Όπως είχα επισημάνει εντόνως κατά την προεκλογική περίοδο, η όποια νέα δημοτική αρχή θα ήταν εκείνη που θα είχε από τον Σεπτέμβριο του 2019 την πρωτοβουλία αλλά και την ευθύνη για να επανεξετάσει το έργο που είναι σε εκκρεμότητα και αφορά την κατασκευή του ποδηλατόδρομου σε όλο το μήκος της παραλιακής λεωφόρου της Αλεξανδρούπολης.

Συγκεκριμένα μέσα στα έργα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (Β.Α.Α.), υπάρχει και το πρώτο υποέργο προϋπολογισμού 1.200.000 €, που αφορά την «επέκταση του ποδηλατόδρομου και την διαμόρφωση του υπαίθριου χώρου στάθμευσης» παραπλεύρως του δημοτικού σταδίου “Φώτης Κοσμάς”.

Και ενώ έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του υπάρχοντος χώρου στάθμευσης δίπλα στο δημοτικό στάδιο, εκκρεμεί (λόγω της καλοκαιρινής σεζόν) η κατασκευή του ποδηλατόδρομου συνολικού μήκους 1,44 χλμ. στο δυτικό και νότιο τμήμα της Βασιλέως Αλεξάνδρου, γεγονός που σημαίνει κατάργηση σημαντικού αριθμού θέσεων στάθμευσης, αλλά το σημαντικότερο μείωση του πλάτους της οδού κατά τρία (3) ολόκληρα μέτρα, καθώς και η επέκταση της πλατείας του φάρου κατά 800 τ.μ. προς την πλευρά της παραλιακής οδού, γεγονός που θα σημαίνει πως μαζί με τον ποδηλατόδρομο των 3 μ. θα καταργηθεί ουσιαστικά το ένα ρεύμα κυκλοφορίας των οχημάτων.

Αρχικά η ίδια η κυκλοφοριακή μελέτη για να «αντιμετωπίσει» την μείωση της οδού, «αναγκάστηκε» να την μονοδρομήσει με φορά από ανατολικά προς τα δυτικά. Η προηγούμενη δημοτική αρχή και ορθώς υπό την πίεσή μου τους προηγούμενους μήνες, αντιλαμβανόμενη τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν με τις παρούσες συνθήκες, υποχώρησε, καταργώντας την προοπτική της μονοδρόμησης.

Τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον στενά και λίγες μόλις ημέρες πριν επανεκκινήσει η εργολαβία αυτή, έστω και την ύστατη στιγμή η νέα δημοτική αρχή, ας αναλάβει τις ευθύνες της, είτε αλλάζοντας την χάραξη του ποδηλατόδρομου με την μεταφορά του προς την πλευρά του πεζοδρομίου και των κοινόχρηστων χώρων, είτε σε διαφορετική περίπτωση να μειώσει το πλάτος του στο μισό, όπως ακριβώς συμβαίνει ακόμη και σε μεγαλουπόλεις με πολλαπλάσιο πληθυσμό. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης, όπου παραπλεύρως της Λεωφόρου Νίκης στην πλευρά του πεζοδρομίου προς την θάλασσα, υπάρχει ποδηλατόδρομος με απλή χάραξη και με πλάτος στο ήμισυ του δικού μας.

Παύλος Α. Μιχαηλίδης
Δημοτικός Σύμβουλος Αλεξανδρούπολης
Μέλος του ΔΣ της ΠΕΔ ΑΜΘ
Προηγούμενο άρθροΜήνυμα του Σεβ. Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου προς τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων για το νέο σχολικό έτος 2019-2020
Επόμενο άρθροΣυνάντηση αναμένεται να έχουν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη