Του Ζώη Μαρίνου

ΜΟΝΤΡΕΑΛ. «Η Τουρκία διεκδικεί διχοτόμηση του Αιγαίου. Και αυτή η τακτική της ξεκινά πρώτα από τις λεγόμενες -κατ’ αυτήν- γκρίζες ζώνες. Η Ελλάδα, συνεπώς, πρέπει να βρίσκεται διαρκώς σε εγρήγορση και πάντα προετοιμασμένη», είπε το βράδυ της Πέμπτης ο πρώην αντιπρόεδρος της ελληνικής Βουλής, πρώην υφυπουργός και νυν αντιπρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Παναγιώτης Σγουρίδης, σε ομιλία του σε εκδήλωση του Εθνικού Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου στο Μόντρεαλ.

Ο κ. Σγουρίδης το πρωί της ίδιας ημέρας επισκέφθηκε το δημαρχείο της πόλης, συνοδευόμενος από την αντιδήμαρχο Μόντρεαλ Μαίρη Ντέρος, ενώ είχε συνάντηση και με την δήμαρχο του Λασάλ, Μανόν Μπαρμπ. Το Λασάλ ήταν η πρώτη αυτοδιοικητική δομή στην επαρχία του Κεμπέκ που προχώρησε στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.


Βίντεο: Εθνικός Κήρυξ, Ζώης Μαρίνος

Από την Ποντιακή Γενοκτονία ξεκίνησε την ομιλία του και ο κ. Σγουρίδης σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η αναγνώριση της Γενοκτονίας σημαίνει ότι το κράτος-θύτης, εν προκειμένω η Τουρκία, εξωθείται στη συνειδητή παραδοχή του εγκλήματος και της μη επανάληψής του.

Εν τούτοις, όπως πρόσθεσε, «η Τουρκία συνεχίζει ακόμη και σήμερα τις γενοκτονίες, αυτή τη φορά και σε πολλά μέτωπα, σε βάρος των Κούρδων».

Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση στην Θράκη και στον εκεί ρόλο της Τουρκίας ο κ. Σγουρίδης – επί πολλές θητείες βουλευτής Ξάνθης- υπήρξε αποκαλυπτικός. Μερικές από τις αναφορές του:

Φωτογραφία: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ/Ζώης Μαρίνος.
• Η Τουρκία επιχειρεί την Κυπρο-ποίηση της Θράκης. Θέλει να μετατρέψει μια θρησκευτική μειονότητα σε εθνική και να διχοτομήσει στη συνέχεια την περιοχή κατά τα πρότυπα της Κύπρου.

• Ο ρόλος του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής είναι κομβικός ώστε να υπηρετείται ένας τέτοιος σκοπός. Μάλιστα, το προξενείο έχει ετήσιο προϋπολογισμό 16 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό ιλιγγιώδες για προξενική αρχή τέτοιου βεληνεκούς. Τα χρήματα αυτά, κυρίως, χρησιμοποιούνται ώστε να μισθοδοτείται ένα δίκτυο ανθρώπων που δημιουργεί πέπλο φόβου στην περιοχή και κλίμα καταπίεσης σε όσους μουσουλμάνους αντιδρούν στις τουρκικές επιδιώξεις.

• «Θα κινδυνεύσει η Θράκη, λοιπόν;», αναρωτήθηκε ο κ. Σγουρίδης. «Οχι, όσο στην περιοχή υπάρχει η μεγάλη εγγύηση του Δ’ Σώματος Στρατού», έσπευσε να προσθέσει. Οι αναφορές του στις Ενοπλες Δυνάμεις ήταν, άλλωστε, πυκνές στην διάρκεια της 70 λεπτών ομιλίας του.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε εκτενώς και στο καθεστώς Ερντογάν στην Τουρκία. Σημειώνοντας ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έχει τα χαρακτηριστικά του ηγέτη που δημιουργεί προβλήματα. Είναι φιλόδοξος, είναι ματαιόδοξος και το κυριότερο είναι απρόβλεπτος.

«Ο Ερντογάν έχει χάσει τα στοιχεία εκείνα που θα τον έκαναν αποδεκτό στη διεθνή κοινότητα», είπε ο κ. Σγουρίδης, επισημαίνοντας -μεταξύ άλλων- και το πρόσφατο περιστατικό με τους άνδρες ασφαλείας του που επιτέθηκαν σε Κούρδους διαδηλωτές έξω από την κατοικία του Τούρκου πρέσβη στην Ουάσιγκτον.

Σε ό,τι αφορά στην Ομογένεια, ο κ. Σγουρίδης τόνισε ότι οι Ελληνες της Διασποράς πρέπει να είναι συνεχώς ενημερωμένοι για τα εθνικά θέματα- επιλέγοντας για την ενημέρωσή τους εφημερίδες και ιστοσελίδες κύρους και αξιοπιστίας- και, προ παντός, πρέπει να είναι ενωμένοι όταν προωθούν την ελληνική επιχειρηματολογία, ανεξαρτήτως σε ποια χώρα διαβιούν.

Τον κ. Σγουρίδη υποδέχθηκαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου, Δρ Θεόδωρος Χαλάτσης και Κώστας Πάππας, ενώ ακολούθησε συζήτηση με το κοινό την οποία συντόνισε η κ. Αντζυ Τζουβελάκου.

Μεταξύ των παρισταμένων ήταν και η πρώην αντιπρόεδρος της Καναδικής Βουλής Ελένη Μπακοπάνου, καθώς και ο πρόεδρος των AHEPANS Μόντρεαλ Γ. Παναγιώτου.

ΠΗΓΗ www.ekirikas.com

Προηγούμενο άρθροΟμόφωνο ΟΧΙ στα διόδια & κινητοποιήσεις αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας
Επόμενο άρθροΠρόταση του ΟΕΕ Π.Τ. Θράκης για την φορολογία εισοδήματος συνταξιούχων που ασκούν παράλληλα αγροτική δραστηριότητα