Δραματικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες σε συνέντευξη τύπου με αφορμή την 25η Μαϊου Παγκόσμια Ημέρα για τα εξαφανισμένα παιδιά, φανερώνοντας τις διαστάσεις που παίρνει το φαινόμενο τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και στην Ελλάδα. 126 εξαφανίσεις παιδιών καταγράφηκαν το πρώτο τετράμηνο του 2015 στη χώρα μας, εκ των οποίων έχουν βρεθεί τα 91 παιδιά. Απογοητευτικά τα στοιχεία στην Ευρώπη καθώς κάθε χρόνο εξαφανίζονται 250.000 παιδιά.
Ο Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστας  Γιαννόπουλος παρουσίασε τα στατιστικά στοιχεία όπου από τις 118 περιπτώσεις που χειρίστηκε το εξειδικευμένο προσωπικό της «116000 Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά» βρέθηκαν τα 104 παιδιά (90%). Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο γεγονός ότι οι περισσότερες εξαφανίσεις αφορούν σε φυγές εφήβων, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν μέσα στην οικογένειά τους. Τόνισε, επίσης, το πόσο σημαντική είναι η πρόληψη του φαινομένου των εξαφανίσεων, με ενημερώσεις προς τους γονείς αλλά και των παιδιών για την ασφάλειά τους καθώς και τον καθοριστικό ρόλο της έγκαιρης κινητοποίησης και συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων ώστε να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος όταν αναζητάτε ένα παιδί.
Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας παρουσίασε ο κος Παναγιώτης Παπαντώνης, Αστυνόμος Β’ – γραφείο Εξαφανισθέντων Ατόμων ΕΛ.ΑΣ, λέγοντας  ότι το 2014 διαχειρίστηκαν 369 εξαφανίσεις ανηλίκων και βρέθηκαν 325 παιδιά, ενώ για το πρώτο τετράμηνο του 2015 διαχειρίστηκαν 126 εξαφανίσεις και έχουν βρεθεί 91 παιδιά. Τόνισε, επίσης, ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν καταγραφές για εξαφανίσεις παιδιών από τρίτα πρόσωπα για σεξουαλική εκμετάλλευση, λύτρα ή εμπόριο οργάνων.
Όσον αφορά στα διεθνή στατιστικά, βάσει της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 250.000 παιδιά εξαφανίζονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη, 1 παιδί κάθε 2 λεπτά. Μόνο το 2-5% των εξαφανίσεων που καταγγέλλονται αφορούν σε απαγωγές, το 50% των καταγγελιών εξαφάνισης στις Γραμμές 116000 αφορούν σε φυγές εφήβων, το 2-5% των καταγγελιών αφορά σε ασυνόδευτους ανήλικους και το 36% σε γονικές αρπαγές, σύμφωνα με την ετήσια αναφορά της Missing Children Europe για το 2013. Στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται ότι ετήσια δηλώνονται 140.000 περιστατικά εξαφάνισης ανηλίκων, 383 περιστατικά τη ημέρα. Στο Βέλγιο ο ΜΚΟChild Focus καθημερινά λαμβάνει 4 νέες δηλώσεις εξαφάνισης.
Στόχος της συνέντευξης τύπου ήταν αφενός να σταλεί ένα παγκόσμιο μήνυμα ελπίδας και αλληλεγγύης στους γονείς εκείνους που τα παιδιά τους έχουν εξαφανιστεί και αφετέρου, την περαιτέρω ευαισθητοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων ώστε να αναλάβουν από κοινού δράσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού.
Προηγούμενο άρθροΑνακοίνωση της εταιρίας ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΜΑΚΡΗΣ ΑΕ σχετικά με το θανατηφόρο δυστύχημα στο χώρο του λατομείου
Επόμενο άρθροΔήλωση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Έβρου, επί της διαχείρισης του καταγγελόμενου περιστατικού της 11ης Οκτωβρίου