Οι μετακινήσεις, οι «νεοεισερχόμενοι» και οι… αποκεφαλισμοί

Είναι κοινό μυστικό ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε τροχιά ανασχηματισμού και ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να προχωρήσει  σε ευρείες και δομικές αλλαγές του κυβερνητικού σχήματος.

Οι δυσλειτουργίες που παρατηρήθηκαν τον τελευταίο μήνα, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αττική και στην Εύβοια απετέλεσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, το έναυσμα του πρωθυπουργού να κάνει τώρα τις αλλαγές που αρχικώς σχεδίαζε για το τέλος του χρόνου.

Δομικός ανασχηματισμός

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν ανασχηματισμό που θα δώσει νέα ώθηση στο κυβερνητικό έργο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει το σύνθημα της επανεκκίνησης με μια νέα κυβέρνηση, από το βήμα της ΔΕΘ, όπου  και αναμένεται να εξαγγείλει και τον προγραμματισμό του για το επόμενο χρονικό διάστημα. Ο ανασχηματισμός αναμένεται να είναι τόσο σε επίπεδο υπουργών, όπου θα δούμε κυρίως μετακινήσεις, όσο και σε επίπεδο υφυπουργών που θα δούμε, πέρα από μετακινήσεις, και πολλές αλλαγές σε πρόσωπα. Θα υπάρξουν ωστόσο και οι εκπλήξεις με αρκετούς νεοεισερχόμενους στο κυβερνητικό σχήμα.

Στόχος του πρωθυπουργού, σύμφωνα με όσα επισημαίνουν τακτικοί συνομιλητές του, είναι να προχωρήσει σε δομικές αλλαγές, οι οποίες «θα στέλνουν ηχηρό μήνυμα στους πολίτες ότι αυτή η κυβέρνηση έχει θέσει ψηλά τον πήχη».

 Πότε θα ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός

Ο χρόνος που θα ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης αποτελεί ίσως το μοναδικό προβληματισμό του κυβερνητικού επιτελείου καθώς ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ολοκληρώσει όλες τις αλλαγές που θα κάνει στην κυβέρνηση του.  Τα σενάρια θέλουν μέχρι την Τρίτη το απόγευμα να έχει ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός, ενώ νέες πληροφορίες τις τελευταίες ημέρες αναφέρουν ότι ίσως ο ανασχηματισμός να ανακοινωθεί στο τέλος της εβδομάδας.

Ο πρωθυπουργός επιστρέφει το πρωί της Δευτέρας από τις ΗΠΑ, όπου βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να συνοδεύσει την κόρη του που ξεκίνησε σπουδές στο Yale. Την Τρίτη είναι προγραμματισμένη η τακτική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, θα γίνει με την υφιστάμενη σύνθεση του οργάνου. Την ίδια μέρα ο κ. Μητσοτάκης ξεκινά έναν γύρο υπηρεσιακών ταξιδιών εντός και εκτός Ελλάδος, τα οποία μάλλον δεν θα του επιτρέψουν να ανακοινώσει τις αλλαγές και να γίνει άμεσα η ορκωμοσία των νέων υπουργών και υφυπουργών.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ως πιθανότερος χρόνος ανακοίνωσης του ανασχηματισμού τοποθετείται έως τα τέλη της εβδομάδας, καθώς ο πρωθυπουργός επιθυμεί αφενός με τον ανασχηματισμό και αφετέρου με τις εξαγγελίες που σχεδιάζει στη ΔΕΘ, την οποία θα εγκαινιάσει στις 11 Σεπτεμβρίου, να στείλει μήνυμα επανεκκίνησης της κυβέρνησης.

Πρόσωπα και καραμπόλες

Κεντρικό πρόσωπο του ανασχηματισμού, αναμφίβολα, είναι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Η παραμονή του φαντάζει δύσκολη στο υπουργείο, αν και εσχάτως υπήρξαν δεύτερες σκέψεις για την προοπτική αποχώρησης του. Μένει, δε, να φανεί, αν μια έξοδος του από την Κατεχάκη σημαίνει και έξοδο από το κυβερνητικό σχήμα. Δεύτερο κεντρικό υπουργείο, όπου αναμένεται να έχουμε ανακατατάξεις είναι το Υγείας, όπου ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας είναι πιθανό να αλλάξει χαρτοφυλάκιο, με το Προστασίας του Πολίτη, το Ναυτιλίας και το Τουρισμού να είναι επιλογές. Ακόμα, εφόσον ο Νίκος Χαρδαλιάς, για λόγους υγείας, επιλέγει να μετατοπιστεί σε ένα άλλο πόστο, ίσως στο Εσωτερικών, τότε αυτό θα σημαίνει επιπρόσθετες αλλαγές.

Μένει, βεβαίως, να φανεί, αν θα πρόκειται για έναν διορθωτικό ή σαρωτικό και δομικό ανασχηματισμό, όπερ και φαίνεται και πιθανότερο. Σε αυτό το σενάριο, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος και αρκετοί θα εμπλακούν σε καραμπόλες. Για παράδειγμα, μπορεί η ομάδα του Ταμείου Ανάκαμψης να μην αλλάζει, αλλά μένει να φανεί αν η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Ανάπτυξης θα παραμείνει άθικτη.

Νέες είσοδοι και αναβαθμίσεις

Ως προς τις νέες εισόδους, η βασική πηγή προσώπων θα είναι η γαλάζια Κ.Ο. Δύο είναι τα ονόματα που φιγουράρουν στα σενάρια: ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος και ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος φλερτάρει με την επιστροφή του στο κυβερνητικό σχήμα. Παράλληλα, το Μαξίμου αναζητεί γυναίκες προς αξιοποίηση, αν και οι επιλογές εντός της Κ.Ο. είναι μάλλον περιορισμένες. Από τους βουλευτές που δεν έχουν αξιοποιηθεί, κυρίως για θέσεις υφυπουργών, ακούγονται τα ονόματα του Μακάριου Λαζαρίδη (Καβάλας), του Σταύρου Κελέτση (Έβρου), του Χρήστου Δερμεντζόπουλου (Έβρου), του Χρήστου Κέλλα (Λαρίσης) και του Θάνου Πλεύρη (Α’ Αθηνών).

Δεν αποκλείεται, δε, και η αναβάθμιση νυν γενικών γραμματέων, τόσο λόγω της καλής επίδοσης τους, όσο και λόγω του ότι όσοι θέλουν να πολιτευθούν στις εθνικές εκλογές, θα πρέπει βάση εκλογικού νόμου να έχουν παραιτηθεί 18 μήνες πριν, ως τον Ιανουάριο. Έτσι, σενάρια «υφυπουργοποίησης» ακούγονται για τον Μάριο Θεμιστοκλέους (Υγείας), τη Σοφία Νικολάου (Προστασίας του Πολίτη) και τον Γιώργο Καράγιαννη (Υποδομών).

ΠΗΓΗ www.parapolitika.gr – www.reader.gr

Προηγούμενο άρθροΕστίαση – Νέο πονοκέφαλο φέρνουν στους επιχειρηματίες τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους
Επόμενο άρθροΣτην Ορεστιάδα όλα έτοιμα για το 22ο Φεστιβάλ Θεάτρου