Έντεκα ελληνικές περιφέρειες βρίσκονται κάτω από το 75% του μέσου κοινοτικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα ενώ από αυτές δύο περιλαμβανόνται στις φτωχότερες της Ε.Ε.

Οπως προκύπτει από δημοσίευμα του ΑΠΕ, στα κράτη-μέλη της ΕΕ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2013 κυμάνθηκε από 30% σε περιφέρεια της Βουλγαρίας ως 539% στο κέντρο του Λονδίνου.

Όσον αφορά την Ελλάδα, το 2014, το μέσο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (εκπεφρασμένο σε όρους αγοραστικής δύναμης) διαμορφώθηκε στο 72% του μέσου κοινοτικού.

Μόνο η Αττική (99% του κοινοτικού ΑΕΠ) και το Νότιο Αιγαίο (80%) κατέγραψαν κατά κεφαλήν ΑΕΠ άνω του 75% του κοινοτικού.

Η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη καταγράφονται στις 20 φτωχότερες περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat το κατά κεφαλήν εισόδημα στις έντεκα περιφέρειες της Ελλάδας σε συνδυασμό με το μέσο κοινοτικό όρο, καταγράφεται ως εξής:

Το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2013 σημειώθηκε στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (50%).

Ακολουθούν η Ήπειρος (51%), η Δυτική Ελλάδα (53%), η Θεσσαλία (55%), η Κεντρική Μακεδονία (56%) και το Βόρειο Αιγαίο (57%) και η Πελοπόννησος (58%). Η Στερεά Ελλάδα (61%), η Κρήτη (63%), η Δυτική Μακεδονία (66%) και τα Ιόνια Νησιά (67%).

Εξάλλου, οι είκοσι φτωχότερες περιφέρειες της ΕΕ στις οποίες καταγράφονται τα χαμηλότερα ποσοστά κατά κεφαλήν ΑΕΠ βρίσκονται στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία και στην Πολωνία (από πέντε περιφέρειες η κάθε χώρα), στην Ουγγαρία (δύο περιφέρειες), στην Ελλάδα η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και σε μία υπερπόντια περιφέρεια της Γαλλίας. Το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σημειώνεται στο Σεβεροτσαπάτεν της Βουλγαρίας (30% του κοινοτικού).

Οι περιφέρειες με το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ΕΕ είναι το κέντρο του Λονδίνου (539% του κοινοτικού), το Λουξεμβούργο (266%), οι Βρυξέλλες (207%) και το Αμβούργο (206%).
Πηγή: www.iefimerida.gr

Προηγούμενο άρθροΑπανωτές ασκήσεις Στρατού και Εθνοφυλάκων σε Έβρο και νησιά τον τελευταίο μήνα – Τι συμβαίνει;
Επόμενο άρθροΕπίτιμος διδάκτορας του ΔΠΘ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος