αξιωματική αντιπολίτευση έλεγε ότι θα τους καταργήσει σαν γίνει Κυβέρνηση. Συνέχιζε όμως στην ίδια λογική και συμπλήρωνε το νομικό οπλοστάσιο με νέους αντιασφαλιστικούς νόμους και διατάξεις.

Η κυβέρνηση των  ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν τους κατήργησε, αλλά ψήφισε και τον ν. 4387/2016 (Κατρούγκαλου) με σφαγή στις συντάξεις κυρίως στις Επικουρικές.

Παλεύουμε και Διεκδικούμε :

Να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα – κουρεμένα αποθεματικά των Ταμείων με  ανακεφαλαιοποίηση τους.

Να πληρώσουν το Κράτος κι οι επιχειρηματικοί όμιλοι.  Καμία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων, που θα σημάνει νέα μείωση του μισθού του εργαζόμενου στο τμήμα που πηγαίνει για τη σύνταξη και την Υγεία και απαλλαγή της μεγαλοεργοδοσίας.

Πλήρη αποκατάσταση όλων των περικοπών,  μαζί και της 13ης και 14ης σύνταξης.

Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, στη βάση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής – λαϊκής οικογένειας και όχι με συνθήκες του προηγούμενου αιώνα, δουλειάς σε άθλιες συνθήκες ως τα βαθιά γεράματα. Κατώτερη κύρια σύνταξη 600 ευρώ, κατώτερο μισθό 751 ευρώ.

Άμεση χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό για κάλυψη όλων των αναγκών των δημόσιων δομών. Την Δωρεάν παροχή όλων των ιατρικών και εξεταστικών επισκέψεων, της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής αγωγής.

ΨΗΦΙΣΜΑ

ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΝΑΤΟΪΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ

Οι εξελίξεις στην περιοχή μας γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνες. Ο πόλεμος στη Συρία και τη Λιβύη δεν έχει τέλος με όλα τα τραγικά αποτελέσματα για τους λαούς. Οι ανταγωνισμοί οξύνονται για το ποιας χώρας τα μονοπώλια θα ελέγχουν τους δρόμους μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων, αλλά και τα ενεργειακά κοιτάσματα.

Στο πλαίσιο αυτό, και με το μελάνι από τη συμφωνία ΗΠΑ – Ελλάδας για τις βάσεις να μην έχει ακόμα στεγνώσει, ανακοινώθηκε η πραγματοποίηση ΝΑΤΟϊκής άσκησης, της μεγαλύτερης ως τώρα, με συμμετοχή 37.000 στρατιωτών. Μια άσκηση που στην ουσία αποτελεί πρόβα πολέμου με τη Ρωσία. Μεγάλο μέρος της άσκησης προβλέπει τη μετατροπή του λιμανιού της πόλης μας, συνολικά της περιοχής μας, σε κόμβο μεταφοράς στρατευμάτων και πολεμικού υλικού. Έτσι, όχι μόνο δίνουν γη και ύδωρ στους μακελάρηδες των λαών, αλλά μετατρέπουν τη περιοχή μας σε στόχο αντιποίνων.

Διατρανώνουμε την αντίθεσή μας. Δηλώνουμε ότι είναι ανεπιθύμητος ο Αμερικάνος διοικητής που έρχεται αύριο στη πόλη μας για να προετοιμάσει το έδαφος. Καμία εμπλοκή, καμία συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, συνολικά το λαό, το επόμενο διάστημα να είναι σε επιφυλακή, να εκφράσουν με κάθε τρόπο την αντίθεσή τους στη μετατροπή του λιμανιού της πόλης μας σε πολεμικό ορμητήριο. Σχέδια που συμβαδίζουν και με την ιδιωτικοποίησή του.

Αλεξανδρούπολη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών.

Αλεξανδρούπολη, 18/2/2020 

ΨΗΦΙΣΜΑ

ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ, ΤΗ ΒΦΛ, ΤΟΝ ΟΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Από τη σημερινή μας συγκέντρωση δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας με τους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ, που παλεύουν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα μιας στρατηγικής βιομηχανίας.

Συμπαραστεκόμαστε στους εργαζόμενους της ΒΦΛ στην Καβάλα, που η εργοδοσία τους απαγορεύει την είσοδο στο εργοστάσιο εκβιάζοντάς τους να υπογράψουν τη μεταφορά τους σε νέα εταιρεία με κουτσουρεμένα δικαιώματα.

Δηλώνουμε τη στήριξή μας στους εργαζόμενους στον ΟΤΕ, που μετά από τον πολυήμερο απεργιακό τους αγώνα, η εργοδοσία προσπαθεί να τους τρομοκρατήσει.

Στέλνουμε τους αγωνιστικούς μας χαιρετισμούς στο μακρινό Ηράκλειο και τους εργαζόμενους στην ανακύκλωση, που παλεύουν για το δικαίωμά τους στη δουλειά, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, αξιοπρεπή σύμβαση εργασίας.

Δυναμώνουμε κάθε εστία αντίστασης και αγώνα. Το δίκιο το έχουν οι εργαζόμενοι. Παράλληλα, διατρανώνουμε την αντίθεσή μας στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και του αεροδρομίου της πόλης μας και των υπόλοιπων σε όλη τη χώρα.

Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή, αφού μεθοδευμένα απαξιώνουν τη δημόσια περιουσία, μετά παρουσιάζουν την ιδιωτικοποίησή τους ως πανάκεια και μονόδρομο. Λιμάνια, αεροδρόμια, βιομηχανίες έχουν γίνει με το αίμα και τον ιδρώτα του ελληνικού λαού, δεν μπορεί να δίνονται βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα για να κερδίζουν πάνω στην εντατικοποίηση, το σακάτεμα των εργαζομένων και την κατακρεούργηση των εργασιακών δικαιωμάτων.

ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Αλεξανδρούπολη, 18/2/2020

Προηγούμενο άρθροO Ιωάννης Γλήνιας , Επικεφαλής της παράταξης «Σαμοθράκη 2020»
Επόμενο άρθροΝ. Γκαρά: «Οι Εβρίτες περιμένουν ακόμη απάντηση για τις ενισχύσεις σε βαμβάκια και σιτηρά κ. Βορίδη»