Την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου επισκέφθηκε την περιοχή μας ο υπουργός Ανάπτυξης της νέας κυβέρνησης Άδωνης Γεωργιάδης ένθερμος υποστηρικτής της  Eldorado Gold και της Ελληνικός Χρυσός στην Ελλάδα.

Η δήλωση του ότι δεν θα έχουμε μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή  μας  αν δεν το επιθυμεί η τοπική κοινωνία είναι αποτέλεσμα της σθεναρής στάσης όλων μας απέναντι στις Μεταλλευτικές εταιρείες. Να επαινέσουμε την στάση και θέση του νέου Δημάρχου Σαπών κ. Ντίνου Χαριτόπουλου απέναντι   στο ζήτημα που το έθεσε ευθέως προς τον κύριο υπουργό. Επίσης να επαινέσουμε όλη την τοπική κοινωνία με πρώτους –πρώτους τους συναγωνιστές μας που ανήκουν στο κόμμα του κυρίου Γεωργιάδη που έδειξαν την αποφασιστικότητά τους να μην έχουμε τέτοια καταστροφή στον τόπο μας και φέραν τον κύριο υπουργό  να ομολογεί ότι χωρίς να το θέλουμε «επένδυση» δεν γίνεται στην περιοχή μας.

Επειδή πρόσφατα από τα Μ.Μ.Ε.  δόθηκε μεγάλη έκταση στην απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας  για την αδειοδότηση τριών έργων στην Ελληνικός Χρυσός  στην Χαλκιδική , πληροφορούμε τους συμπολίτες μας ότι οι αδειοδοτήσεις αυτές είναι για:

  1. Παράλειψη της Διοίκησης να χορηγήσει διετή παράταση ισχύος της άδειας εγκατάστασης  ηλεκτρολογικού εξοπλισμού του έργου «Μονάδας εμπλουτισμού Σκουριών»
  2. Παράλειψη της Διοίκησης να χορηγήσει συμπληρωματική άδεια εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού  εξοπλισμού  του έργου  «Μονάδας εμπλουτισμού Σκουριών»  και
  3. παράλειψη της Διοίκησης στην χορήγηση  ετήσιας παράτασης  της άδειας  εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού των «Βοηθητικών Εγκαταστάσεων και Υποδομών εξυπηρέτησης Σκουριών» .

Όλες λοιπόν οι αποφάσεις είναι για δευτερεύοντα ζητήματα και όχι για το σημαντικό που είναι η απόρριψη της τεχνικής μελέτης μεταλλουργίας  από το υπουργείο Περιβάλλοντος  (υπουργός ο κ. Σκουρλέτης) που εκδικάστηκε στις 15 Μαΐου 2019 από το Ε΄ τμήμα του ΣτΕ και δεν εκδόθηκε ακόμα η απόφαση .

Προειδοποιούμε ότι και για  τον τόπο μας εκκρεμεί η απόφαση του Στε (εκδικάστηκε στις 5 Ιουνίου 2019)  για την απόρριψη από την Διοίκηση της αδειόδοτησης για 16 διερευνητικές γεωτρήσεις που θέλει να κάνει η «Μεταλλευτική Θράκης»  στην περιοχή των Σαπών .Ακόμη και  θετική να είναι η απόφαση του ΣτΕ αφορά διερευνητικές γεωτρήσεις  και όχι την έναρξη της δραστηριότητας τους.

Ήδη  έχει καταγγελθεί από μέλη της διανομαρχιακής η «δημοσκόπηση» που διεξάγει η εταιρεία στον τόπο μας. Επίσης είναι γνωστή και η στάση του  τέως δημάρχου Αλεξανδρούπολης Ευάγγελου Λαμπάκη απέναντι στην εταιρεία επικοινωνίας που του έστειλε η εταιρεία μετά τις εκλογές. Ο κύριος Λαμπάκης τους έδωσε αποστομωτική απάντηση μπροστά στο Μ.Μ.Ε.

Όλοι μας οφείλουμε να είμαστε σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα στο επόμενο διάστημα. Το μέλλον του τόπου μας εξαρτάται από την ενότητά μας τον αγώνα μας και την αποφασιστικότητά μας.   Είμαστε έτοιμοι να διεξάγουμε και αυτόν τον αγώνα όπως κάναμε  όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Για την Διανομαρχιακή Επιτροπή Κατά της Μεταλλουργίας χρυσού στην Ροδόπη και τον Έβρο

Ανέστης Στρατιάδης

Προηγούμενο άρθροΝ. Γκαρά: “Η άνοδος του κ Μητσοτάκη στη φετινή ΔΕΘ βρήκε τη Θράκη χωρίς τρένα”
Επόμενο άρθροΗ γαλακτοβιομηχανία ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ προτίθεται να προσλάβει προσωπικό για τη στελέχωση του λογιστηρίου καθώς και το τμήματος εξαγωγών