Στον Έβρο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, συμμετείχε  στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε χθες 6/05 στο αμφιθέατρο του Γεωπονικού Τμήματος, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Ορεστιάδα.

Το θέμα της συζήτησης  ήταν η «Οργάνωση του Αγροτικού Χώρου και η νέα κοινή Αγροτική Πολιτική».

Κυρία και σημαντικά σημεία στα οποία απάντησε ο υπουργός ήταν : το βαμβάκι, όπου κατεβάζοντας το πλαφόν στη συνδεδεμένη ενίσχυση, σχεδόν το σύνολο των παραγωγών πήραν και τη συνδεδεμένη. Εξετάζεται για το βαμβάκι και για τα σιτηρά το πρόγραμμα των ΠΣΕΑ. Επίσης το υπουργείο προχωράει στην κατάθεση του φακέλου για την ένταξη στο πρόγραμμα των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ)».

Αναφέρθηκε  στη στήριξη του εισοδήματος για τα καπνά μέσω του προγράμματος De minimis (έκτακτη οικονομική ενίσχυση).

Σύμφωνα και με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ, όλα τα οφειλόμενα από ζημιές που έγιναν το 2018 έχουν κι αυτά καλυφθεί.

Σε ό,τι αφορά το εργοστάσιο ζάχαρης στην Ορεστιάδα και την τευτλοκαλλιέργεια στην περιοχή, ο κ. Αραχωβίτης είπε ότι «προχωράμε ομαλά». «Μετά το De minimis που δόθηκε, την έκτακτη οικονομική ενίσχυση που δόθηκε στους παραγωγούς, αλλά και την αυξημένη συνδεδεμένη ενίσχυση που δόθηκε πολύ νωρίς για να μπορέσει να ξεκινήσει η νέα καλλιέργεια, είχαμε τα ευχάριστα χθες το βράδυ, όπου κατατέθηκε από τον επενδυτή δεσμευτική προσφορά για την επαναλειτουργία του εργοστασίου».

Θίχτηκε το ζήτημα με το προσωπικό και  την τροπολογία που πέρασε ΥΠΑΑΤ για την απορρόφηση του προσωπικού της ζάχαρης σε άλλους φορείς του Δημοσίου, υπάρχει ένα μικρό ποσοστό εργαζομένων, που δεν έχει τακτοποιηθεί ακόμα το οποίο θα λυθεί σύντομα για την καλή λειτουργία του εργοστασίου.

Για το πρόγραμμμα των βιολογικών  τονίστηκε ότι  δεν είναι επιδοματικό. «Είναι ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα, το οποίο έχει σαφέστατο σκοπό και δεν μπορεί να μπει πλαφόν ή να μπει κάποιος κόφτης, όπως ενδεχομένως είχε συζητηθεί. Για τη Θράκη θα διπλασιαστεί ο προϋπολογισμός έτσι ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερες εντάξεις.

Η ανακοίνωση θα γίνει αφού τελειώσει η διαδικασία των ενστάσεων. Δηλαδή το ακριβές ποσό θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες».

Ο κ. Αραχωβίτης έκανε επίσης λόγο για τα σχέδια βελτίωσης, τονίζοντας πως και εκεί «θ’ αυξήσουμε τον προϋπολογισμό, μπορεί να είναι ενδεχομένως και πάνω απ’ το διπλάσιο, έτσι ώστε να ενταχθούν όσο το δυνατό περισσότερα σχέδια βελτίωσης μπορέσουμε να καλύψουμε». Νωρίτερα την ίδια ημέρα, πραγματοποιήθηκε επίσκεψή σε μεταποιητική μονάδα στον Βόρειο Έβρο, όπου κ. Αραχωβίτης αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του προγράμματος της μεταποίησης (στο μέτρο 4.2) και στις αρκετές επενδυτικές προτάσεις για τον Έβρο, η υλοποίηση των οποίων θα δημιουργήσει πάνω από 6.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας για την περιοχή.

Ανακοίνωσε δύο προσλήψεις κτηνιάτρων, μόνιμου προσωπικού στις κτηνιατρικές  υπηρεσίες του νομού, κάτι που έχει να γίνει 19 χρόνια:

Για τη συνεργασία με τις γείτονες χώρες, Βουλγαρία και Τουρκία, είπε πως αρχή της κυβέρνησης είναι οι συνεργασίες. Εκτίμησε πως η συνεργασία με τον υπουργό Γεωργίας της Βουλγαρίας βρίσκεται σε καλό επίπεδο, ενώ έκανε λόγο για ύπαρξη κάποιων ζητημάτων «με τη γείτονα εξ ανατολών, την Τουρκία, τα οποία προσπαθούμε αφενός με τη συνεννόηση να τα λύσουμε, περισσότερο όμως με τον έλεγχο των εισροών, το τι μπαίνει στη χώρα. Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος. Βέβαια, η επικοινωνία, η πληροφόρηση, το να μαθαίνουμε τι γίνεται δίπλα, αν υπάρχουν κρούσματα που μπορεί ν’ απειλούν τη χώρα, τα πληροφορούμαστε έγκαιρα κι αντιδρούμε έγκαιρα, η συνεννόηση όμως σε όλα τα επίπεδα και σ’ αυτό είναι σημαντική».

Τέλος, ο κ. Αραχωβίτης μίλησε για το έργο της υπογειοποίησης του αρδευτικού δικτύου του Ερυθροποτάμου στο Βόρειο Έβρο. «Είναι το μόνο έργο που είχαμε στο 4.3 το μέτρο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις γεωργικές υποδομές. Το μόνο έργο που είχαμε και στους τρεις νομούς της Θράκης, που πήγε πολύ καλά βαθμολογικά και εντάσσεται, θα υπογραφεί τις προσεχείς ημέρες». Ένα έργο που όπως είπε, είναι ενδεικτικό της κατεύθυνσης του υπουργείου για τη στήριξη των υποδομών, καθώς «το συγκεκριμένο μέτρο, ενώ ξεκίνησε με προϋπολογισμό 180 εκατομμύρια ευρώ, διπλασιάσαμε τον προϋπολογισμό με υπερδέσμευση και με πόρους από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με εθνικούς πόρους, φτάσαμε το μέτρο στο μισό δισεκατομμύριο. Για να ενταχθούν όσο το δυνατό περισσότερα έργα. Ένας μεγάλος αριθμός έργων, ακόμη και έργα που δεν ήταν ο φάκελός τους τόσο πλήρης, βοηθήσαμε να καταστεί πλήρης προκειμένου να εντάξουμε έργα, να μη χάσουμε άλλο χρόνο και να μη χάσουμε άλλα χρήματα, προκειμένου να στήσουμε υποδομές στον αγροτικό τομέα και να προετοιμαστούμε και για την κλιματική αλλαγή.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο Σουφλί σύσκεψη με τους φορείς και τους εκπροσώπους των ΤΟΕΒ, Αμπελοκαλλιεργητών, σηροτρόφων, καλλιεργητών τέυτλων, καπνού κ.α Συμμετείχαν ο προϊστάμενος  ΔΑΟΚ Απόστολος Ξανθόπουλος, οι πρόεδροι του κτηνοτροφικού συλλόγου Αλεξανδρούπολης, των υλοτόμων Λευκίμης, του Αγροτικού Συλλλόγου Σουφλίου και πλήθος αγροτών από την ευρύτερη περιοχή του Σουφλίου.

Προηγούμενο άρθροΦέρες: Μετάβαση από το παρελθόν στο μέλλον (γράφει η Θωμαή Καρακωνσταντίνου)
Επόμενο άρθροΕκδήλωση του Γιώργου Χανού στην Αλεξανδρούπολη