Ο Σταύρος Θεοδωράκης, μετά το τέλος της επίσκεψης δήλωσε:

«Με την ευρύτερη περιοχή του Διδυμοτείχου με συνδέουν ωραίες μνήμες, γιατί θα πρέπει να σας πω ότι από εδώ πήρα το απολυτήριο μου, από το 16ο Τάγμα Τεχνικού στην Καρωτή. Ήρθα εδώ στο στρατόπεδο του συνταγματάρχη Ιωάννη Θεοδωράκη, γιατί είναι μεγάλη τιμή για την οικογένειά μου ότι αυτό το στρατόπεδο έχει το όνομά του.

Βέβαια τα περισσότερα στρατόπεδα στη χώρα έχουν ονοματεπώνυμο. Και είναι πολύ σημαντικό να δίνουμε τα ονόματα των ηρώων στα στρατόπεδά μας για να θυμόμαστε τους αγώνες τους και τις θυσίες τους. Δε νιώθω αυτή τη στιγμή τη συνέχεια του αίματος, νιώθω τη συνέχεια του παραδείγματος. Γιατί για να είμαστε εμείς ελεύθεροι, κάποιοι άνθρωποι έδωσαν ότι μπορούσαν και τελικά τη ζωή τους».

Ερωτώμενος για τα εθνικά θέματα ανέφερε:

«Στα Εθνικά θέματα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να είμαστε όλοι οι Έλληνες ενωμένοι. Γι΄αυτό έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση να υπάρχει ένα Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, που θα συμμετέχει βέβαια ο Πρωθυπουργός, οι αρχηγοί των δημοκρατικών κομμάτων, οι πρώην πρωθυπουργοί και η ηγεσία του στρατεύματος. Να μοιραστούμε την ευθύνη στα εθνικά θέματα και να μην υπάρχουν διχογνωμίες σε σχέση με την αντιμετώπισή τους. Αυτή νομίζω θα ήταν μια πράξη υπεύθυνη αυτή τη στιγμή που έχουμε μικρές ενοχλήσεις από τους γείτονές μας. Πάντως, για να προλάβω την ερώτησή σας, η Ελλάδα είναι ακόμα μια ισχυρή χώρα. Άρα δεν υπάρχει καμία ανάγκη να υπερβάλλουμε και καμία ανάγκη να παρουσιάζονται κάποιοι σε πανικό. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλους τους εθνικούς κινδύνους, όπως το έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια».

Προηγούμενο άρθροΑπό την Βουλγαρική Κατοχή στην ενσωμάτωση της Θράκης στην εθνική επικράτεια της Ελλάδος (του Ιωάννη Ελ. Σιδηρά)
Επόμενο άρθροΣυνάντηση Σταύρου Θεοδωράκη με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό