Δελτίο Τύπου

Ακολουθεί το  Δελτίο Τύπου της κας Μαρίας Σπυράκη, Ευρωβουλευτού της Ν.Δ., σε σχέση με τις κοινές προσπάθειες με τον Βουλευτή Έβρου και Επίτιμο Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Αν. Δημοσχάκη για την ανάδειξη του ζητήματος της επιδότησης του μισθολογικού κόστους στον Έβρο, την Θράκη και άλλες ευαίσθητες περιοχές της Ελλάδας. Ο μακροχρόνιος αυτός θεσμός ενίσχυσης της απασχόλησης και καταπολέμησης της ανεργίας απαξιώνεται από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέσα από την κατάργησή του και την άρνηση καταβολής οφειλόμενων ποσών στους δικαιούχους. Η κα Σπυράκη προέβη άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για ανάδειξη του θέματος σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, συνδράμοντας στο φλέγον αυτό ζήτημα, όπως της ζητήθηκε από τον κ. Δημοσχάκη, μετά και την πρόσφατη απόρριψη από την Κυβέρνηση σχετικής τροπολογίας διευθέτησής του.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου:

Σήμα κινδύνου για την επιβίωση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της Θράκης που δεν έχουν λάβει από το 2010 την επιδότηση μισθολογικού κόστους 12%, εκπέμπουν με κοινή τους πρωτοβουλία, ο βουλευτής Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης και η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη.

Με επείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η κ. Σπυράκη ρωτά να μάθει εάν υπάρχει η δυνατότητα καταβολής της θεσμοθετημένης ενίσχυσης 12% στο μισθολογικό κόστος από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Επίσης η ευρωβουλευτής ζητά από την Κομισιόν να διευκρινίσει εάν η ΕΕ προβάλλει εμπόδια στη χορήγηση της συγκεκριμένης ενίσχυσης που αποσκοπεί στην υποβοήθηση της ανάπτυξης σε οικονομικά ασθενείς περιοχές πρακτική που ακολουθείται σε πολλά κράτη-μέλη σύμφωνα με τον κανονισμό . Θέμα εμποδίων από την ΕΕ επικαλέστηκε στο ελληνικό Κοινοβούλιο ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης.

Είχε προηγηθεί από την 1η Δεκεμβρίου επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Έβρου Αναστάσιου Δημοσχάκη στον υπουργό Οικονομίας στην οποία ετέθη το θέμα του κινδύνου της παραγραφής των ποσών που αναλογούν στην επιδότηση 12%, ποσά τα οποία έχουν ήδη φορολογηθεί.

Ο κ. Δημοσχάκης ρωτούσε επίσης τον κ. Σταθάκη για το ενδεχόμενο να υπάρξει δυνατότητα συμψηφισμού της μη καταβληθείσας επιδότησης με τις υπάρχουσες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης της κ. Σπυράκη έχει ως εξής:

«Το Ελληνικό κράτος χορηγεί με εθνικούς πόρους ενίσχυση προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε οικονομικά μειονεκτούσες περιοχές της χώρας. Η ενίσχυση παρέχεται μέσω επιδότησης ποσοστού του μισθολογικού κόστους από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού. Στόχος της ενίσχυσης είναι να άρει αντικειμενικές ανισότητες που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό και ενθαρρύνουν τη δημιουργία και διατήρηση θέσεων εργασίας σε μειονεκτούσες περιοχές.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 800/2008 της Επιτροπής, οι εθνικές ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα προωθούν την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή των κρατών μελών και της Κοινότητας στο σύνολό της. Οι εθνικές ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα αποσκοπούν στην υποβοήθηση της ανάπτυξης των πλέον μειονεκτουσών περιοχών με την υποστήριξη των επενδύσεων και της δημιουργίας θέσεων εργασίας σε ένα βιώσιμο πλαίσιο.

