Τα περισσότερα μέτρα για τον κορονοϊό αποτελούν παρελθούν από σήμερα (01/05) έως και το φθινόπωρο, όμως η χρήση της μάσκας παραμένει, σύμφωνα με τις υγειονομικές Αρχές.

Πού είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας

Συγκεκριμένα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, έχει αναφέρει για τις μάσκες: «Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα μας δείξουν αν μπορούμε να τις βγάλουμε κάποια στιγμή και σε ποιους χώρους».

Επομένως, η χρήση της μάσκας παραμένει στους εσωτερικούς χώρους ύστερα και από ισχυρή σύσταση της Επιτροπής Ειδικών του Υπουργείου Υγείας.

Παρ’ όλα αυτά, οι μάσκες δεν είναι υποχρεωτικές σε εξωτερικούς χώρους, αν και υπάρχει σύσταση για χρήση τους όταν και όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

Τι ισχύει πλέον για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης

Παρελθόν αποτελεί πλέον η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης για τον κορονοϊό σε όλους τους χώρους (ανοιχτούς και κλειστούς) και, πλέον, η χωρητικότητα επανέρχεται στο 100%.

Με άλλα λόγια, οι ανεμβολίαστοι επιστρέφουν ύστερα από πολλούς μήνες στους κλειστούς χώρους της εστίασης, στο λιανεμπόριο.

Οπότε, μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης και κλαμπ υποδέχονται ξανά εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους χωρίς διαχωρισμούς και ελέγχους.

Ακόμα, στα καταστήματα λιανεμπορίου μπαίνει τέλος στην αναμονή για την επίδειξη πιστοποιητικού.

Μεταξύ των μέτρων που αίρονται είναι και η επίδειξη πιστοποιητικού του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού για τη νόσο COVID-19 στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ως εκ τούτου, οι ταξιδιώτες δεν υποχρεούνται στην επίδειξη του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού για την είσοδο στη χώρα.

Ένα rapid test πια για τους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους

Όσον αφορά στους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους, παραμένει υποχρεωτική η διενέργεια rapid test για τον κορονοϊό σε εβδομαδιαία βάση αλλά -αντί για δύο- ορίζεται σε ένα.

Εντούτοις, η διενέργεια των δύο rapid tests την εβδομάδα παραμένει για ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε νοσοκομεία και Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Δεν αποκλείεται, όμως, ακόμα και το ένα rapid test να πάψει να ισχύει μέσα στο καλοκαίρι.

Άλλωστε, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Ειδικών του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, δήλωσε πως «εάν δούμε σε βάθος χρόνου ότι δεν χρειάζεται, θα αποσυρθεί και αυτό το μέτρο».

ΠΗΓΗ www.ieidiseis.gr

Προηγούμενο άρθροΣτα 713 από σήμερα ο κατώτατος μισθός
Επόμενο άρθροΕκοιμήθη σε ηλικία 59 ετών ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος