Mε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιο Λιβανό και την υφυπουργό κα Φωτεινή Αραμπατζή συναντήθηκε την Δευτέρα 12 Ιουλίου το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Κλαδικής Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνού Ελλάδος (Καπνική), με σκοπό να συζητηθούν όλα τα τρέχοντα για τον κλάδο, ζητήματα.

Στην συνάντηση συμμετείχαν από το νομό Πιερίας ο κ. Διονύσης Φόλιος, Β΄ αντιπρόεδρος της Καπνικής, αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης δήμου Δίου – Ολύμπου και πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καρίτσας Πιερίας και ο Ιωάννης Μιχαλήτσιος, πρόεδρος στον Αγροτικό Καπνικό Συνεταιρισμό ΠΕΣΚΟ Κονταριώτισσας και Αγίου Σπυρίδωνα. Παρών ήταν και ο κ. Λάκης Ιορδανίδης, πρόεδρος στην Καπνική, ο Εσάτ Χουσεΐν από την Θράκη, ο Παναγιώτης Κεφαλάς από την Καρδίτσα και ο Κώστας Παπαδόπουλος από τις Σέρρες.

Στην διάρκεια της συνάντησης τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης των καπνοπαραγωγών, λόγω covid, με τους εκπροσώπους της Καπνικής, όπως μας επιβεβαίωσε και ο κ. Φόλιος, μιλώντας στον ΑγροΤύπο, να αποσπούν θετική απάντηση από το ΥπΑΑΤ, για κορονοενίσχυση. Όπως μας είπε ο κ. Φόλιος, η ενίσχυση αυτή θα ανέρχεται σε 90 ευρώ το στρέμμα, θα αφορά όλες τις ποικιλίες και θα δοθεί βάσει ΟΣΔΕ 2020. Υπενθυμίζεται πως τα καπνά έλαβαν de minimis το 2019.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, στην συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της νέας ΚΑΠ και τι αυτή θα σημάνει για τους καπνοπαραγωγούς, οι οποίοι λάμβαναν έως πριν το 2010 περίπου αρκετά μεγάλα ποσά. Τα ποσά των δικαιωμάτων των καπνοπαραγωγών υπέστησαν μείωση 70% με το πέρασμα του χρόνου, πλην όμως ακόμα και σήμερα είναι σε αρκετά καλά επίπεδα. Στην σύσκεψη αποφασίστηκε να μετάσχει σε σχετική επιτροπή του ΥπΑΑΤ για τη νέα ΚΑΠ και εκπρόσωπος του καπνοπαραγωγικού κλάδου.

Προηγούμενο άρθροΟντέρ Μουμίν: Ξεκινούν οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί στον Δήμο Ιάσμου
Επόμενο άρθροΒορίδης: Ο εργαζόμενος ή επιστρέφει εμβολιασμένος ή αποφασίζει να αλλάξει δουλειά