Η καθηγήτρια του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας , Αντιπρόεδρος Έρευνας και Τεχνολογίας του Οργανισμού “Water Europe” με έδρα τις Βρυξέλλες και Στέλεχος Μονάδας Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ερευνητικού Κέντρου “Αθηνά”, Σίσσυ Λασπίδου, με καταγωγή από το Διδυμότειχο, συμμετείχε πρόσφατα ως μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας υπό τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρήστο Δήμα σε ταξίδι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο πλαίσιο προβολής των ερευνητικών αποτελεσμάτων για την κλιματική αλλαγή.

Με το σκεπτικό ότι δεν είναι μόνο ο τουρισμός και τα γεωργικά προϊόντα αυτά που θέλουμε να κάνουμε γνωστά, δημιουργήθηκε μια ομάδα με εκπροσώπους των αξιολογότερων ερευνητικών κέντρων της χώρας, η οποία παρουσίασε στις πόλεις Αμπού- Ντάμπι και Ντουμπάι καινοτόμες πρωτοβουλίες πάνω στην έρευνα γύρω από την κλιματική αλλαγή.

«Συναντηθήκαμε με ανθρώπους που επιθυμούν να αγοράσουν τέτοιες καινοτομίες» τονίζει η κ. Λασπίδου, μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας. Η ίδια συμμετείχε ως εκπρόσωπος του ερευνητικού κέντρου «Αθηνά» ανάμεσα σε αρκετές συμμετοχές άλλων κέντρων, προσθέτοντας, ότι υπάρχει στην περιοχή μεγάλο ενδιαφέρον προσέλκυσης μορφωμένων Ευρωπαίων ιδιαιτέρως Ελλήνων, κάτι που αποτυπώνεται και στην μεγάλη Ελληνική κοινότητα που υπάρχει εκεί.

«Τώρα πια όλος ο κόσμος ασχολείται με το πως θ’ αντιμετωπίσουμε αυτό που έρχεται την κρίση με την κλιματική αλλαγή. Ήδη το βλέπουμε τα πράγματα θα χειροτερέψουν. Η Ευρώπη διαθέτει πολλά χρήματα, μέσω προγραμμάτων για τοι σκοπό αυτό και μείς έχουμε την χαρά να έχουμε λάβει αρκετά. Η παρουσία μας εκεί αυτό το σκοπό είχε να τους δείξουμε μέσα από την Μονάδα Βιώσιμης Ανάπτυξης, τι μπορούμε να κάνουμε. Προς το παρόν βάλαμε το σπόρο».

Αναφορικά με το γεγονός αν η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις γύρω από την κλιματική αλλαγή η κ. Λασπιδου τόνισε, πως δεν είμαστε θωρακισμένοι, ώστε να είμαστε και αυτόνομοι.

«Ενώ έχουμε τόσο ήλιο και αέρα για να γυρίσουμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εντούτοις είμαστε κατά πολύ εξαρτημένοι. Τώρα μάλιστα με τις εξελίξεις στη Ρωσία φαίνεται ότι είμαστε εξαρτημένοι με το φυσικό αέριο. Ελπίζουμε βέβαια η Ελλάδα από δω και πέρα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης να κάνει τις κινήσεις που πρέπει. Υπολείπονται οι υποδομές βέβαια ώστε για παράδειγμα ο πλούτος ενέργειας που διαθέτουν τα νησιά να μπορεί να διοχετευθεί η έστω να αποθηκευτεί μέχρι να διατεθεί».

Αυτό που θα πάρει χρόνο σύμφωνα με την κ Λασπιδου είναι ν’ αντιστρέψουμε την επιβάρυνση που δέχθηκε ο πλανήτης. Σήμερα, αν πάμε 100% ανανεώσιμα θα πάρει αρκετό καιρό ώστε ο πλανήτης να ανακουφισθεί από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Γι’ αυτό όπως καταλήγει «η δουλειά μας εδώ στην Ελλάδα σαν ερευνητικά κέντρα, είναι να βρούμε τα σωστά μονοπάτια για να φθάσουμε στο σημείο που πρέπει».

ΠΗΓΗwww.ertnews.gr

Προηγούμενο άρθροΚωνσταντίνος Κούσαντας: “Πρέπει η Ελλάδα ανά πάσα στιγμή να έχει επιχειρησιακή ετοιμότητα”
Επόμενο άρθροΠρόσκληση Γενικής Συνέλευσης και εκλογών του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης