ΣΕ ΣΑΘΡΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΠΙΑ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ… 

 

-Η απόφαση του ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της Βάδης Βυρτεμβέργης προάγγελος άρσης απαγόρευσης κυκλοφορίας !-

 

Από τον Ηλία Ν. Ηλιακόπουλο*

 

Οι νυχτερινοί περιορισμοί δεν είναι μόνο δυσβάσταχτο προνόμιο της Ελλαδικής πολιτείας αλλά και ολόκληρης της δυστυχώς φθίνουσας σε αρχές και αξίες Ευρώπης. Στην δική μας έννομη τάξη που εισπράττει νομοτελειακά η κοινωνία, με βάση τις τελευταίες κυβερνητικές πράξεις (ΚΥΑ),έχει διαταχθεί απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ. Όμως στους Νομούς Αττικής και Αχαϊας τα πράγματα χειροτέρευσαν πρόσφατα ακόμη περισσότερο .Οι περιορισμοί για την απαγόρευση κυκλοφορία ξεκινούν από τις 6 το απόγευμα…Ούτε στον καιρό της Γερμανικής κατοχής να ήμασταν !

Την  περασμένη Δευτέρα όμως το ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο του κρατιδίου της Βάδης Βυρτεμβέργης , στο Manheim, μετά από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων Γερμανίδας εργαζόμενης από το Tuebingen (Τυβίγγη) ,που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της , εξέδωσε απόφαση με την οποία προέβη σε παραδοχή της αίτησης της και ταυτόχρονα σε άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας για όλο το κρατίδιο από τις ώρες 20 βραδινή έως τις 5 το πρωί.

Το διοικητικό δικαστήριο δέχτηκε τους ισχυρισμούς της προσφεύγουσας ,ότι κανείς δεν μπορεί να της απαγορεύσει μετά την εργασία της , -που τελείωνε αργά το απόγευμα, – να κάνει νυχτερινούς περιπάτους κατά μήκος του ποταμού Νέκαρ ,ως φυσιολάτρης που είναι ,πράγμα αναζωογονητικό για τον οργανισμό της και για την υγεία της αλλά και γυμναστική μέσα στην φύση .Με επιχείρημα ,ότι το πρωί οι περίπατοι επιτρέπονται και μάλιστα με πολύ περισσότερους ανθρώπους απ ότι το βράδυ, πως ο ιός δεν γίνεται πιο επικίνδυνος το βράδυ ,αντίθετα κυκλοφορεί λιγότερος κόσμος ,πως τα κρούσματα από τον Δεκέμβριο και μετά και λόγω του παρατεταμένου εγκλεισμού είχαν περιοριστεί σημαντικά , (σε ποσοστιαία βάση 50 προς 100000),το δικαστήριο απεφάνθη, πως η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν έχει νόημα και δεν εξυπηρετεί στην προστασία από την πανδημία ,εφόσον η άρση των μέτρων αυτή καθεαυτή δεν οδηγεί σε συγκεκριμένα δυσμενή αποτελέσματα για την κοινωνία …Το διοικητικό δικαστήριο του Manheim προέταξε την προστασία των ατομικών και θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου (Grundrechte) από έναν στείρο και ανούσιο εγκλεισμό με πρόσχημα την προστασία της δημόσιας υγείας !Και μάλιστα το δικαστήριο επεσήμανε το εξής σημαντικό .Πως οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και η καταλληλότητα των μέτρων πρέπει να ελέγχονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα και τα κυβερνητικά διατάγματα  (Verordnungen), δεν ισχύουν απολιθωμένα για όσο χρόνο αποφασίζει η διοίκηση ..!Η τελευταία πάντα ελέγχεται από την δικαστική εξουσία. Άλλωστε αυτό επιτάσσει ένα κράτος Δικαίου. (Rechtsstaat)!

