Δύο μνημόνια συνεργασίας για ενδεχόμενη συμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας σε ενεργειακά έργα στην Αλεξανδρούπολη υπογράφηκαν σήμερα στα Σκόπια. Πρόκειται για συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ δύο κρατικών επιχειρήσεων της Βόρειας Μακεδονίας με τις ελληνικές εταιρείες Gastrade και DAMCO που αναπτύσσουν τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) Αλεξανδρούπολης και την μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη, αντίστοιχα.

Η πρώτη συμφωνία προβλέπει τη συμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας με ποσοστό 10% στο μετοχικό κεφάλαιο της ελληνικής εταιρείας Gastrade, της εταιρείας που αναπτύσσει τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου LNG στην Αλεξανδρούπολη. Η συμφωνία αυτή υπεγράφη μεταξύ εκπροσώπων της κρατικής Eταιρείας Aξιοποίησης Eνεργειακών Πόρων της Βόρειας Μακεδονίας (NER) και της Gastrade. Παράλληλα υπεγράφη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της κρατικής εταιρείας μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της Βόρειας Μακεδονίας (ESM) και της Gastrade για τη μίσθωση, από την πρώτη, χωρητικότητας στον τερματικό σταθμό LNG Αλεξανδρούπολης για περίοδο 15 ετών.

Η δεύτερη συμφωνία προβλέπει τη συμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη. Η συμφωνία υπεγράφη μεταξύ εκπροσώπων της ESM και της DAMCO (Όμιλος Κοπελούζου). Με τη συμφωνία, η ESM θα συμμετάσχει με ποσοστό 25% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «Παραγωγή Ηλεκτρισμού Αλεξανδρούπολης Α.Ε.», εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) η οποία θα χρηματοδοτήσει θα κατασκευάσει και θα λειτουργήσει μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, που σήμερα ανήκει πλήρως στην DAMCO .

Οι συμφωνίες υπεγράφησαν στο κτήριο της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, παρουσία του πρωθυπουργού της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, υπουργών της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, του πρέσβη της Ελλάδας στα Σκόπια, Ρούσσου Κούνδουρου και του επιτετραμμένου της πρεσβείας των ΗΠΑ στη χώρα.

πηγη ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προηγούμενο άρθροΝότης Μηταράκης: «Αυτονόητα θα γίνει αναβάθμιση του ΚΥΤ Φυλακίου»
Επόμενο άρθροΕΒΡΟΣ: Περιπολίες τουρκικών drone – Σε επιφυλακή η Ελλάδα για νέα μεταναστευτική κρίση