Αύριο θα ακουστεί το πρώτο κουδούνι σε όλη τη χώρα.

Επιστρέφουν στα θρανία περίπου 1.4 εκατ. μαθητές και στο πόστο τους 150.000 εκπαιδευτικοί, σε μία ομολογουμένως περίεργη χρονιά λόγω κορονοϊού.

Η παραδοσιακά κλασική στιγμή του αγιασμού στα προαύλια, φέτος θα είναι διαφορετική. Ο αγιασμός θα γίνει, αλλά όχι νωρίς το πρωί και σε… δόσεις. Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας, οι μαθητές θα προσέλθουν στις σχολικές μονάδες στις 8.15 και θα παραμείνουν μέχρι να γίνει ο αγιασμός, δηλαδή από τις 11 το πρωί και μετά.

Η αλλαγή της ώρας (στις 11:00) για την τελετή γίνεται καθώς την ίδια ημέρα τιμάται η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού και, ως εκ τούτου, ο αγιασμός θα γίνει αφότου έχουν ολοκληρωθεί οι υποχρεώσεις των ιερέων για τη θρησκευτική γιορτή.

Πώς θα γίνει ο αγιασμός στα σχολεία

Συγκεκριμένα, σε εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας αναφέρεται το εξής:

“Σας ενημερώνουμε ότι ο καθιερωμένος αγιασμός θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2020 στον αύλειο χώρο των σχολείων, ύστερα από συνεννόηση του/της Διευθυντή/ντριας με τους ιερείς του οικείου ναού, με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών και των μαθητών/τριών και, στη συνέχεια, ο ιερέας θα επισκεφθεί όλες τις αίθουσες της σχολικής μονάδας, όπου θα παρευρίσκονται οι λοιποί μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί”.

Θα δώσουν τις μισές μάσκες

Με το πρώτο κουδούνι, οι μαθητές δεν θα βρουν δύο μάσκες να τους περιμένουν στα σχολεία, όπως είχε εξαγγείλλει η κυβέρνηση δια στόματος των υπουργών Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου και Παιδείας Νίκης Κεραμέως, αλλά μόνο μια και αυτή αν προλάβουν να ετοιμαστούν και να διανεμηθούν οι μάσκες σε όλες τις περιοχές στην ώρα τους.

Η εμπλοκή στον αρχικό σχεδιασμό προκλήθηκε από το γεγονός ότι το ΣΤ’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου απέρριψε 3 από τους 25 προμηθευτές μασκών, καθώς δεν προσκόμισαν τα αναγκαία έγγραφα που προβλέπει η νομοθεσία. Το Κλιμάκιο επεξεργάστηκε 25 συμβάσεις που αφορούσαν την προμήθεια μεγάλου αριθμού μασκών, οι οποίες πρόκειται να διανεμηθούν στα σχολεία.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου έχει δηλώσει ότι το “κόψιμο” των εταιριών από το Ελεγκτικό Συνέδριο μεταφράζεται σε περίπου 410.000 λιγότερες μάσκες στα σχολεία. Έτσι στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς θα διανεμηθεί από μία μάσκα.

www.dikaiologitika.gr

Προηγούμενο άρθροΣτο πορτοκαλί οι Δήμοι: Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου και Σαμοθράκης
Επόμενο άρθροΑΚΚΕΛ: Με πολυεθνικό έλεγχο των τουρκικών εδαφών διέλευσης λαθρομεταναστών θα λυθεί το πρόβλημα