Live

9.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_imgspot_img
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Σήμερα οι ανακοινώσεις για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Σήμερα οι ανακοινώσεις για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Εκπνέει στις 5 το απόγευμα η προθεσμία που έχει θέσει το ΤΑΙΠΕΔ για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος στον διαγωνισμό για την πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης.

Σήμερα Παρασκευή, στις 17:00, εκπνέει η προθεσμία που έχει θέσει το ΤΑΙΠΕΔ για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος στον διαγωνισμό για την πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης.

«Το επενδυτικό ενδιαφέρον για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι έντονο. Πιθανότατα θα έχουμε ανακοινώσεις μετά τις 18:00 το απόγευμα», δηλώνουν στο insider.gr κυβερνητικές πηγές.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι, με απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ, στις 17 Ιουλίου, ξεκίνησε ο διαγωνισμός για την πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, καθώς και οι διαγωνισμοί για την πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, ενώ για εκείνον της Καβάλας προβλέπεται η υπο-παραχώρηση σταθμού πολλαπλών χρήσεων στον λιμένα «Φίλιππος Β’».

Ως αρχική ημερομηνία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος και για τους τρεις διαγωνισμούς είχε οριστεί η 2α Οκτωβρίου, ωστόσο στα τέλη Σεπτεμβρίου δόθηκε παράταση, μετά από αίτημα των ενδιαφερόμενων επενδυτών, ώστε να έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Πώς θα γίνει η αξιοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης

Η διαγωνιστική διαδικασία για τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ Α.Ε.) προβλέπει την πώληση τουλάχιστον του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Στον ΟΛΑ Α.Ε. έχει παραχωρηθεί από το ελληνικό δημόσιο το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτηρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του λιμένος Αλεξανδρούπολης και του αλιευτικού καταφυγίου Μάκρης. Η εταιρεία έχει επίσης διοικητικές αρμοδιότητες επί του λιμένος Καμαριώτισσας Σαμοθράκης και του αλιευτικού καταφυγίου Θέρμων Σαμοθράκης.

Η διαγωνιστική διαδικασία θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: α) τη φάση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος και προεπιλογή των ενδιαφερόμενων μερών και β) τη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών και ανάδειξης πλειοδότη.

Οι διαγωνισμοί για τα λιμάνια Καβάλας και Ηγουμενίτσας

Μπορεί σήμερα η ημέρα να θεωρείται κρίσιμη για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ωστόσο μέσα στον Οκτώβριο θα υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις και για την αξιοποίηση των λιμανιών της Καβάλας και της Ηγουμενίτσας.

Και αυτό γιατί οι νέες ημερομηνίες για την υποβολή εκδήλωση ενδιαφέροντος  (μετά την παράταση που δόθηκε) έχουν ως εξής:

-Για την υπο-παραχώρηση του Φίλιππος Β στο λιμάνι της Καβάλας: Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020, έως τις 17:00.

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν το δικαίωμα να απευθύνουν συγκεκριμένα αιτήματα για την παροχή διευκρινίσεων μέχρι την 8η Οκτωβρίου 2020, έως τις 17.00.

-Για την πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας: Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020, έως τις 17:00.

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν το δικαίωμα να απευθύνουν συγκεκριμένα αιτήματα για την παροχή διευκρινίσεων μέχρι την 15η Οκτωβρίου 2020 έως τις 17:00.

«Τα τρία περιφερειακά λιμάνια προς αξιοποίηση εμφανίζουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης όχι μόνο τοπικά, αλλά και εθνικά. Η Αλεξανδρούπολη και η Καβάλα εκτός από τις δυνατότητες που έχουν να ενισχύσουν τη θέση τους στις εμπορευματικές μεταφορές, αποκτούν και ενεργειακό γεωστρατηγικό ρόλο λόγω της εγγύτητας της πρώτης με τον TAP και το FSRU και της δεύτερης με την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου. Η Ηγουμενίτσα, από την άλλη πλευρά της χώρας, αποτελεί επιβατικό και εμπορικό σταθμό της Ελλάδας με την Ιταλία απέναντι», δήλωσε, μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Ριχάρδος Λαμπίρης.

Προηγούμενο άρθρο800 προσλήψεις συνοριοφυλάκων στον Έβρο – Τα κριτήρια επιλογής
Επόμενο άρθροΚώστας Πιτιακούδης: “Παναγιωτόπουλος-Πλακιωτάκης-Μενδώνη-Πέτσας-Οικονόμου-Φλώρος θα συνοδέψουν τον Μητσοτάκη στον Έβρο”