Ωστόσο, από τo 2010 η ενίσχυση καθυστερεί να χορηγηθεί στους δικαιούχους με κίνδυνο παραγραφής της οφειλής, ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε η ακύρωση της από τον Υπουργό Οικονομίας με το επιχείρημα ότι υπάρχουν εμπόδια από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Υπάρχει συγκεκριμένη Ευρωπαϊκή νομοθεσία ή σχετική απόφαση που υποχρεώνει την Ελλάδα να άρει τη χορήγηση της παραπάνω εθνικής ενίσχυσης περιφερειακού χαρακτήρα;
Υπάρχει η δυνατότητα ενίσχυσης των οικονομικά ευαίσθητων περιοχών μέσα από την επιδότηση του μισθολογικού κόστους μέσα από τα διαρθρωτικά ταμεία για την περίοδο 2014-2020;»
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Δημοσχάκη έχει ως εξής:

«Εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες, από το 1987, έχει θεσμοθετηθεί η επιδότηση του μισθολογικού κόστους των βιομηχανικών, βιοτεχνικών και μεταλλευτικών επιχειρήσεων παραμεθόριων περιοχών, η οποία καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ διαμέσου κονδυλίων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και ανέρχεται, για τις επιχειρήσεις του Νομού Έβρου, σε ποσοστό 12% επί του συνολικού μισθολογικού κόστους. Αποτελεί ουσιαστική στήριξη των παραμεθόριων επιχειρήσεων και της απασχόλησης στις ευαίσθητες περιοχές της πατρίδας μας.

Κατά παράβαση της σχετικής ρητής νομοθετικής πρόβλεψης του άρθρου 21 του ν. 1767/1988, η συγκεκριμένη επιδότηση δεν έχει καταβληθεί για τα έτη από το 2010 και έπειτα, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των δικαιούχων επιχειρήσεων και στερώντας αυτές από αναγκαίους οικονομικούς πόρους, απαραίτητους για την επιβίωση πολλών από αυτές. Ως δικαιολογία δε για τη σχετική καθυστέρηση προβάλλεται από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ η μη μεταφορά των απαιτούμενων πιστώσεων στον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Παράλληλα, αγνοείται η τύχη των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που έχουν εξαγγελθεί εδώ και μήνες και αναμένονται από τον επιχειρηματικό κόσμο και τους ανέργους ως ανάσα ρευστότητας και ευκαιρία για την ανάπτυξη της απασχόλησης.

Η ανεργία αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα των Ελλήνων και ειδικά των νέων μας, ενώ η επιθετική πολιτική ενάντια στην επιχειρηματικότητα κλείνει ή διώχνει στο εξωτερικό όλο και περισσότερες Ελληνικές Επιχειρήσεις. Η ολιγωρία στην καταβολή κατοχυρωμένων επιδοτήσεων στις επιχειρήσεις του Νομού Έβρου επιβαρύνει τις επιχειρήσεις αυτές και εντείνει το πρόβλημα της ανεργίας στης περιοχή.

Για τους παραπάνω λόγους, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

Πότε θα καταβληθεί η επιδότηση του 12% στους δικαιούχους; Υπάρχουν οι απαραίτητες για τη χρηματοδότηση του μέτρου προβλέψεις στον προϋπολογισμό του Π.Δ.Ε. του έτους 2016;
Σε περίπτωση μη συμπερίληψης των απαραίτητων κονδυλίων στον προϋπολογισμό του Π.Δ.Ε. έτους 2016, θα θεσμοθετηθεί τουλάχιστον η δυνατότητα συμψηφισμού της με ήδη υπάρχουσες υποχρεώσεις των δικαιούχων προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία;
Τα προγράμματα του ΕΣΠΑ θα δημοσιευτούν; Τι άλλα μέτρα προτίθεστε να λάβετε ώστε να στηρίξετε την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση, ειδικά σε ακριτικές περιοχές όπως ο Έβρος;»

Προηγούμενο άρθροΓια πρώτη φορά από το 1922, Θεοφάνια στην προκυμαία της Σμύρνης
Επόμενο άρθροΠρόστιμο στο Δήμο Αλεξ/πολης