Το Δικαστήριο του Manheim αντέκρουσε την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ,της Βάδης Βυρτεμβέργης ,πως η άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας θα επέτεινε την διάδοση του ιού ,ως γενικόλογη και χωρίς τις αναγκαίες διαφοροποιήσεις !Πολλοί θεσμικοί υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό την απόφαση και δεν στάθηκαν στον αόριστο και αβέβαιο κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Το σημαντικότερο  όμως ήταν , πως η κυβέρνηση του κρατιδίου  ευθύς αμέσως  συμμορφώθηκε με την απόφαση και  ανακάλεσε τα μέτρα !  

Η πρωτοποριακή αυτή απόφαση σηματοδοτεί την καλώς εννοούμενη ελευθερία των ανθρώπων,-όπως κατοχυρώνεται μέσα από θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος(άρθρα 2 και 5 του Σ)- αλλά κυρίως  την ελευθερία και ανάπτυξη της προσωπικότητας .ιδιαίτερα του νεανικού πληθυσμού μιας χώρας, για τον οποίο θα έπρεπε να νοιάζεται  χωρίς δεύτερες σκέψεις η κυβέρνηση  μιας χώρας !Οι νέοι έχουν ανάγκη να βρεθούν μεταξύ τους ,χωρίς υπερβολές ,χωρίς κορονοπάρτυ ,– κι ας μη την κατηγορούν αδίκως –να ερωτευτούν, να αγκαλιαστούν, ακόμη και να φιληθούν…Να ανταλλάξουν ιδέες, να επικοινωνήσουν ,να τρέξουν, να αθληθούν ,όλες τις ώρες  της ημέρας  …Δεν μπορεί να μαραζώνουν μέσα σε τέσσερις ανήλιαγους τοίχους ,ένεκα των “Χαρδαλιά, Παγώνη, Σύψα και  πολλών άλλων  αιμοσταγών “βαμπίρ””. Οι τελευταίοι και μόνο καλές υπηρεσίες δεν προσφέρουν στην ταλαίπωρη και εξουθενωμένη κοινωνία … Λέτε η πολιτεία μας με τα όποια όργανά της να προσφέρει τις κατάλληλες συνθήκες « υγιούς ανάπτυξης» στη νεολαία μας; Και μόνο αυτό δεν κάνει προκρίνοντας  « αρρωστημένες» τηλεδιασκέψεις , άνοστα  τηλε-μαθήματα  και μουχλιασμένες τηλε-εξετάσεις!    Θα έχει άραγε σε όλα  τα παραπάνω πυρίκαυστα  ζητήματα  “ευήκοον ους “και η δική μας Δικαιοσύνη;! 

Φαίνεται πως στην Γερμανία ο «Άγιος» τους φρόντισε για κάτι τέτοιο ! -Βλέπετε η δημοσίευση της απόφασης του ανώτατου  διοικητικού Δικαστηρίου  έπεσε   κοντά με την ημέρα εορτασμού των ερωτευμένων !   Το ζητούμενο  είναι ,αν θα γίνει το ίδιο  και σε μας ..!Θα φροντίσει και ο δικός μας αληθινός  Άγιος γι αυτό;! Λειτουργεί άραγε με άλλα  λόγια  σε μας το “κράτος Δικαίου”, όπως το είδαμε στην Γερμανία και μαζί με αυτό και η διάκριση των εξουσιών;! Γιατί εκεί υπάρχει ολοκληρωμένη διοικητική Δικαιοσύνη!  Εδώ σε μας όμως ;Ίδωμεν και ελπίζουμε !

 

* Ο Ηλίας Ν. Ηλιακόπουλος είναι    Δρ. Νομικής ,Δικηγόρος  και δραστηριοποιείται  στον χώρο της Θράκης  

 

Προηγούμενο άρθρο15 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην ΑΜΘ (πανελλαδικά: Κορονοϊός: 755 νέα κρούσματα – 13 νεκροί – 313 διασωληνωμένοι)
Επόμενο άρθροΚλιμάκιο του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Διδυμοτείχου Χρήστο Καπετανίδη